Reinfeldt kritiseras för svag klimatvision

Statsminister Fredrik Reinfeldt kritiseras i danska medier för att sänka förväntningarna på ett nytt, globalt klimatavtal. Sverige har släppt ledarrollen, lyder kritiken. Men Reinfeldt vill varna för att större åtaganden hittills inte räcker.

I danska tidningen Berlingske Tidene sa Fredrik Reinfeldt nyligen att han tvivlar på att avtalet i Köpenhamn blir tillräckligt för att nå tvågradersmålet, det vill säga att den globala medeltemperaturen inte får stiga mer än två grader.

Kritiken lät inte vänta på sig. En av kritikerna är ordförande i folketingets miljöutskott, Steen Gade (Socialistisk folkeparti) som anser att ”det hela (avtalet) är på väg att falla ihop för att Sverige frånsäger sig ledarskapet”.

Men Fredrik Reinfeldt håller fast vid att klimatavtalet riskerar att inte räcka till.

–Efter att jag påpekade detta, har flera andra också varnat för att förhandlingsprocessen går för långsamt. Det var i grunden det jag sa. Det finns en tendens att det pratas väldigt mycket finansiering, och det är helt naturligt. Men vår oro är att reduktions-målen är otillräckliga.

Men ska du inte vara pådrivande som ordförande i EU. Att prata om ett halvdåligt avtal kanske gör att de svåraste länderna, USA och Kina känner att de kan sänka ribban?

–Men jag förespråkar inte en halvdålig överenskommelse. Vi kommer att vara pådrivande till att avtalet både gör att vi kan underbygga tvågradersmålet och dessutom gör att EU därmed ska åta sig en reduktion på 30 procent, som vi har lovat.

En kritiker säger att du spelar ner förväntningarna för att sen slippa bli beskylld för ett fiasko.

–Jag har väldigt svårt för den cynism som vi utsätts för, för att vi i grunden bara är taktiska. Jag försöker bara återge var jag upplever att världen befinner sig i förhållande till klimatfrågan just nu.

Fredrik Reinfeldt har ägnat mycket energi åt att diskutera klimatpolitik i möten med andra politiska ledare, i Kina, Indien, Sydafrika och andra länder som är viktiga i förhandlingarna. Han säger att hans roll nu är att över huvudtaget hålla kvar ämnet på den världspolitiska agendan.

Den stämning han beskriver är att många anser att någon annan ska göra de stora utsläppsminskningarna och också stå för kostnaderna. Det gäller även inom EU-gruppen.

–Det är märkligt att land efter land har ledare som inte vill beskrivas som utvecklade, för de vill vara fattiga och få resurser via klimatpolitiken. Det resonemanget finns mycket inom EU.

Nästa vecka hålls ett extra klimatmöte med regeringschefer i FN:s generalförsamling, dess-utom G20-mötet i Pittsburgh. Det bästa som kan hända där är att USA:s president Barack Obama träder fram och visar ett globalt ledarskap i klimatfrågan, tycker Fredrik Reinfeldt.

–Han är i någon mening i sympati med i snart sagt hela världen. Han kan ta ett globalt ledarskap som egentligen ingen av oss andra kan fylla.


  • Kopiera sidans adress

I dag möts EU:s regeringschefer i ett extrainsatt möte för att samordna sig inför G20-mötet i Pittsburgh, USA, på torsdag och fredag. G20-mötet och ett klimatmöte i FN:s generalför-samling är två viktiga tillfällen för de högsta politiska ledarna att markera att tempot i klimatförhandlingarna måste snabbas upp.

Den 7-20 december ska ett nytt globalt avtal för att minska utsläppen av växthusgaser förhandlas fram vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Jas Gripen-plan fotograferat från cockpit på ett annat plan under en övning. 30–45 meter

Gripenflyg nära krock: ”Svartnade i cockpit”

Statens haverikommission ser brister i pilotutbildningen.

”Studieavgifter ger chans till klassresor”

Moderata Studenter svarar på kritiken.

”M-studenter har fel i sak”

REPLIKER

Läs debatten om studieavgifter!

SDU-topparna ställer inte upp för omval

Hahne: Kommer att sitta kvar i Stockholm.

Skolor som redan har det tufft halkar efter

Forskare: Ökad segregation kan bidra.

”Kraven på vissa skolor ökar”

perspektiv

SvD:s expert: Tydligt mönster i Strockholm.

Winehouse familj
tar avstånd från film

”Filmen är vilseledande och felaktig”.

”Analytikerna långt ifrån eniga om Apple”

svd i usa

Överraskar kvartalsrapporten igen?

Följ med in på stängt Nationalmuseum

Bilder

Flera överraskningar under renovering.

Trasig växel stoppar tåg runt Stockholm

Tiotusentals drabbas

Trafiken stoppas helt.

Så ser Tjernobyl ut
– 29 år efter olyckan

Bilder

Årsdagen av kärnkraftshaveriet.

Intern MP-strid om uppgörelse

försvaret

Stark kritik mot uppgörelse. ”En Nato-utredning”.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.