Parlamentet sade ja till Acta-krav

Europaparlamentet sade idag med stor majoritet ja till en gemensamma resolution om Acta-avtalet som förhandlats fram av alla de större partigrupperna. Piratpartiet ser beslutet som en seger för öppenheten och vänsterpartisten Eva-Britt Svensson säger att parlamentet nu flyttar fram sina positioner.

Som SvD.se tidigare rapporterat sätter EU-parlamentet nu hårt mot hårt mot kommissionen i frågan om Acta-förhandlingarna.

Kritiken var igår massiv efter att handelskommissionären Karel de Gucht i en utfrågning sade att parlamentets krav inte går att uppfylla. Flera svenska parlamentariker var uppenbart upprörda och miljöpartisten Carl Schlyter kallade kommissionärens uttalande för en "förolämpning".

I dag röstade så parlamentarikerna om den gemensamma resolution som förhandlats fram av så gott som samtliga partigrupper. I den kräver parlamenterikerna att kommissionen respekterar Lissabonfördraget och ger både parlamentet och allmänheten full insyn i förhandlingarna.

Efter visst taktiskt spel i kulisserna och där flera ändringsförslag lades fram kom parlamentet till slut fram till en gemensam ståndpunkt. Resolutionen röstades igenom med överväldigande majoritet.

– Vi var så nära ett enigt parlament man kan komma. Det var en oerhörd framgång, säger piratpartisten Christian Engström till SvD.se och fortsätter:

– De flesta av ändringsförslagen gick vår väg. De går på flera punkter längre än vad som stod i den ursprungliga kompromissen.

Bland de ändringsförslag som röstades igenom finns tydligare skrivningar om att kommissionen måste respektera mänskliga fri- och rättigheter.

Samtidigt fick de konservativa igenom att Acta-förhandlingarna ska fortsätta, medan den gröna gruppen och Piratpartiet välkomnar att parlamentet nu kräver att förhandlingarna begränsas till varumärkesförfalskningar. Det innebär att parlamentet nu kräver att frågor som rör piratkopiering på nätet utesluts ur Acta.

Dessutom kräver parlamentet att ett Acta-avtal inte försvårar framtagandet av generiska läkemedel. Det är läkemedel som ofta är billigare än originalläkemedlet, men som trots det innehåller samma ingredienser.

Eva-Britt Svensson, parlamentariker för Vänsterpartiet, säger till SvD.se att hon är väldigt nöjd.

– Parlamentet flyttar nu fram sina positioner och det ökar ju pressen på kommissionen, säger hon.

Samtidigt är både hon och Christian Engström överens om att det är nu som den svåra kampen börjar. Beskedet i går att kommissionen inte kan ge den insyn som parlamentet kräver gör att de förväntar sig hårda strider framöver.

– Vi vet ju inte vad det här får för effekt på kommissionen. Jag är glad över att parlamentet antog en bra resolution, men jag är fortfarande lika upprörd över kommissionens agerande. Jag kommer fortsätta ställa frågor om hur kommissionen faktiskt har tagit hänsyn till resolution, säger Eva-Britt Svensson.

– Om inte kommissionen byter strategi lär vi få se hårda strider. Karel de Guchts uttalanden igår var katastrofalt dåliga, säger Christian Engström.

Och mycket tid har inte kommissionen på sig – enligt resolutionen kräver parlamentet att kommissionen tar strid för ökad öppenhet redan i nästa förhandlingsrunda i Nya Zeeland i april. Och direkt efter förhandlingarna förväntar sig parlamenterikerna att få tillgång till dokumenten.

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89485 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Brännpunkt

”Putin profilerar sig
som idépolitiker”

Forskare: Djupaste sprickan öst–väst sedan kalla kriget.

Elkunder kan kräva jättarna på miljarder

nätanslutningar

HD öppnar för stämningar.

Hittades knivskuren på camping

SOLVALLA

Man till sjukhus med skador i bröstet. Polisen: Mordförsök.

Svensk köpte pistol – betalade med bitcoin

USA

Döms till fängelse för smuggling.

”Så vet du när du
ska säga upp dig”

TECKNEN

Råd från stenhårde företagsledaren.

Palmepristagare gripen i Saudiarabien

riyadh

Befinner sig i specialfängelse.

Alice Teodorescu i programmet de obekväma. Webb-tv

”Jag har gjort karriär
på att vara obekväm”

Webb-tv

Därför blev jag borgerlig.

Webb hanterar såpa och bovar med finess

Veckans filmer

The amazing Spider-Man 2.

”Uppseendeväckande få som har anmält”

Registrerade romer väntas få skadestånd.

AC/DC dementerar pensionsrykte

Hårdrock

Youngs hälsa stoppar inte bandet.