Pressträff med Jan Björklund

Klockan 11 höll utbildningsminister Jan Björklund (Fp) en presskonferens om skolfrågor. Där framkom att en ny skolkommission tillsätts som är en del av tre reformer. SvD:s Maria Sundén Jelmini rapporterade direkt.

FOTO: Fredrik Sandberg och Pontus Lundahl/TT

14 januari 2014 kl 10:54, uppdaterad: 7 februari 2014 kl 13:07 Visa: Senast Äldsta

Maria Sundén JelminiMaria Sundén Jelmini: Pressträffen med Jan Björklund är på väg att dra igång på Rosenbad. Att det handlar om en ”pressträff om skolfrågor” är det enda som hittills meddelats om innehållet.
Maria Sundén JelminiMaria Sundén Jelmini: Det är mindre än en vecka sedan som regeringen presenterade ett nytt skolpaket, innehållande bland annat 10-årig grundskola och sommarskola. Idag kom en i raden av opinionsundersökningar som visade att skolan nu gått om jobben som den viktigaste valfrågan.
Maria Sundén JelminiMaria Sundén Jelmini: Nu har Jan Björklund kommit in. Han börjar med att säga att Pisa-resultaten var allvarliga för Sverige, ungdomarna och skolväsendet.
Maria Sundén JelminiMaria Sundén Jelmini: – Samtidigt märker jag att Pisa-undersökningen framkallat en stor beslutsamhet i Sverige, säger Björklund.
Maria Sundén JelminiMaria Sundén Jelmini: Reformerna som är igång kommer att vända utvecklingen, men det kommer att krävas ytterligare reformer för att hamna i tio-i-topp, enligt Björklund.
Maria Sundén JelminiMaria Sundén Jelmini: Per Tullberg, professor, fick uppdraget att granska reformerna som gjorts och när man ser resultatet. Vissa resultat kommer att dröja, antagligen längre än till nästa Pisa-undersökning, säger Björklund. Det är regeringens bedömning att de reformer som beslutats kommer att vända utvecklingen, men det behövs mer för att hamna i topp, fortsätter han.
Maria Sundén JelminiMaria Sundén Jelmini: – Regeringen avviserar idag att vi ska tillsätta en skolkommission, säger Björklund.
Maria Sundén JelminiMaria Sundén Jelmini: Den ska bestå av experter från utlandet som ska vara oberoende och granska den svenska skolan. Gruppen ska arbeta under OECD för att garantera oberoendet.
Maria Sundén JelminiMaria Sundén Jelmini: Kommissionen ska tillsättas inom några månader eftersom de främsta experterna i världen ska kallas in. Sedan behövs ett år för att göra analysen.
Maria Sundén JelminiMaria Sundén Jelmini: Utöver dettta ska ett Utbildningsvetenskapligt råd inrättas.
Maria Sundén JelminiMaria Sundén Jelmini: Detta ska bestå av framstående svenska skolforskare. 
Maria Sundén JelminiMaria Sundén Jelmini: En tredje åtgärd är att ett Skolforskningsinstitut. Detta har meddelats tidigare, men uppdraget är nu ändrat något. Tidigare skulle institutet samla gjord forskning. Gruppen ska dock även få bedriva egen forskning.
Maria Sundén JelminiMaria Sundén Jelmini: OECD har gjort liknande länderstudier tidigare, säger Björklund som svar på frågan om vilka personer som de (dvs Pisa-ledningen inom OECD) väljer till den internationella expertgruppen som ska granska Sverige.
Maria Sundén JelminiMaria Sundén Jelmini: – Vi får en högre nivå av expertis som kan säga obekväma sanningar, säger Björklund om att det är just internationella experter som ska medverka.
Maria Sundén JelminiMaria Sundén Jelmini: Nu är presskonferensen slut och övergår i enskilda intervjuer.
  • Kopiera sidans adress

Toppnyheter just nu

Göran Johansson. Göteborgs starke man

Göran Johansson död: ”Stor förlust och sorg”

Blev 69 år. Göteborgarna får chans framföra kondoleanser.

Försvaret jagade ryskt spionflygplan

MOT SVERIGE

Planet kränkte Estlands luftrum.

Så påverkas du av den nya budgeten

Ekonomi

Barnfamiljer och höginkomsttagare.

Lindblad: Idrotten har blivit grundlurad

perspektiv

”Inga höjda anslag trots löften”.

Eniro rasade efter
uppgifter om avhopp

kris

Ner 20 procent innan handelsstopp.

”Känner mig som
en trappistmunk”

Berglins

Om svenska mäns sexualvanor.

Bröllopsdatumet spikat: ”Stor dag”

Carl Philip

Gifter sig i Slottskyrkan i sommar.

Se Carl Philips och Sofias år ihop

Bildspecial

Paret på bröllop, dop och hockeymatch.

”Rysk James Bond infiltrerar Sverige?”

Ubåtsjakten

Spionromantik i utländsk media.

”Kalla kriget-scener i Stockholm”

utländsk media

Skapar rubriker världen över.

Programledaren
om påhoppen

Kultursvepet

"Vägrar reduceras".

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?