Ryska bombflyg övade mot Sverige

Ryska bombflyg gjorde offensiva anfallsövningar i Östersjön förra veckan. Ett av målen var Ölands södra udde, rapporterar SVT.

Ölands södra udde, där fyren Långe Jan står, ska ha varit mål för den senaste ryska bombövningen. SvD avslöjade i april att Ryssland övat flygattack mot svenska mål vid Gotska sandön.

Ölands södra udde, där fyren Långe Jan står, ska ha varit mål för den senaste ryska bombövningen. SvD avslöjade i april att Ryssland övat flygattack mot svenska mål vid Gotska sandön.

FOTO: Ottenby fågelstation/TT

Under nästan två timmar genomfördes anfallsövningar mot Sverige, Polen och Baltikum av fem ryska plan, varav två bombplan som upptäcktes via radar när de flög ut från Finska viken.

– Jag tror att syftet var att öva det strategiska bombflyget, att genomföra olika typer av anfall, och det är inte omöjligt att de också ville markera rysk närvaro i södra Östersjön, säger Anders Persson, tillförordnad flygtaktisk chef vid Försvarsmakten till SVT.

Vid övningen skickade försvaret upp två svenska Jas-plan för att markera närvaro. Under hela övningen ska de svenska Jas-planen befunnit sig på ett par kilometers avstånd.

Det gjordes inte när Ryssland gjorde en liknande övning i närheten av Gotska Sandön i våras, vilket SvD kunde avslöja.

Bombflygplanen som övade utanför Ölands södra udde upptäcktes via radar på morgonen den 28 oktober. Anders Persson ser allvarligt på den ryska flygövningen.

– Det är allvarligt så till vida att vi nu ser en ökad flygverksamhet av ryska strategiska bombflygplan i området. Vi måste naturligtvis följa utvecklingen och se vad de tar vägen och vad de håller på med, säger Anders Persson.

Försvarsmakten uppger till Expressen att de fem planen, av modell TU 22-m, befann sig mellan fem och sju minuters flygtid från svenskt territorium.

Anders Persson säger till tidningen att man inte ser händelsen som en fientlig handling men att man flög med rak kurs ses som offensivt.

Försvarsminister Karin Enström (M) ser inget direkt hot från Ryssland.

– Man ska komma ihåg att man har rätt att öva på internationellt luftrum. Det har inte skett någon kränkning, säger hon till TT.

Enligt Enström är Sverige det land som genomför flest flygövningar över Östersjön.

– Vi ser en ökad verksamhet i Östersjöregionen sedan en tid tillbaka, även Ryssland har utökat sin verksamhet. När jag träffade min ryske kollega i somras beskrev han att de skulle genomföra flera övningar, säger hon.

Scialdemokraten Peter Hultqvist, ordförande i försvarsutskottet, anser att det ryska övningsmönstret bör tas på större allvar.

– Ryssarna håller på att bygga upp sin militära kapacitet och har blivit aggressivare och tydligare i sina övningar. Det här är något som Sverige måste förhålla sig till framöver när vi planerar hur vårt försvar ska se ut, säger han till SVT.

SvD:s avslöjande väckte stor uppmärksamhet och väckte frågor om huruvida den svenska incidentberedskapen är tillräcklig.

Flera försvarspolitiker kräver ökade anslag till försvaret inför Försvarsbeslutet 2015. Bland annat vill Kristdemokraterna att det skapas en bataljon med hundratals militärer på Gotland.

Även runt Östersjöområdet gav nyheten eko och de baltiska presidenterna ser med växande oro på de ryska storövningarna i området.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Chatt | just nu

”Hur mycket högre blir
min skatt efter det här?”

LIVE

SvD:s expert svarar på läsarnas plånboksfrågor.

Lista: Här är skatterna som höjs

23 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

”Åttaåringen utsattes för massivt våld”

mord

Åtal väckt mot Karlskronaparet.

Så mycket tjänar Tele2 på mobilsurf

Vill inte hamna i priskrig med konkurrenterna.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Hit reser svenskarna helst på semestern

trender

Gammal favorit på väg tillbaka.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."