Prinsessan Lilian hade hela kungafamiljen vid sin sida när hon stilla somnade in i sitt hem på Djurgården i Stockholm. Hon led av alzheimer och hade varit sjuk en längre tid.

Kung Carl XVI Gustaf kommenterat prinsessan Lilians bortgång i ett skriftligt meddelande på hovets hemsida:

"Det är med stor sorg jag och vår familj meddelar att prinsessan Lilian gick bort söndagen den 10 mars. Prinsessan var mycket älskad av vår familj och vi alla minns henne som en glad, rolig och slagfärdig person. Hon var en sann glädjespridare och hade förmågan att alltid skapa en god och hjärtlig stämning runt sig. Familjens ungdomar uppskattade alltid prinsessans glada upptåg och skämtsamma sätt. Prinsessan delade prins Bertils engagemang i sportsammanhang och inom KAK. Hon var alltid lojal och ställde helhjärtat upp för den kungliga familjen och för Sverige. En mycket kär och avhållen familjemedlem är nu borta."

Lilian May Davis från Swansea i Wales fick vänta länge på att bli prinsessa. Hon träffade prins Bertil, kungens farbror, redan under andra världskriget i London där hon bodde och livnärde sig som fabriksarbetare. Så småningom flyttade hon till Stockholm men fick inte tillåtelse att gifta sig med prins Bertil förrän 1976 – 33 år senare. Av den anledningen fick paret heller aldrig några barn.

– Det känns bistert men det var ju inte oväntat för sista året har Lilian varit svårt sjuk. Men hon fick ett långt och innehållsrikt liv, lite som en Hollywoodfilm, säger journalisten Sten Hedman som följt kungahuset sedan 60-talet.

– Hon var sin tids Daniel Westling, den vanliga tjejen som träffade en prins. Skillnaden var att hon blev prinsessa väldigt sent i sitt liv och fanns länge bara med som en skuggfigur. Vi skrev aldrig om deras relation för prins Bertil sa att om vi gjorde det så skulle vi förstöra deras liv, säger Hedman.

– Men jag tror att Lilian var väldigt lycklig ändå. Det var en charmant kvinna, hon var mänsklig och hade alltid en glimt i ögat. Jag tyckte väldigt mycket om henne.

Prinsessan Lilian beskrivs genomgående som en glad och varm person och det var många som under gårdagen uttryckte sin sorg över hennes bortgång. Hon var som en farmor för kungabarnen och framför allt betydelsefull för kronprinsessan Victoria.

– Hon stöttade Victoria när hon träffade Daniel och hon hade ju själv upplevt det där på något sätt. Hon var lite som en mentor åt Victoria och fanns där som en väldig tröst hela tiden, säger Hedman.

2010 tillkännagav hovet att den då 95-åriga prinsessan Lilian led av alzheimer och av den anledningen inte kunde närvara vid kronprinsessan Victorias bröllop den sommaren. Hon deltog i Nobelfestligheterna ända fram till 2006.

Under eftermiddagen somnade prinsessan Lilian stilla in i sitt Villa Solbacken dit hon och prins Bertil flyttade redan efter andra världskriget. Hela kungafamiljen, även prinsessan Estelle och prins Daniel fanns vid hennes sida.

I morgon planeras sorgeringning i alla Stockholms centrala kyrkor klockan 08.00. Hovet har ännu inte gått ut med någon information om begravningen, men enligt hovexperten Roger Lundgren blir det mest troligt traditionsenligt. Först ställs kistan på lit de parade i Slottskyrkan och därefter följer en statsbegravning, gissningsvis inom två-tre veckor.

– Man kommer att bjuda in det officiella Sverige och representanter från idrottsvärlden och de organisationer som prinsessan jobbat med, främst Unicef och SOS Barnbyar. Det kommer också kungligheter från hela Europa eftersom Lilian var ingift faster till kungen men också ingift moster till den danska drottningen, säger Roger Lundgren som är chefredaktör för Kungliga Magasinet.

Slutligen väntas prinsessan Lilian begravas bredvid sin prins Bertil vid Haga. Så slutar kärlekssagan som höll, mot alla odds, i över 50 år.

– Det var på riktigt och det de hade var äkta kärlek som höll under alla år, säger författaren Herman Lindqvist.