”En bra kompromiss”

En kompromiss efter en intensiv debatt eller en logistikfråga? Kung Carl Gustaf förde fram kronprinsessan till hennes blivande make, trots kritik från både kyrkan och många andra - men han överlämnade henne halvvägs.

Precis enligt familjen Bernadottes tradition, var det kung Carl Gustaf som förde fram Victoria till den väntande Daniel i Storkyrkan. Men inte hela vägen till altaret. Mitt i gången väntade Daniel och tillsammans gick Victoria och Daniel sedan den sista biten.

In i det sista pågick samtalen mellan hovet och kyrkan huruvida Victoria skulle ledas fram av kungen, precis som kungens systrar som överlämnades vid altaret av Carl Gustafs farfar – då dennes far avlidit. Eller om Victoria och Daniel tillsammans skulle gå uppför altargången.

Lars Gårdfeldt, präst och teologie doktor, tolkar det hela som en kompromiss. Och en ganska bra sådan.

– Ja, det tror jag att det var eftersom hon inte blev ledd ända fram. Det visar ju att de har förstått vad den här ritualen inneburit och att de vill distansiera sig något från det, säger Lars Gårdefeldt.

Att fadern överlämnar dottern står för en gammal, omodern tradition, enligt kritikerna, där traditionen säger att fadern överlämnar förmyndarskapet för dottern till mannen. Det jämställda är om paret vandrar fram sida vid sida.

Ärebiskop Anders Wejryd som förrättade vigseln mellan Victoria och Daniel i Storkyrkan, har tidigare sagt att han helst ser att vigselparet vandrar sida vid sida, men att det är upp till varje par att själv välja.

Lars Gårdefeldt tycker att det, trots kompromissen, finns kvar ett uns av symboliken där förmyndarskapet överlämnas från pappan till mannen.

– Men vissa vill ju göra så här, kanske för att man har gjort så i familjen, som i det här fallet. Men Victoria är inte vem som helst, risken finns att det hade blivit ringar på vattnet.

Han tror dock att den debatt som varit fört något gott med sig - att fler blivande brudar förstår symboliken bakom att bli förd till altaret av fadern.

– I och med debatten kanske det är färre som oreflekterat låter sig föras fram till altaret. Fler inser nu vad det symboliserar, säger han.

Flera brittiska och australiensiska tidningar rapporterade om nyheten när det blev känt att Victoria skulle föras till altaret av sin far. Rubrikerna löd ”Princess's 'sexist' wedding” och ”Princess and her personal trainer opt for 'sexist' wedding.”

Kompromiss eller inte, svenskarna tycker ändå att Victoria ska få välja. I den opinionsundersökning som SvD skrev om igår svarade 70 procent av svenskarna att Victoria och Daniel skulle följa sin egen önskan med brudöverlämning. 23 procent tyckte att de skulle gå till altaret tillsammans.

Annika Borg, präst och teologie doktor och en av dem som drog igång debatten kring överlämningen, vill inte kommentera frågan på Victorias bröllopsdag, men säger att hon snarare tolkar överlämningen som en logistisk fråga än en kompromiss.

Hovet har inte velat kommentera om överlämnandet halvvägs var en kompromiss eller bara ett bra överlämningsställe.

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89475 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Länspolismästare Klas Johansson och områdeschef för polisområde i mellersta Skåne Thomas Nilsson, under en presskonferen om polisens register med romska namn. Protester på Mynttorget i Stockholm. SKÅNEPOLISENS REGISTER

Registrerade romer väntas få skadestånd

Chef på SIN: Vi har konstaterat allvarliga fel.

Wallenbergarna
ratar budet på Scania

svd avslöjar

Rejält bakslag för Volkswagen.

Inget brott att släppa Mesut Sahindal

DÖDSSKOTT

Åklagare slipper förundersökning.

Webb hanterar såpa och bovar med finess

Veckans filmer

The amazing Spider-Man 2.

”Strandskyddet
är alltför stelbent”

Brännpunkt

Kräver staten gör översyn.

Reallönen i Sverige stiger mest i EU

Lön

Men våra grannar i Norge är snäppet värre.

Så mycket har pensionärer ”tappat”

INKOMSTGAP

Vuxit sedan jobbskatteavdraget.

Vinnare och förlorare i vårbudgeten

Vem drabbas

Lågstadieläraren – pensionären – tobakshandlaren.

Rejäl men sjunkande vinst för Millennium

Litteratur

Stieg Larsson-bolag tappar.

Turkiet skärper sina passregler för inresa

Nya direktiv gäller för svenskarnas charterfavorit.