Trots att svensk polis har gjort fel vill ingen myndighet ta ansvar för att rätta till det. Nu riskerar mannen 15 års fängelse.

- Han mår jättedåligt. Han har diabetes, som han inte får någon behandling för, så han är ganska sjuk. Sedan är det väldigt svåra förhållanden, säger mannens juridiska ombud, advokat Emma Persson.

TT: Vad har svenska myndigheter gjort för att rätta till det här?

- Ingenting.

Hon har anmält polisens felaktiga utvisning till JO, som nu utreder ärendet, samt anmält fallet till Europadomstolen. I ett svar till JO medger polisen i Gävle att de gjort fel och att de nu ändrat sina rutiner.

Polisen i Gävle säger att myndigheten skärpt sina rutiner, men vill i övrigt inte kommentera det enskilda ärendet förrän JO fattat sitt beslut.

- Det är några som tyckt att vi har gjort fel, och vi har naturligtvis sagt att vi ska vara noggrannare med att titta igenom handlingar fortsättningsvis, säger presstalesman Mikael Hedström.

Enligt Migrationsverket är hanteringen av fallet regelvidrig.

- Det är inte ens legalt, det här är emot regelverket. Det är inte fråga om någon lucka i lagen - det ska inte vara så här. Vi skriver vilket land vi prövat mot och vart personen ska utvisas. Det ska polisen följa och det står på pappret. Så enkelt är det egentligen, säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik.

TT: Har ni gjort något för att försöka ställa det här till rätta?

- Nej, när det väl har skett så är det en fråga mellan Iran och Irak, eller om släktingar och ombud kan kontakta UD. Vi har inte kontakter med landets myndigheter på det sättet och agerar för olika personers räkning.

TT: Vem ska agera då?

- Ja, om man tittar på den svenska sidan, så är det så här det ser ut. Polisen har gjort ett fel, personen har hamnat i fel land, och de kontakter som kan tas med andra länder är via UD. Samtidigt kan jag ju inte uppmana UD att gå utanför medborgarskap, det måste vara upp till UD hur de vill agera. Sedan är det en fråga mellan Iran och Irak, men där kan vi heller inte agera.

På UD säger Kent Persson:

- Eftersom personen inte är svensk medborgare är det troligtvis väldigt begränsade möjligheter att göra något som svensk myndighet.

TT: Varför är det så svårt?

- Därför att en svensk myndighet inte kan agera gentemot en icke-svensk medborgare i ett annat land.

TT: Även om Sverige har skickat dit honom?

- Ja.

UD har inget ansvar för utvisningar och inga formella möjligheter att bistå en person som inte är svensk. Men presschefen säger senare på onsdagen att det inte utesluter att man inte skulle kunna vara behjälplig alls.

- Vi informerar oss om ärendet för att se om det finns något vi kan göra, säger UD:s presschef Anders Jörle.

Mannen föddes i Irak och utvisades av Saddam Hussein på 1980-talet. Därefter blev han medborgare i Iran, skriver flera medier.

Han ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2002, men fick avslag. Varför han i oktober flögs till fel land är oklart. Han uppges fortfarande sitta häktad på en polisstation i Bagdad.