Rödgröna storsatsar på hyresrätt

Den rödgröna oppositionen aviserar en rivstart för en pånyttfödd bostadspolitik om de vinner valet i höst. Dubbelt så många hyresrätter ska byggas redan nästa år och 2016 ska antalet påbörjade bostäder vara uppe i 40000 per år. För att detta ska vara möjligt kommer ett nytt investeringsstöd att införas med krav på rimliga hyror och energieffektivitet.

När Mona Sahlin (S), Maria Wetterstrand (MP) och Lars Ohly (V) lägger fram sin bostadspolitiska plattform är budskapet klart: Bostaden är en av de viktigaste bitarna i välfärdspolitiken. Fler bostäder ger fler jobb, möjligheter för småföretag och ungdomar hopp.

–Därför är jag gladare än på länge när vi nu kan presentera den här överenskommelsen. En fungerande bostadspolitik kräver att alla samarbetar, men idag har staten helt abdikerat, säger Lars Ohly.

Det mer långsiktiga målet är att 40000 bostäder per år ska påbörjas från och med 2016. En majoritet av dessa bostäder ska vara hyresrätter. Och redan nästa år ska antalet påbörjade hyresrätter fördubblas. För att detta ska vara möjligt kommer en rödgrön regering att införa ett nytt investeringsstöd med krav på låg energiförbrukning och ”rimliga hyror”.

Exakt vad rimliga hyror innebär kan Lars Ohly inte svara på, men han lovar att inte riva upp den överenskommelse om allmännyttans villkor och ett nytt hyressättningssystem som Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sabo nyligen träffat.

–Nybyggda lägenheter har idag orimligt höga hyror. Det måste vara billigare att bo i hyresrätt än en motsvarande bostadsrätt. Det går att uppnå med förhandlade hyror, men det kräver ett smartare byggande.

Vad säger ni till byggbranschen som inte vill ha nya investeringsstöd, utan lägre skatt på byggandet?

–Den här överenskommelsen är vårt svar. Sänkta skatter hamnar bara i byggbolagens egna fickor, säger Lars Ohly.

Det blir heller inte tal om någon ny stopplag när det gäller ombildning av hyresrätt till bostadsrätt, försäkrar Maria Wetterstrand.

–Men vi kommer att stärka rättsäkerheten, bland annat genom att höja kravet på andelen hyresgäster som ska säga ja till en ombildning från 2/3 till 3/4.

Återinförandet av fastighetsskatt för hus som är taxerade till 4,5 miljoner kronor eller mer står samtidigt fast. Hushåll med låga inkomster ska däremot få sänkt fastighetsskatt liksom de som bor i flerfamiljshus, oavsett om det rör sig om hyres- eller bostadsrätt. Och på sikt ska skatten på uppskov, som regeringen föredrar att kalla ränta, avskaffas.

–Vi kommer också att se till att det finns bostadsförmedlingar i samtliga kommuner. Och de ska förmedla en majoritet av samtliga lediga lägenheter, såväl allmännyttiga som privata, säger Mona Sahlin.

Andra viktiga delar i den rödgröna poltiken kommer att vara en kraftfull satsning på upprustningen av miljonprogrammet. Besked om vad satsningen kommer att kosta och hur den ska finansieras lämnas först i vår.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

perspektiv

”Ursäkta, kan vi få tillbaka 34 miljarder?”

Cervenka: Läge för bankerna att ge tillbaka till svenskarna.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

3 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Politiker nobbar kungens inbjudan

Många i ny regering skeptiska till monarkin.

Här är Kungens liv i bilder

Bildspecial

Så har du aldrig sett Carl XVI Gustaf.

Extra protein – behövs det verkligen?

Träning

Gudiol om det trendiga proteinet.

Sju ryska ubåtar
som just nu är i bruk

Uppges ha kostat flera miljarder att utveckla.

”EU bör inte släppa in
Lukasjenko i värmen”

BRÄNNPUNKT

Människorättsaktivister: Ett svek.

EU-parlamentet sade ja till kommissionen

SvD:s Teresa Küchler direktrapporterade.

Dreamlinern strular för fler än Norwegian

flyg

Bolag har rapporterat 318 fel på två år.

Trängselskatten kvar i Göteborg

västsvenska paketet

Anneli Hulthén: ”Avtalet gäller”.

National Geographics
bästa fotografier

Bildspel

Väljer själva klassiska bilder i ny bok.

Trots löftet – staden ratar Hillfons hem

unik konstnärsmiljö

”För höga kostnader”.

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.