Reinfeldt hoppas på förändring

Statsminister Fredrik Reinfeldts (M) förhoppning är en annan utveckling i regionen när sorgearbetet efter Venezuelas president Hugo Chávez väl är över.

 • Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

  Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY

 • Carl Bildt (M).

  Carl Bildt (M).

  Foto: SCANPIX

– Han har onekligen påverkat sitt eget land och hela regionen, säger statsminister Fredrik Reinfeldt om Hugo Chávez.

– När väl sorgearbetet är, för det tror jag vi får kalla det, över så hoppas jag på en annan utveckling för Venezuela med en demokratisering när det gäller respekt för oliktänkande, mänskliga rättigheter, domstolars självständighet, mediers möjligheter att agera självständigt och obundet, många saker som behöver förändras.

Några direkta effekter för Sverige kan han inte se.

– Min enda direkta kontakt med honom var i Köpenhamn under klimattoppmötet. Man får då komma ihåg att Venezuelas ekonomi bygger i hög utsträckning på att sälja olja. Han var allt annat än konstruktiv och försökte in i det sista att stoppa klimattoppmötet från att ingå någon typ av överenskommelse.

TT: Framtida förväntningar på Venezuela?

– Det är för tidigt att säga. Men min förhoppning är att det ska ske en förändring nu. Det är ju ett potentiellt väldigt rikt land, givet deras oljetillgångar och därför finns det goda förutsättningar att bygga en bra utveckling. Men det är för tidigt att säga vad som följer.

Han ser också positivt på det samarbete som USA:s president Barack Obama öppnade för i sin kommentar kring Chávez död.

Utrikesminister Carl Bildt var först med att kommentera att Venezuelas president Hugo Chavez dött. Han skriver på Twitter att Hugo Chávez "tveklöst var en karismatisk och stark ledare", men att hans politik ledde Venezuela så fel att det fått "allvarliga ekonomiska konsekvenser".

På onsdagsmorgonen uppmanade Sveriges utrikesminister Venezuela till ett "tydligt och trovärdigt demokratiskt styre" i den "post-Chávez-fas som just har börjat".

– Han var en populistisk och karismatisk ledare, vars populism varit möjlig genom starkt stigande oljeinkomster. Det är bara det som har gjort det möjligt, att han har kunnat plundra landets oljerikedom och surfa på detta, säger Carl Bildt (M) till TT.

TT: Hur kommer hans död påverka regionen?

– Jag tror att det skapar lite mera lugn i regionen, för där har han varit lite av en orosfaktor. Jag tror att de andra latinamerikanska ledarna kommer att sörja honom, men se fram emot en något stabilare period.

TT: Hur påverkar det Kuba i förlängningen?

– Kuba har varit beroende av väldigt förmånliga oljeleveranser från Venezuela. Om vi får val inom tre månader är det sannolikt att vice-presidenten kommer att väljas, för det finns en sympativåg. Han står för den mera radikala kubanska linjen inom partiet, men hur länge det är möjligt att fortsätta det är en svår fråga. Men jag tror att det finns en nervositet i Havanna just nu.

Kritik har riktats mot Chávez styre gällande mänskliga rättigheter.

"Chavéz tid vid presidentposten karaktäriserades av dramatisk maktkoncentration och öppen likgiltighet inför grundläggande människorättsgarantier", skriver Human Rights Watch apropå hans bortgång.

Enligt människorättsorganisationen ströp Chávez rättsväsendets och pressens oberoende efter kuppförsöket mot honom 2002. Vanliga venezuelaner fick heller inte möjlighet att utnyttja sina grundläggande rättigheter.

"Efter sin andra mandatperiod hade makten koncentrerats och skyddet för de mänskliga rättigheterna undergrävts så mycket att staten hade fritt spelrum att skrämma, censurera och åtala venezuelaner som kritiserade presidenten eller motarbetade hans politiska dagordning", skriver HRW.

2004 tog Chávezregimen över kontrollen över Högsta domstolen genom att fylla den med anhängare. HD har senare godkänt Chávez människorättskränkningar. Lägre domstolar har också pressats och lagar mot "förolämpning av ämbetsmän" och publicering som kan "oroa samhället" har strypt nyhetsmedierna, anser HRW.

Internationella granskningar av mänskliga rättigheter har stoppats och i höstas lämnade Venezuela den amerikanska människorättskonventionen.

HRW noterar också att Chávez stött flera av världens mest diktatoriska regimer, som de i Burma, Nordkorea och Libyen under Muammar Gaddafi.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för?

V 39 | Vad heter den omstridda boken?

V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?

 • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Webb-tv

Mikael Holmström: ”Det här är på riktigt”

SvD:s reporter om ubåtsjakten i Stockholms skärgård.

”Budgeten bör ökas till kalla krigsnivå”

LÄSARDEBATT

Vad ska Sverige göra? Så svarade läsarna.

Turkiet villiga hjälpa kurder till Kobane

Tänker släppa igenom styrkor från Irak.

Augustrekord för
Eva Lindström

Här är nomineringarna till Augustpriset.

Så påverkas börsen av ubåtspådraget

Analytikern: Aktierna som du ska satsa på.

Oturlig tabbe från
Saabs Twitterkonto

digitalt

Twittrade om tv-programmet Partaj.

Webb-tv

Rädd för sprutor? Här är lösningen

Så fungerar det

Plåster fyllt med smånålar.

Gustafsson och Rheborg i comeback

Kultursvepet

Spelar mor och son.

Unga japaner isolerar
sig i föräldrahemmet

Tyst epidemi

Får hjälp av "hyrsyskon".

”Kalla kriget-scener utspelas i Stockholm”

Utländsk media

Skapar rubriker världen över.

”Inkräktare kan trycka på botten”

Unika uppgifter till SvD: Nödsamtal gick från Kanholmfjärden till Ryssland.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

Kamera fångar havets jättar

Bildspecial

Unika ögonblick frysta från ovan.

”Jag gick tyvärr ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.