S bad USA om PR-hjälp

Bara månader innan den rödgröna uppgörelsen om att man skulle verka för alla amerikanska baser utanför landets gränser skulle stängas var Mona Sahlin villig att stödja Sveriges uppdrag i Afghanistan.

Matthew Barzu och Mona Sahlin.

Matthew Barzu och Mona Sahlin.

FOTO: Scanpix

Dessutom vädjade man från socialdemokraternas sida amerikanarna om hjälp för att öka opinionsstödet för den svenska insatsen i Aghanistan. Det skriver Aftonbladet i dag efter att ha gått igenom de läckta rapporterna med USA:s diplomatkorrespondens.

Enligt hemliga rapporter från USA-ambassadörers möten med Mona Sahlin och partikollegan Urban Ahlin talade socialdemokraterna gott om närvaron i Afghanistan och föreslog propagandainsatser för att förklara varför man stödde insatserna i landet, skriver tidningen.

Vid ett besök hos ambassadören Matthew Barzu i Stockholm den nionde november 2009 ska Mona Sahlin ha sagt sig vara mycket positiv till de internationella insatserna i Afghanistan.

Hon ska vid samma tillfälle enligt Barzun uttryckt att socialdemokraterna varit villiga att stödja Sveriges fortsatta insatser i Afghanistan. Detta med motiveringen att internationell inbladning är ”så väldigt viktig”, eftersom det enligt Sahlin var tydligt att det inte rörde sig om ett amerikanskt fälttåg, uppger Aftonbladet.

Sahlin ska även ha gett sin syn på relationerna med USA. Enligt rapporten ska hon ha sagt att svenskarna tidigare haft en stark antiamerikansk hållning, men att ett stort skifte skett bland annat sedan Obama blivit president. Hennes önskan var enligt Barzun att stärka de USA-svenska relationerna genom samarbete om klimatförändringar och kulturella värderingar, lyder det i rapporten.

Tre månader senare, den 17 februari, presenterade de rödgröna partierna en överenskommelse om Sveriges relationer med omvärlden där man kräver att USA avvecklar samtliga militära baser utanför landets gränser.

Drygt ett år innan mötet mellan Sahlin och Barzun mötte socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin ambassadens andrechef Robert Silverman. Under mötet ska Ahlin enligt en hemligstämplad rapport från Silverman sagt sig vara villig att ”spela en användbar roll gällan Afghanistan och Kosovo”, uppger Aftonbladet.

Ahlin ska också ha vädjat om hjälp för att komma till rätta med partiets besvärliga opinionsläge, och föreslagit att en högt uppsatt medlem i den Afghanska regeringen skulle besöka Sverige för att vittna om hur viktiga Sverige och Nato:s ansträngningar är för att flickor ska kunna gå i skolan och talibaner inte ska förtrycka folket.

Men Urban Ahlin förnekar att han skulle ha bett om någon sådan hjälp.

– Det har jag inte gjort. Dessutom ska man vara klar över att ibland är det rena önsketänket i de här rapporterna, säger han till Aftonbladet.

En dryg månad efter Ahlins besök på ambassaden var Afghanistans utrikesminister i Stockholm. Bland annat besökte han enligt tidningen riksdagens utrikesutskott där Urban Ahlin var vice ordförande.

– Det har inget samband med vårt samtal, svarar Ahlin på frågan om det finns någon koppling.

Mona Sahlin satt enligt tidningen i går natt på planet på väg hem från Mexiko och har inte gått att nå för en kommentar.

Wikileaks: Läs SvD:s artiklar

Wikileaks avslöjar militären

Över 75 000 hemliga underrättelsedokument från USA:s krig i Afghanistan publicerades på sajten Wikileaks i juli. Bland annat framkom att fler civila dödats än som var känt. Pentagon svarade dels med att säga att dokumenten inte avslöjade något väsentligt som inte redan var känt och dels med att anklaga Wikileaks för att äventyra amerikanska soldaters säkerhet.

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89510 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Nuon-förhören

Reinfeldt: ”Ansvaret
ligger på styrelsen”

Statsministern tar inget ansvar för fiaskoköpet.

Så varmt blir det under påskhelgen

Den som gillar sol lär inte bli besviken.

Förre Telia-vd:n ger känga till ministern

Sågar Normans utspel om machokultur.

Punkdrottning till
”Så mycket bättre”

Kultursvep

Ringar, bestick och pokaler.

Flicka räddad ur fångenskap

Vägde bara 20 kilo

Hölls fången i garage i nio år med hund och apa.

Just nu: Hundratals kan vara fast i vraket

sydkorea

Dödssiffran har stigit till nio.

Här är skyltarna du inte trodde fanns

Bilder

Se läsarnas roliga bidrag från världen.

Pojke påkörd - familjen utvisas

Påkörd i kramfors

Mamman och brodern utvisas till oroligt Nigeria.

Lätta på gaspedalen på vägarna i påsk

trafiken

Stress kan orsaka olyckor.

Pollenexplosion väntar i påsk

allergier

Expert: ”I år har vi en rejäl blomning.”

Var är äggost landskapsrätt?

QUIZ

Vad kan du om ägg och äggrätter?