Politiskt krav på Quick-granskning

Nu kommer det första politiska kravet på en oberoende granskning av fallet Thomas Quick. Vänsterpartiet uppmanar regeringen att låta en kommission granska alla tveksamheterna kring de rättsvårdande myndigheternas agerande. Övriga partier duckar än så länge i frågan.

Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall.

Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall.

FOTO: Yvonne Åsell

Vänsterpartiet har bestämt sig för att kräva att regeringen tillsätter en kommission som granskar de tveksamheter som förekommer i utredningarna av Sture Bergwalls, tidigare Thomas Quicks, morderkännanden och därpå följande rättegångar. En skriftlig fråga om vad justitieminister Beatrice Ask gör för att tillsätta en oberoende granskningskommission lämnades in under gårdagen.

I den nya boken "Fallet Quick – att skapa en seriemördare" kritiseras både rättsväsendet och den psykiatriska vården för att ha medverkat till att fälla Bergwall för åtta mord, utan någon teknisk bevisning och under en period när Bergwall var kraftigt påverkad av narkotikaklassade läkemedel och utsatt för en ifrågasatt terapiform.

LÄS MER: Anhöriga kräver nytt ljus över Quick

– Han har nu frikänts för ett par mord och beviljats resning för fler, därför är det ett högst relevant krav att tillsätta en granskningskommission. Vi måste gå till botten med vad som egentligen hänt under utredningarna och i vården. Att inte tillsätta en granskningskommission i nuläget vore magstarkt i min mening, säger Lena Olsson, rättspolitisk taleskvinna för Vänsterpartiet.

Hon är en av få politiker som redan läst Hannes Råstams nya bok om fallet Quick och har även sett dokumentärerna, där filmer från rekonstruktionerna visar hur Bergwall är helt redlös.

LÄS MER: "Att tala sanning har befriat mig"

– Man ser ju tydligt att han är påverkad på de här filmerna, och man behöver ju inte vara någon Einstein för att räkna ut vad en missbrukare som Bergwall gör för att få mer droger. För mig är det en självklarhet att detta måste granskas, det handlar ju faktiskt om allmänhetens förtroende för de rättsvårdande myndigheterna och vården, säger Lena Olsson.

Men regeringens talesmän i rättsfrågor tycker inte att det är så bråttom med att sätta igång en utredning om de eventuella felaktigheter som begåtts under Quick-utredningarna på 90-talet.

– Mycket talar för att det finns omständigheter som är problematiska och som kan kräva en genomlysning, men eftersom detta fortfarande är en pågående rättsprocess vill jag som politiker och lagstiftare inte blanda mig i. Vi har ett fungerande resningsinstitut och möjligen kan det vara så att justitiekanslern ska titta på det här när processen är avklarad. Det är allvarligt om personer i rättsväsendet begår misstag men jag kan inte se att det finns något systemfel här, säger Johan Pehrson, rättspolitisk talesman för Folkpartiet.

Johan Linander, talesman i rättsfrågor för Centerpartiet, menar också att man bör vänta med att utreda.

– Här verkar det ju ha begåtts fel i flera led, och det är jätteviktigt att man lär sig av de misstag som gjorts. Någon form av granskning eller utredning bör komma till, men det är fortfarande flera mål som inte är avklarade och det är bra att man får en helhetsbild och en bild av hur de olika myndigheterna agerat först, säger Johan Linander.

Även Kristdemokraterna anser att man bör avvakta:

– Vi vill följa den pågående resningsprocessen. Jag stänger inga dörrar men vi vill ha hela bilden klar för oss först, säger Caroline Szyber, rättspolitisk talesperson för KD.

Av oppositionspartierna är det bara Vänsterpartiet som tagit ställning till en granskningskommission – de övriga avvaktar i frågan. Morgan Johansson, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, låter hälsa genom sin pressekreterare att han har "stor förståelse för de anhörigas krav men han vill hinna läsa boken (red. anm: Hannes Råstams nya bok) för att kunna sätta sig in i frågan".

Miljöpartiet har ännu inte bestämt sig.

– Jag har följt fallet och jag tycker att det kommit fram oroväckande uppgifter. Min tanke är att sätta igång arbetet med detta nästa vecka, och vi avser bland annat att gå vidare med frågan om en oberoende resningsnämnd, säger Maria Ferm, rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Så här skriver Sverigedemokraternas talesman i rättsfrågor, Kent Ekeroth, i ett mejl till SvD:

"Jag är personligen inte speciellt insatt i Quicks fall så kan inte uttala mig specifikt om det fallet, men generellt sett är det för mig en självklarhet att en person som dömts men varit oskyldig, eller om det är sannolikt att så varit fallet, har rätt till en granskning av hans fall, samt ersättning om det visar sig att domen var felaktig".

SvD har också i mer än en veckas tid sökt justiteminister Beatrice Ask för en kommentar till de anhörigas krav på en granskningskommission, och gjort ett förnyat försök i samband med Vänsterpartiets skriftliga fråga. Pressekreterare Jeanette Mattsson hälsar att ministern är på semester och därför inte svarar på frågor.

  • Kopiera sidans adress

Fakta/v kräver svar från justieministern

2011/12:723 Granskningskommission/av Lena Olsson (V)/till justitieminister Beatrice Ask (M)

Nyligen kom SVT-journalisten Hannes Råstams postuma reportagebok ut. Där beskrivs hur rättsväsendet och vårdapparaten har "skapat en seriemördare". Thomas Quick, som i dag heter Sture Bergwall, dömdes för åtta mord, bevisningen bestod mestadels av erkännanden. Vittnen och teknisk bevisning saknades ofta.

Efter Råstams granskning av fallen har Sture Bergwall friats för tre av morden och resning har beviljats för ytterligare två fall. I juni lämnades de sista tre resningsansökningarna in.

För att bringa klarhet i myndigheternas och vårdens agerande i fallet vill jag ställa följande fråga till justitieminister Beatrice Ask:

Vad avser ministern att göra för att tillsätta en oberoende granskningskommission för att utreda alla tveksamheter rörande de olika rättsvårdande myndigheternas agerande och andra oklarheter omkring detta?

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

IS-krigare vid en vägspärr utanför Mosul. Brännpunkt

”Margot Wallström
bör ta initiativ i FN”

”FN måste besluta om marktrupp mot Islamiska staten.”

IS till simultan attack mot 15 mål

CNN

Offensiv trots USA:s flygattacker i Irak och Syrien.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Flera företag riskerar att bli vrakspillror

”Många är dåliga på att anta digital utmaning.”

Fiala bakom ny HV-seger

HV71:s superlöfte Kevin Fiala, 18, tog ingen plats i NHL den här säsongen.

Löfte om 5000 nya jobb i äldreomsorgen

2 extra miljarder

”De äldre har blivit fler”.

Prestigefylld lista: Hetaste städer 2015

missa inte

Lonely Planet rankar tio i topp.

Webb-tv

Halloweenkostym
möts av kritikstorm

Eboladräkt

”Är aktuell och väldigt trendig.”

Passagerare i Volvos självkörande bil

Fröberg

”Vi åker i 70 kilometer i timmen.”

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.