Biträdande polisområdeschefen Thomas Nilsson inleder presskonferensen.

– Vi vill gärna ge vår syn på situationen i Landskrona med tanke på det som framkommit i sociala medier och olika forum. Det här är oerhört tragiskt men det här skulle kunna hända på vilken större parkeringsplats som helst och har ingen koppling till just Landskrona.

Spaningsledare Tommy Lindén:

– Vår bedömning är att vi kommer att få ett fullständigt klar bild kring vad som skett. Men det kommer att ta ett par tre veckor.

Nu väntar tekniska undersökningar och förhör. Tingsrätten i Lund har valt att inte häkta 23-åringen för mord. Enligt försvarsadvokaten kan den rubriceringen ligga bakom de oroligheter som präglat Landskrona sedan dödsmisshandlen blev känd. Men det håller inte spaningsledare Tommy Lindén med om.

– Det finns många utredningar som först rubriceras som mord i ett inledande skeende. Det är alltid besvärligt att i ingångsskedet göra en korrekt bedömning av brottsrubriceringen. Det är inte alls ovanligt, säger Tommy Lindén.

Det finns flera bevis enligt polisen, bland annat övervakningsbilder, telefonkontroller och vittnesförhör. Men mer än så vill man inte utveckla bevisläget i nuläget. Mats Karlsson vill till exempel inte kommentera om det är klarlagt att 23-åringen fanns på parkeringen.

Den person som greps för skyddande av brottsling frigavs igår kväll, men är fortfarande misstänkt enligt Tommy Lindén.

Det faktum att bilder på den misstänkta gärningsmannen funnits på nätet försvårar utredningsarbetet till exempel när det gäller konfrontationer, enligt Lindén.

Den misstänktes anhöriga har utsatts för flera hot men de har inte begärt hjälp från polisen eller kommunen.

– Vi har inte erbjudit dem den hjälpen men de har kunnat få den, säger Lindén.

Enligt kommunledningen och polisen förlöpte gårdagens manifestationer utan problem.

– Landskrona har reducerat sin våldsbrottslighet med 20 procent. Ur det perspektivet kom detta olyckligt, konstaterar Lindén.

Polisen har följt det som skrivits om fallet på nätet i olika bloggar och forum.

– Det har skrivits mycket dumt men också en del tillrättalägganden, säger närpolischefen Mats Karlsson.

Orsaken till att fallet fått så mycket uppmärksamhet tror polisen har att göra med kvinnans höga ålder.

– Många känner en avsky och det sätter säkert också igång spekulationerna, säger Mats Karlsson.

Polisen vill fortfarande komma i kontakt med personer som har gjort iakttagelser.

– Men vi är inte beroende av tips om vem det. Men vi är hjälpta av att folk berättar om det de har iaktagit, säger Tommy Lindén.

Lunds tingsrätt beslöt imorse efter överläggning och förhandlingar bakom stängda dörrar att häkta 23-åringen på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död när det gäller den 78-åriga kvinnan, samt misshandel av normalgraden när det gäller kvinnans make.

Mannen är inte känd av polisen sedan tidigare, men dömdes för en mindre trafikförseelse 2008, enligt polisens presstalesman Charley Nilsson.

Dödsmisshandeln har skapat stor uppståndelse i Landskrona och i helgen arrangerades flera manifestationer för att stävja oroligheterna. Den misstänkte mannes familj har fått flera hot, bland annat på Facebook.