Planerade en attack mot Jyllands-Posten

I dag börjar rättegången mot de fyra terrormisstänkta män som den 29 december 2010 reste från Sverige till Köpenhamn för att attackera Jyllands-Posten. För många av tidningens journalister har oron blivit en ständig del av vardagen.

Mogens Hansen och Tine Tholander är journalister på Jyllands-Posten i Köpenhamn. Förhöjd säkerhet har blivit vardag på deras arbetsplats.

Mogens Hansen och Tine Tholander är journalister på Jyllands-Posten i Köpenhamn. Förhöjd säkerhet har blivit vardag på deras arbetsplats.

FOTO: Daniel Nilsson

Det var en helt vanlig dag på jobbet. Journalisten Tine Tholander hade sparkat av sig skorna och satt och jobbade på Jyllands-Postens webb-tv-redaktion. Då började det smälla högt av skott utanför fönstret. Tine Tholander blev helt paralyserad, med en enda tanke i huvudet: Nu händer det.

– Det var en parad för att hedra hemvändande soldater från Afghanistan ute på gatan, och de hade fyrverkeri med sig. En av pjäserna förirrade sig in på tidningens gård och studsade mellan väggarna, berättar Tina Tholander.

Kanske en vardagshändelse som skulle få de flesta att hoppa till och sedan fortsätta jobba. Men arbetar man på Jyllands-Posten är det inte konstigt om man ser helt andra bilder på näthinnan. För ända sedan tidningen en septemberdag 2005 publicerade teckningar av profeten Muhammed har namnet Jyllands-Posten väckt starka känslor hos många muslimer, som känt sig kränkta. En liten grupp extremister har tagit det hela ett steg längre.

Den danska säkerhetspolisen PET har avvärjt ett flertal attentat mot tidningen.

– Det är helt absurt att publiceringen av några teckningar har kunnat skapa sådana följder. Det kunde man inte ana, när vi publicerade dem. Då var det alldeles tyst till en början, säger journalisten Mogens Hansen, som jobbat på tidningen i 30 år.

I dag ställs fyra män från Sverige inför rätta i Köpenhamn misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot redaktionen. Tidigt på morgonen den 29 december 2010 greps de av PET, som samarbetat med sina svenska kollegor som sedan tidigare hade koll på männen, som rört sig i radikala islamistiska kretsar. Männen nekar men den danska polisen beslagtog automatvapen, ljuddämpare och kraftig plasttejp.

Just den dagen befann sig Mogens Hansen med familjen i Egypten. Tine Tholander hade bytt pass med en kollega för att kunna vara hemma med familjen.

Förr kunde tipsare och vanliga medborgare komma ända upp till redaktionen för att prata med en journalist. I dag måste alla gäster registreras. Särskilda slussar har inrättats så att bara få personer i taget kan passera in eller ut.

De detaljer som hittills har läckt ut från den kommande terrorrättegången är något de helst vill undvika att tänka på. Att de terrormisstänkta hade särskilda band, som skulle användas för att binda journalisternas händer eller att några skulle halshuggas och deras huvuden skulle rullas ner för Vester Voldgade, är för skrämmande.

– Jag vill egentligen bara att allt ska försvinna, säger Tine Tholander, som började jobba på tidningen efter att teckningarna publicerats.

Mogens Hansen, som jobbade på Jyllands-Posten då ledningen bestämde sig för att publicera teckningarna, har bestämt sig för att inte vara rädd. Han är tydlig med att det är en fullständig överreaktion att reagera med våld för några teckningars skull.

– Vi hade både lag och rätt på vår sida när det gällde publiceringen. Därmed inte sagt att man alltid ska publicera, bara för att man kan.

Hade ni publicerat om ni vetat, det ni vet i dag?

– Jag säger som vår chefredaktör: Om vi kunde göra om hela förloppet, hade vi inte publicerat. Jag vet att det finns de på tidningen som säger att alla ska kunna tåla hån och förlöjligande, men så ser inte jag på yttrandefrihet. För mig följer också ett förpliktigande att uppföra sig, så att vi socialt kan stå ut med varandra, säger Mogens Hansen.

SvD har kartlagt de åtalade

”Hot mot tidning höjde terrorberedskap”

Gripna förberedde blodbad på tidning

Har tidigare gripits i Pakistan

”Personalen är uppskrämd”

  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Den 30 september 2005 publicerade den danska tidningen Jyllands-Posten tolv teckningar av profeten Muhammed. Det var kulturredaktör Flemming Rose som fick idén efter att författaren Kåre Bluitgen hade haft problem med att hitta illustratörer till en bok om islams profet Muhammed.

Rose bad danska tecknare rita deras version av Muhammed.

Kurt Westergaards teckning av Muhammed som självmordsbombare har väckt mest vrede.

Flera ambassadörer från muslimska länder bad åtskilliga gånger om ett möte med statsminister Anders Fogh Rasmussen, som avböjde. I januari 2006 hade teckningarna spridits till Mellanöstern med kravaller och bränder mot danska ambassader som följd. Flera länder valde att bojkotta danska varor från företag som Arla.

Kulturredaktör Flemming Rose och Kurt Westergaard utsattes för hot, men även Jyllands-Posten har varit mål för flera avvärjda terrordåd.

Lång rättegång väntar:

De fyra männen som anhölls den 29 dec 2010 åtalas för terrorbrott och vapenbrott. Deras plan var enligt åtalet att tränga in på Jyllandsposten och ”döda så många som möjligt” och likheten med terrorattentatet i Mumbai 2008 är många.

De fyra åtalade männen var bosatta i Sverige, men greps i en lägenhet i Köpenhamn efter att ha övervakats av SÄPO och danska säkerhetspolisen PET under en längre tid. Vid gripandet fann polisen en k-pist med ammunition, 20 000 dollar och plastband, som enligt åklagaren skulle användas för att binda personer med.

Åklagaren yrkar på fängelse, att männen utvisas ur Danmark och åläggs inreseförbud.

Rättegången väntas pågå fram till juni månad.


Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 2 månader helt gratis!

Toppnyheter just nu

Christer Gardell, Kerstin Hessius och Susanna Campbell. Kritik

Direktörerna: Gräv ner stridsyxan S och M

Näringslivstopparna vill se samarbete mellan blocken.

Hemligheten bakom SD:s stora framgång

Professor: Inte längre starka bland unga män.

Valus teknikansvarige förbryllad

Underskattning

Därför missades mätningarna SD-lyft.

De slåss om att få
bli nya ministrar

Nya regeringen

Juholt utlovad ”uppdrag”.

Här är Stockholms politiska tunnelbana

Se hur din station röstade – linje för linje.

Så blir du av med
Apples U2-plåga

Kultursvep

”Det är pinsamt för Apple”.

M-kommunalråd röstade på MP

Hörby

”Det parti som stämmer bäst överens med det jag står för.”

”Uppenbart att S tar ansvar för Sverige”

BRÄNNPUNKT DIREKT

Läsardebatt – S nobbar V.

Sverige – om schweizarna får välja

kolumn

Vill bo granne med svenskarna.

Ny rekordnivå för Stockholms borätter

”Stark marknad”

Uppåt även i Göteborg.

Hanna Stjärne
blir ny vd för SVT

Ny chef

Upsala Nya Tidnings chefredaktör blir ny vd.

”Tidig diagnos hade gjort vägen lättare”

Tufft

Fick tips om stöd via bloggandet.

Här kan du göra must av dina äpplen

Säsong

Trenden med närodlat växer.

Ewerlöf guidar till de tuffa backarna

Löpning

Sista rycket inför Lidingöloppet.