Rödgrön majoritet i Ipsos barometer

Socialdemokraterna skulle få egen riksdagsmajoritet tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet vid ett val i dag, rapporterar opinionsinstitutet Ipsos.

Drygt hälften av väljarna stödjer de tre oppositionspartierna. Socialdemokraterna som står för nästan hela framryckningen, plus 6,3 procentenheter till 35,6 procent, skriver Dagens Nyheter. På regeringssidan är det Moderaterna som förlorat mest, minus 2,4 till 29,7 procent.

Sverigedemokraterna backar 1,3 till 4,2 procent.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tycker att siffrorna i opinionsmätningen är glädjande men poängterar att det är just en mätning och att det är på valdagen det avgörs vilket parti som är störst.

- Men mätningen verkar bekräfta en vändning för vår del och vi ser att vi tar väljare från båda sidor blocken, säger Carin Jämtin till TT.

Hon tror inte att uppsvinget beror på någon direkt Löfven-effekt men säger att Socialdemokraterna efter partiledarbytet lyckats bättre med att föra ut sin politik i media.

- Nu pratar vi politik och inte andra saker, säger Jämtin.

Statsvetaren Jenny Madestam ser en annan förklaring.

- Saudiaffären kan säkert ligga i de här siffrorna på något sätt för alliansen och Moderaterna inte minst. Men generellt tror jag att det man ser i de här siffrorna, och de från andra opinionsinstitut på sistone, är att Socialdemokraterna har bytt partiledare, säger Jenny Madestam.

Även om Stefan Löfven som person väcker förhoppningar tror hon mer att det handlar om en ”stabiliseringseffekt” som man också såg när Håkan Juholt blev S-ledare - att väljarna återigen har förväntningar på S.

- Men sen gäller det att infria de förväntningarna, säger Madestam.

Andra faktorer som kan spela in är att småpartierna i alliansen har börjat tröttna på att stå i skuggan av M, och att finns en diskussion om idéfattigdom hos regeringen.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

De två svenska män som har frigivits efter att ha hållits som gisslan i Syrien sedan vintern 2013 har återförenats med sina familjer.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

Alesso fick kungligt mottagande i Globen

”Slungas rakt in i arena-housens hjärta”.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB