S och M ska prata Afghanistan

- Situationen är pressande för vårt förband men det gör också ett mycket fint arbete, sade ÖB Sverker Göranson i dag, när han anlände till mötet med riksdagens sammansatta försvars- och utrikesutskott för att informera om hur han ser på läget i Afghanistan.

Webb-tv

Överbefälhavare Sverker Göransson frågades i dag ut i försvarsutskottet om läget i Afghanistan. Han säger att helgens händelser inte har förändrat hans syn på insatsen.

- Alla vi som har förtroendeuppdrag i Sverige har nu en skyldighet att visa att vi lägger partipolitiken åt sidan och visar förmåga till nationellt ledarskap, säger Reinfeldt.

Han betecknar torsdagens möte som "inledande samtal" och lovar att vara konstruktiv.

Vid ett möte med riksdagens sammansatta försvars- och utrikesutskott tidigare på dagen sade ÖB Sverker Göranson att situationen var pressande för de svenska soldaterna men att de gör ett fint arbete.

- Både den civila och den militära delen är övertygad om att det vi gör gör vi på rätt sätt och vi möter mer och mer förtroende, men det är små brottstycken och det behövs mer, tillade han.

Mötet kom till på initiativ av utskotten sedan det kommit fram att svenska trupper varit i strid vid många fler tillfällen än Försvarsmakten har informerat om.

Fredrik Reinfeldt ser ingen möjlighet att påbörja tillbakadragandet av svensk trupp redan 2011 och påpekar att det skulle motsäga alla rapporter han fått om läget på marken i Afghanistan.

- Drar vi tillbaka för snabbt - och jag bedömer att 2011 är för snabbt - då blir ju det ett vakuum som ser ut att fyllas av knarkligor, talibaner och kriminella nätverk. Det kommer att dra tillbaka Afghanistans utveckling och då stänger man de skolor för flickor som nu har öppnats, säger Reinfeldt.

Avgörande för insatsen i Afghanistan är, enligt ÖB, hur arbetet med att få afghanerna att ta över ansvaret går.

Om Sverige skulle börja dra tillbaka sina trupper från Afghanistan redan nästa år så skulle det få direkta konsekvenser för hur Sverige ska lösa sina uppgifter där, enligt Göranson.

ÖB gav en noggrann beskrivning av det säkerhetspolitiska och militära läget i Afghanistan.

- Jag har gett uttryck för samma ambition som Kabul-konferensen att de afghanska styrkorna ska börja ta över från 2014. Jag har också beskrivit kvaliteten i de styrkorna för utskottet och utvecklingen av den går saktare än vad vi hoppats på, sade Sverker Göranson.

Tillståndet för de båda soldater som skadades under strid i Afghanistan i går är fortsatt stabilt. Den ene, en man född 1984 från Göteborgstrakten, har mycket allvarliga skador men tillståndet är inte livshotande. Den andre, en 29-åring från Medelpad, har allvarliga skador. Enligt Försvarsmakten fick soldaterna splitter i sig när de angreps med bärbara granatgevär.

I morse hölls en ceremoni på den svenska basen i Mazar-i-Sharif innan kistan transporterades vidare till Sverige.

Försvarsutskottets ordförande Håkan Juholt (S) hoppas att regeringen lägger fram en proposition som är så utformad att helst alla riksdagspartier kan ställa upp på den.

- Det förtjänar Sveriges anseende i världen, soldaterna som är där, deras anhöriga och svenska folket.

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman, tillika gruppledare i riksdagen, Hans Linde, säger att mötet med ÖB bekräftar att säkerhetsläget i norra Afghanistan har försämrats. Men den rödgröna linjen ligger fast.

- Jag ser ingen anledning för oss i V eller de rödgröna att ompröva vår överenskommelse att en avveckling ska inledas våren 2011 och vara slutförd våren 2013, säger Linde efter utskottens möte.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Svininfluensa hos grisbönder i Sverige

Nya bevis: Viruset kan smitta människor.

Sju nödvändiga tips före du går i pension

Så lindrar du den privatekonomiska chocken.

Ebolaserum på gång inom några veckor

liberia

Blod från överlevande ska användas.

Febern som tog tio liv dagligen

LISTA

Före ebola – här är 2000-talets dödliga virus.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Vapenleverans hamnade hos IS

syrien

Plockar fram handgranater ur lådor från USA i ny video.

FN: IS begår folkmordsbrott

”Bevisen tyder starkt på försök att begå folkmord”.

Argentina ger sig in
i Gripensamarbete

Tecknar nytt bilateralt avtal med Brasilien.

”De har lovat att tala om hur vi ska rösta”

val i ukraina

Lever som flyktingar i eget land.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

Firad amerikansk chefredaktör död

washington

Avled sent på tisdagen.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.