Reinfeldt kritiseras för svag klimatvision

Statsminister Fredrik Reinfeldt kritiseras i danska medier för att sänka förväntningarna på ett nytt, globalt klimatavtal. Sverige har släppt ledarrollen, lyder kritiken. Men Reinfeldt vill varna för att större åtaganden hittills inte räcker.

I danska tidningen Berlingske Tidene sa Fredrik Reinfeldt nyligen att han tvivlar på att avtalet i Köpenhamn blir tillräckligt för att nå tvågradersmålet, det vill säga att den globala medeltemperaturen inte får stiga mer än två grader.

Kritiken lät inte vänta på sig. En av kritikerna är ordförande i folketingets miljöutskott, Steen Gade (Socialistisk folkeparti) som anser att ”det hela (avtalet) är på väg att falla ihop för att Sverige frånsäger sig ledarskapet”.

Men Fredrik Reinfeldt håller fast vid att klimatavtalet riskerar att inte räcka till.

–Efter att jag påpekade detta, har flera andra också varnat för att förhandlingsprocessen går för långsamt. Det var i grunden det jag sa. Det finns en tendens att det pratas väldigt mycket finansiering, och det är helt naturligt. Men vår oro är att reduktions-målen är otillräckliga.

Men ska du inte vara pådrivande som ordförande i EU. Att prata om ett halvdåligt avtal kanske gör att de svåraste länderna, USA och Kina känner att de kan sänka ribban?

–Men jag förespråkar inte en halvdålig överenskommelse. Vi kommer att vara pådrivande till att avtalet både gör att vi kan underbygga tvågradersmålet och dessutom gör att EU därmed ska åta sig en reduktion på 30 procent, som vi har lovat.

En kritiker säger att du spelar ner förväntningarna för att sen slippa bli beskylld för ett fiasko.

–Jag har väldigt svårt för den cynism som vi utsätts för, för att vi i grunden bara är taktiska. Jag försöker bara återge var jag upplever att världen befinner sig i förhållande till klimatfrågan just nu.

Fredrik Reinfeldt har ägnat mycket energi åt att diskutera klimatpolitik i möten med andra politiska ledare, i Kina, Indien, Sydafrika och andra länder som är viktiga i förhandlingarna. Han säger att hans roll nu är att över huvudtaget hålla kvar ämnet på den världspolitiska agendan.

Den stämning han beskriver är att många anser att någon annan ska göra de stora utsläppsminskningarna och också stå för kostnaderna. Det gäller även inom EU-gruppen.

–Det är märkligt att land efter land har ledare som inte vill beskrivas som utvecklade, för de vill vara fattiga och få resurser via klimatpolitiken. Det resonemanget finns mycket inom EU.

Nästa vecka hålls ett extra klimatmöte med regeringschefer i FN:s generalförsamling, dess-utom G20-mötet i Pittsburgh. Det bästa som kan hända där är att USA:s president Barack Obama träder fram och visar ett globalt ledarskap i klimatfrågan, tycker Fredrik Reinfeldt.

–Han är i någon mening i sympati med i snart sagt hela världen. Han kan ta ett globalt ledarskap som egentligen ingen av oss andra kan fylla.


  • Kopiera sidans adress

I dag möts EU:s regeringschefer i ett extrainsatt möte för att samordna sig inför G20-mötet i Pittsburgh, USA, på torsdag och fredag. G20-mötet och ett klimatmöte i FN:s generalför-samling är två viktiga tillfällen för de högsta politiska ledarna att markera att tempot i klimatförhandlingarna måste snabbas upp.

Den 7-20 december ska ett nytt globalt avtal för att minska utsläppen av växthusgaser förhandlas fram vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

svd avslöjar

Regeringen storsatsar
på Almi i nya budgeten

"Den här förstärkningen säkrar tillgången på riskkapital."

Svenska ubåtsjakter som gått till historien

Lista

Sovjetiska U 137 ett gigantiskt ”byte”.

”Ryssland har starkaste motiven”

Chatt

Försvarsforskare om ryska strategin i Östersjön.

”Tåg med mindre än en minuts försening”

Ola Wong: Asien vågar satsar på framtiden.

”M-ledare bör vara socialkonservativ”

DEBATT

Vilka egenskaper bör M-ledaren ha? Så tycker SvD.se-läsarna.

Mitsubishi rullar ut
första större planet

Har kostat omkring 12 miljarder att utveckla.

SvD:s fotograf i känslornas centrum

Bilder

Manifestation för Kobane stoppad.

Kobane – före och efter kriget

Unika bilder

Så har striderna förstört staden.

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

Budgivning stressar kvinnor mer än män

Bostad

”Behöver inte vara en nackdel.”

Expressen säger upp alla sina fotografer

Över 60 tjänster försvinner i sparpaket.

”Är du vältränad – eller övertränad?”

Träning

Allt fler anammar elittänkandet.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.