S diskuterar åter sysselsättningsmål

Socialdemokraterna har tagit upp den gamla idén om att sätta ett sysselsättningsmål för den ekonomiska politiken och förbereder ett resonemang om det i partiets ekonomiska vårmotion.

- Jag tror på målstyrning. Det är en viktig styråra när man utformar politiken, säger partiets ekonomiska talesperson Magdalena Andersson.

Det finns både för- och nackdelar med att sätta upp mål, enligt Andersson som har erfarenhet från det i arbetet med Göran Persson i regeringsställning. Då fick arbetslöshetsmålet kritik för att det ledde till statistikbeteende och sysselsättningsmålet för att det är beroende av ålderssammansättningen.

- Men å andra sidan fungerade de väl för att de styrde politiken på ett väldigt bra sätt. Det sätter fokus på problemet, säger hon.

Hon vill inte ge sig in i någon sifferdiskussion om hur målen skulle kunna se ut i dag, men säger att det inte är fråga om en kopiering.

- Man måste alltid sätta mål utifrån den verklighet man har för tillfället, säger hon.

Partiet har haft ett antal seminarier med forskare och statistiker för att resonera om både investeringsmål och sysselsättningsmål.

Andersson aviserar inga stora förändringar i politiken. Hon anser att de flesta förslag som partiet presenterade i höstbudgeten under Håkan Juholts och Tommy Waidelich ledning var bra.

- Men vi kan vässa lite på arbetsmarknads- och näringspolitiken, säger hon.

Andersson kritiserar finansminister Anders Borg för att han trots det höga tonläget mot bankerna inte kommer med några konkreta förslag.

Socialdemokraterna vill bland annat använda statliga SBAB för att pressa ner boräntorna.

- Självklart ska vi använda oss av SBAB som prispressare. De har redan låga marginaler men kunde kanske marknadsföra sig mer, som de gjorde för några år sedan, säger hon.

Hon vill också gärna ha en diskussion om en mer likformig beskattning av banksektorn och efterlyser förslag från Anders Borg. Några egna förslag har hon inte och hon säger samtidigt:

- Det finns ett värde att ha välkapitaliserade banker för det tjänar bolånekunderna också på i längden, men man ska inte i längden ha orimliga räntemarginaler.

På frågan om de är orimliga i dag svarar hon:

- De är höga.

Den socialdemokratiska partikongressen beslutade 2009 om en tredelning av föräldraförsäkringen - där lika stora delar går till mamman och pappan och med en tredje del att fritt förfoga över, inom den nuvarande ramen. Den sade också att föräldraförsäkringen på sikt ska delas mellan föräldrarna.

Andersson tycker att det är viktigt att papporna ökar sitt uttag för sin egen och barnens skull men tror inte på en delad föräldraförsäkring.

- Nej, det viktigaste är att hitta olika former. Det handlar jättemycket om attityder, kulturer och arbetslivet, vad som är accepterat på det jobb man har. Hur lång föräldraledighet som är accepterat, säger hon.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Svininfluensa hos grisbönder i Sverige

Nya bevis: Viruset kan smitta människor.

Storbanken matchar inte konkurrenterna

rapport

Miljardnedskrivning tynger Nordea.

Sju nödvändiga tips före du går i pension

Så lindrar du den privatekonomiska chocken.

Ebolaserum på gång inom några veckor

liberia

Blod från överlevande ska användas.

Febern som tog tio liv dagligen

LISTA

Före ebola – här är 2000-talets dödliga virus.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Vapenleverans hamnade hos IS

syrien

Plockar fram handgranater ur lådor från USA i ny video.

FN: IS begår folkmordsbrott

”Bevisen tyder starkt på försök att begå folkmord”.

Argentina ger sig in
i Gripensamarbete

Tecknar nytt bilateralt avtal med Brasilien.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

Firad amerikansk chefredaktör död

washington

Avled sent på tisdagen.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.