PR-experten: Mediestrategin är lyckad

Sten Tolgfors mediestrategi att hänvisa till familjesituationen gör det svårt för politiska motståndare att komma åt honom. Det säger pr-experter som rådgiver svenska politiker.
– Den som ifrågasätter det här riskerar att framstå som en person tom på empati och förståelse för människors villkor, säger Birger Östberg på Westander PR.

Viktiga datum i Saudiaffären:

6/3: Svensk hjälp åt saudisk vapenfabrik

7/3: Bulvanföretag dolde vapenaffärer

7/3 Tolgfors: Ingen svensk vapenfabrik

9/3: SvD avslöjar: Tolgfors ändrar sig

14/3: Tolgfors ord upprör FOI-chefer

22/3: Åklagare misstänker brott

Under torsdagsförmiddagens presskonferens i Rosenbad meddelade försvarsminister Sten Tolgfors (M) sin omedelbara avgång. Ett av motiven till avgången är enligt den nu före detta försvarsministern att familjesituationen blivit ohållbar under de gångna veckornas medierapportering om saudiaffären.

Tolgfors talade bland annat om att familjens tvååring stänger av teven när pappa är med på bild, och att fyraåringen har påverkats negativt.

"Mediedrev är ingenting en fyraårig förstår, men han ser hur mamma och pappa mår", sade Tolgfors under presskonferensen.

Birger Östberg, konsult på pr-byrån Westander, säger att strategin att hänvisa till familjesituationen troligen är mycket medveten, även om den för den sakens skull inte behöver vara osann. Även den fristående medierådgivaren Paul Ronge delar bilden av att familjehänvisningen är medveten.

– När han berättar om barnen, så tar han upp några exempel. Jag har aldrig hört någon som varit utsatt för ett mediedrev uttrycka det så träffsäkert, säger Paul Ronge.

Däremot är strategin betydligt vanligare när mediegranskningen riktat in sig på privatpersonen bakom politikern, säger Birger Östberg.

– Här handlar det om Sten Tolgfors arbete som minister, hans myndighetsutövning. Jag vet inte om det finns något liknande exempel, säger han.

Men trots allt är strategin ofta lyckad, eftersom den gör det svårt för hans politiska motståndare att hävda andra skäl till avgången.

– Ingen kan tvivla på att det var ärligt. Den som ifrågasätter det här riskerar att framstå som en person tom på empati och förståelse för människors villkor, säger Birger Östberg.

Hur väl går det hem i tv-sofforna?

– Det går hem. Jag tror att många väljare och allmänheten har stor förståelse för att politiker också är människor.

Mycket hänger dock på hur det presenteras. Paul Ronge menar att när den före detta arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin avgick strax före valet 2010 var tonläget mer agressivt mot medierna.

– Det här är annorlunda, det är inte en slentrianmässig hänvisning till familjen, utan han pekar på en rad exempel som är trovärdiga. Han använder inte familjen som en förevändning, säger han.

Dagens avgångsbesked kommer dock inte att förändra bilden bland väljarna om att Saudiaffären är en belastning för regeringen Reinfeldt, menar Birger Östberg. Men den kan vara avlastande om de kommande granskningarna visar på att Tolgfors spelat en avgörande roll.

– Om det skulle visa sig att ett tungt ansvar vilar på Tolgfors för hur han har skött den här frågan, så kommer det att drabba regeringen mindre än om Sten Tolgfors suttit kvar.

Anna-Karin Hedlund, vd på pr-byrån Diplomat Communications, säger att det är för tidigt att bedöma hur lyckad Sten Tolgfors mediestrategi har varit.

– Det här är ändå en kris för regeringen och försvarsdepartementet, och det blir facit först i efterhand. Vi har inte sett den sista pusselbiten i den här affären på ganska länge.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker har inte lyckats med sitt första uppdrag, skriver artikelförfattarna. Brännpunkt

”Därför röstar vi nej
till EU-kommissionen”

MP: Icke jämställd, sviker miljöpolitiken, jävsproblem.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Villaägare kan förlora tusenlappar på dyr el

el

Straffar sig att inte göra något aktivt val.

Jordens hetaste september uppmätt

Årets september var den hetaste månaden globalt sedan mätningarna startade 1880, uppger den amerikanska myndigheten NOAA, som övervakar tillståndet i haven och atmosfären.

Storbrand kämpades ned i Gamla stan

50 brandmän

”Hela området ett riskobjekt.”

”It-minister bör vara ett heltidsarbete”

Brännpunkt

”Fel att bostadsministern sköter it vid sidan om.”

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.