Reinfeldt: M-inspirerad S-budget

”Inspirationen till Socialdemokraternas förslag kommer från oss. Regeringen har redan antingen gjort det de föreslår eller är på väg att göra det,” säger statsminister Fredrik Reinfeldt om S-budgeten.

Det är egentligen bara på en punkt Reinfeldt är kritisk, och det gäller S förslag om att inrätta ett sysselsättningsmål i finanspolitiken.

- Ser man historiskt har sådana mål använts för att dölja arbetslöshet. Folk sjukskrevs för att statistiken skulle se bättre ut, säger han.

I kombination med Miljöpartiets tal om ett miljöpolitiskt mål och Vänsterpartiets förslag att avskaffa överskottsmålet och höja inflationsmålet är det än värre, enligt statsministern.

- De rödgröna rör till det när det gäller finanspolitiken, vi får tre olika besked.

Det är en farlig signal i ett Europa där mycket av debatten de senaste åren har handlat om hur de finanspolitiska ramverken ska kunna stärkas, inte ändras, hävdar Fredrik Reinfeldt.

Det tyngsta förslaget i Socialdemokraternas vårmotion, som presenterades i dag, är ett utbildningskontrakt för unga arbetslösa som saknar gymnasieexamen. Den nyheten presenterades i förra veckan. Tanken är att unga ska lockas tillbaka till skolbänken i utbyte mot ett förhöjt studiebidrag på 6 500 kronor i månaden.

En eventuell S-regering ska tillsätta ett innovationspolitiskt råd med företrädare för fack, näringsliv och forskning. S vill också ha en nationell strategi för offentlig upphandling som ska driva på förnyelse av svensk ekonomi.

De långtidsarbetslösa får vänta till höstens budgetmotion innan de får veta vilka ytterligare satsningar S tänker sig och hur partiet tänker använda de runt 20 miljarder man får in på att avskaffa den halverade krogmomsen och slopa den halverade arbetsgivaravgiften för unga.

Den nye partiledaren Stefan Löfven har hittills talat lite om behovet av höjda ersättningar i a-kassa och sjukförsäkring. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson försäkrar dock att starka trygghetssystem fortfarande är viktigt för partiet.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Just nu: Trubbigt våld dödade åttaåringen

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Karlskrona.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittaren

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."