Parlamentet sade ja till Acta-krav

Europaparlamentet sade idag med stor majoritet ja till en gemensamma resolution om Acta-avtalet som förhandlats fram av alla de större partigrupperna. Piratpartiet ser beslutet som en seger för öppenheten och vänsterpartisten Eva-Britt Svensson säger att parlamentet nu flyttar fram sina positioner.

Som SvD.se tidigare rapporterat sätter EU-parlamentet nu hårt mot hårt mot kommissionen i frågan om Acta-förhandlingarna.

Kritiken var igår massiv efter att handelskommissionären Karel de Gucht i en utfrågning sade att parlamentets krav inte går att uppfylla. Flera svenska parlamentariker var uppenbart upprörda och miljöpartisten Carl Schlyter kallade kommissionärens uttalande för en "förolämpning".

I dag röstade så parlamentarikerna om den gemensamma resolution som förhandlats fram av så gott som samtliga partigrupper. I den kräver parlamenterikerna att kommissionen respekterar Lissabonfördraget och ger både parlamentet och allmänheten full insyn i förhandlingarna.

Efter visst taktiskt spel i kulisserna och där flera ändringsförslag lades fram kom parlamentet till slut fram till en gemensam ståndpunkt. Resolutionen röstades igenom med överväldigande majoritet.

– Vi var så nära ett enigt parlament man kan komma. Det var en oerhörd framgång, säger piratpartisten Christian Engström till SvD.se och fortsätter:

– De flesta av ändringsförslagen gick vår väg. De går på flera punkter längre än vad som stod i den ursprungliga kompromissen.

Bland de ändringsförslag som röstades igenom finns tydligare skrivningar om att kommissionen måste respektera mänskliga fri- och rättigheter.

Samtidigt fick de konservativa igenom att Acta-förhandlingarna ska fortsätta, medan den gröna gruppen och Piratpartiet välkomnar att parlamentet nu kräver att förhandlingarna begränsas till varumärkesförfalskningar. Det innebär att parlamentet nu kräver att frågor som rör piratkopiering på nätet utesluts ur Acta.

Dessutom kräver parlamentet att ett Acta-avtal inte försvårar framtagandet av generiska läkemedel. Det är läkemedel som ofta är billigare än originalläkemedlet, men som trots det innehåller samma ingredienser.

Eva-Britt Svensson, parlamentariker för Vänsterpartiet, säger till SvD.se att hon är väldigt nöjd.

– Parlamentet flyttar nu fram sina positioner och det ökar ju pressen på kommissionen, säger hon.

Samtidigt är både hon och Christian Engström överens om att det är nu som den svåra kampen börjar. Beskedet i går att kommissionen inte kan ge den insyn som parlamentet kräver gör att de förväntar sig hårda strider framöver.

– Vi vet ju inte vad det här får för effekt på kommissionen. Jag är glad över att parlamentet antog en bra resolution, men jag är fortfarande lika upprörd över kommissionens agerande. Jag kommer fortsätta ställa frågor om hur kommissionen faktiskt har tagit hänsyn till resolution, säger Eva-Britt Svensson.

– Om inte kommissionen byter strategi lär vi få se hårda strider. Karel de Guchts uttalanden igår var katastrofalt dåliga, säger Christian Engström.

Och mycket tid har inte kommissionen på sig – enligt resolutionen kräver parlamentet att kommissionen tar strid för ökad öppenhet redan i nästa förhandlingsrunda i Nya Zeeland i april. Och direkt efter förhandlingarna förväntar sig parlamenterikerna att få tillgång till dokumenten.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Norwegian riskerar att åka på att betala mångmiljonbelopp tillbaka till sina svenska kunder. skadestånd

Över tusen resenärer kräver jätteersättning

Optimistisk jurist – men Norwegian skickar andra signaler.

EU-parlamentet sade ja till kommissionen

SvD:s Teresa Küchler direktrapporterade.

Sju ryska ubåtar
som just nu är i bruk

Uppges ha kostat flera miljarder att utveckla.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

3 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Trängselskatten kvar i Göteborg

västsvenska paketet

Anneli Hulthén: ”Avtalet gäller”.

Finansministern
KU-anmäls av M

”tomma lador”

Uttalandet kritiseras hårt.

Andersson: Kritiken är felriktad

Anser att den tidigare regeringens politik ligger bakom.

Politiker misstänks för dödsfall

Vållande till annans död. Båtolycka där andra föraren avled.

”Arbetsgivare ska inte utse ombud”

Brännpunkt

LO kritiserar sin motpart.

National Geographics
bästa fotografier

Bildspel

Väljer själva klassiska bilder i ny bok.

Firad amerikansk chefredaktör död

washington

Avled sent på tisdagen.

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.