Han växte upp i Assyriska och beskrevs som en av klubbens mest talangfulla. Eddie Moussa, med nummer 18 på ryggen, fick sitt genombrott under 2009 då klubben gick till allsvenskt kval.

Men natten till den 1 juli 2010 sköts han ihjäl tillsammans med sin bror på spelklubben Oasen. Två beväpnade män öppnade eld mot bröderna inför ett femtontal vittnen.

En omfattande utredning har följt och på onsdag väcker åklagarna åtal vid Södertälje tingsrätt.

Detta är inte ett gäng i den klassiska bemärkelsen.

Ulf Göranzon vid länskriminalpolisen om det så kallade Södertäljenätverket.

Mord, försök till mord, anstiftan till mord, människorov och grov utpressning – så lyder åtalspunkterna mot totalt 17 män, mellan 17 och 58 år. Några är straffade sedan tidigare, andra inte.

Vilka män som misstänks för vilka brott har polisen inte velat säga. Klart är att en man suttit häktad misstänkt för mord, en för anstiftan och åtta för medhjälp till mord.

Åtalet omfattar både mordet på bröderna Moussa och ett annat mord på Oasen dryga halvåret tidigare. Det misstänkta människorovet ska ha inträffat vid köpcentrumet Heron City söder om Stockholm i oktober 2010.

De 17 männen kan enligt polisen samtliga kopplas till det så kallade Södertäljenätverket.

– De här männen bor i Södertälje och känner varandra. Detta är inte ett gäng i den klassiska bemärkelsen, utan just ett nätverk med stort våldskapital där man agerar ihop i olika konstellationer, säger Ulf Göranzon, presstalesperson vid länskriminalpolisen i Stockholm.

Vad innebär åtalet för den grupperingen?

– Det här är ju en del i polisens insats som pågår i Södertälje. Vi har fått tydliga signaler från allmänheten att man är mer benägen att berätta för polisen vad man varit utsatt för. Ett bidragande skäl är nog just en långsiktig polisinsats som öppnat upp samhället.

I vilken mån har vittnen trätt fram och berättat här?

– Det har funnits en stor tvekan längre tillbaka i tiden. Men den situationen är påtagligt annorlunda idag. Sedan är det så att vi erbjudit vittnesskyddsprogram och andra alternativ och det har också bidragit, säger Ulf Göranzon.

Samtliga 17 män, som i dag sitter häktade, nekar till brottsanklagelserna.

– Min klient har hela tiden haft den inställningen att han förnekar brott, säger advokat Jan Karlsson som företräder en man som sitter häktad för mord och medhjälp till mord.

Han sätter också frågetecken för hur polisen talar om det så kallade Södertäljenätverket.

– Det är klart att flera av de häktade känner varandra. Men om de sedan kan sägas utgöra ett nätverk – som har kriminalitet som nåt slags huvudidé – det får väl rättegången utvisa. Det är polisen som valt den beteckningen, säger Jan Karlsson till SvD.se.

Åtalet och brottsutredningen görs offentlig vid 9-tiden på onsdagen. Rättegången kommer att av säkerhetsskäl att hållas i en säkerhetssal vid Stockholms tingsrätt.

Rättegången startar den 22 november och beräknas pågå ända fram till mitten av april.