Ryska bombflyg övade mot Sverige

Ryska bombflyg gjorde offensiva anfallsövningar i Östersjön förra veckan. Ett av målen var Ölands södra udde, rapporterar SVT.

Ölands södra udde, där fyren Långe Jan står, ska ha varit mål för den senaste ryska bombövningen. SvD avslöjade i april att Ryssland övat flygattack mot svenska mål vid Gotska sandön.

Ölands södra udde, där fyren Långe Jan står, ska ha varit mål för den senaste ryska bombövningen. SvD avslöjade i april att Ryssland övat flygattack mot svenska mål vid Gotska sandön.

FOTO: Ottenby fågelstation/TT

Under nästan två timmar genomfördes anfallsövningar mot Sverige, Polen och Baltikum av fem ryska plan, varav två bombplan som upptäcktes via radar när de flög ut från Finska viken.

– Jag tror att syftet var att öva det strategiska bombflyget, att genomföra olika typer av anfall, och det är inte omöjligt att de också ville markera rysk närvaro i södra Östersjön, säger Anders Persson, tillförordnad flygtaktisk chef vid Försvarsmakten till SVT.

Vid övningen skickade försvaret upp två svenska Jas-plan för att markera närvaro. Under hela övningen ska de svenska Jas-planen befunnit sig på ett par kilometers avstånd.

Det gjordes inte när Ryssland gjorde en liknande övning i närheten av Gotska Sandön i våras, vilket SvD kunde avslöja.

Bombflygplanen som övade utanför Ölands södra udde upptäcktes via radar på morgonen den 28 oktober. Anders Persson ser allvarligt på den ryska flygövningen.

– Det är allvarligt så till vida att vi nu ser en ökad flygverksamhet av ryska strategiska bombflygplan i området. Vi måste naturligtvis följa utvecklingen och se vad de tar vägen och vad de håller på med, säger Anders Persson.

Försvarsmakten uppger till Expressen att de fem planen, av modell TU 22-m, befann sig mellan fem och sju minuters flygtid från svenskt territorium.

Anders Persson säger till tidningen att man inte ser händelsen som en fientlig handling men att man flög med rak kurs ses som offensivt.

Försvarsminister Karin Enström (M) ser inget direkt hot från Ryssland.

– Man ska komma ihåg att man har rätt att öva på internationellt luftrum. Det har inte skett någon kränkning, säger hon till TT.

Enligt Enström är Sverige det land som genomför flest flygövningar över Östersjön.

– Vi ser en ökad verksamhet i Östersjöregionen sedan en tid tillbaka, även Ryssland har utökat sin verksamhet. När jag träffade min ryske kollega i somras beskrev han att de skulle genomföra flera övningar, säger hon.

Scialdemokraten Peter Hultqvist, ordförande i försvarsutskottet, anser att det ryska övningsmönstret bör tas på större allvar.

– Ryssarna håller på att bygga upp sin militära kapacitet och har blivit aggressivare och tydligare i sina övningar. Det här är något som Sverige måste förhålla sig till framöver när vi planerar hur vårt försvar ska se ut, säger han till SVT.

SvD:s avslöjande väckte stor uppmärksamhet och väckte frågor om huruvida den svenska incidentberedskapen är tillräcklig.

Flera försvarspolitiker kräver ökade anslag till försvaret inför Försvarsbeslutet 2015. Bland annat vill Kristdemokraterna att det skapas en bataljon med hundratals militärer på Gotland.

Även runt Östersjöområdet gav nyheten eko och de baltiska presidenterna ser med växande oro på de ryska storövningarna i området.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Hedule sitter på ovanvåningen och prater med sitt barnbarn Mahmoud. 
 Logga in och läs

Vann över IS – nu kan de återvända hem

SvD i Kobane | Mustafa Can om att återvända till ruiner.

Webb-tv

”Söndertrasat – och där bor folk”

story

SvD:s team om starka reportageresan till Syrien.

Spanien dragloket
ut ur eurokrisen

SvD Insikt

Nu är eurozonen på väg tillbaka.

Boende evakueras efter bomblarm

Göteborg

Minst 100 personer bussas iväg.

FP: Ingen skola för EU-migrantbarn

15-åring: Jag går hellre i skolan än tigger.

Vårdmiljard ska
öka tillgängligheten

Ersätter

Ny överenskommelse undertecknad.

”Myndighetens
sak att hantera”

svd-intervju

Ministern om bristen på plan.

Brist på Jas kan hindra uppdrag

försvar

Flygvapnet har svårt att klara allt.

Saven stiger och
björken får musöron

Berglins

"Ni vet väl vad man gör då?”

Det hände efter legendariska mötet

Bilder

Se ögonblicket av förbrödring.

Se unika bilder från händelsen

Sovjets och USA:s styrkor omfamnar varandra.

Vin & Mat

Följ med på matresa i rosévinets vagga

Tre härliga recept med vintips.

Sanningen om Henrik
Berggrens dubbelliv

Svanells svep

Om Übermångsysslarna.