Operatörer i otakt med datalag

Datalagringsdirektivet ska hjälpa polisen att sätta dit grova brottslingar - men den svenska lagen är så komplicerad att flera internet- och telefonoperatörer fortfarande inte kommit igång med den obligatoriska lagringen av kunduppgifter. Nu talar branschen om ett fiasko från regeringens sida.

"Vi är inte igång än eftersom vi inte riktigt vet vad vi ska göra" säger Jon Karlung, vd för internetoperatören Bahnhof.

"Vi är inte igång än eftersom vi inte riktigt vet vad vi ska göra" säger Jon Karlung, vd för internetoperatören Bahnhof.

FOTO: David Magnusson

Vem pratade du med i telefon i går? När och hur länge surfade du på internet? Vem skickade du ett sms till och var befann du dig när du ringde med mobiltelefonen? Det är några av de uppgifter som telefonbolag och internetoperatörer numera tvingas lagra i sex månader.

Den 1 maj i år införlivades EU:s datalagringsdirektiv i svensk lag för att hjälpa polisen att lösa brott.

Men det som på pappret ser ut som relativt enkla krav har visat sig vara en snårskog av svårtolkade begrepp. Lagen är så illa skriven, menar branschen, att den obligatoriska lagringen har blivit kraftigt försenad hos flera operatörer. Polisen är i dagsläget långt från att kunna hämta in de uppgifter som lagen ger dem rätt till.

– Jag har kontakt med många operatörer och vi pratar nu om upp till tolv månader innan systemen är på plats hos en del, säger Nils Weidstam, näringspolitisk expert på branschorganisationen It- och telekomföretagen.

Det låter enkelt i grunden: Informationen ska lagras av operatörerna så att den kan lämnas ut när polisen behöver den.

Men att datalagringen är svår att förstå bekräftas när SvD ringer runt till både stora och små operatörer. Branschens större aktörer – som Telia, Tele2 och Tre – uppger att de är i gång med lagringen. Men flera andra säger antingen att de inte omfattas av reglerna eller att det återstår en rad frågetecken att räta ut.

– Vi är inte i gång än eftersom vi inte riktigt vet vad vi ska göra. Det finns saker som är tvetydiga, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.

Både Nils Weidstam och Jon Karlung menar att ett av problemen är att riksdagen och regeringen inte tagit hänsyn till verkligheten. Med en bransch som liknar ett pussel – där företagen hyr in sig på varandras nät och där flera företag kan vara inblandade i en kunds kommunikation – är det inte alltid självklart att uppgifterna är enkelt tillgängliga.

– Alla parter hade tjänat på att justitiedepartementet gjort sig mödan att prata med oss innan lagen stiftades. Men det har varit en attityd att ”vi berättar för er hur ni ska göra”. Det kanske funkar i andra sammanhang, men om man inte förstår tekniken blir det lätt fel, säger Nils Weidstam.

Under våren och försommaren har en rad möten anordnats mellan den ansvariga myndigheten Post- och telestyrelsen (PTS), branschorganisationer och polisen för att klargöra vad som gäller.

Dels finns de lagförändringar som riksdagen beslutade om, dels finns en förordning från regeringen som styr datalagringen. PTS har också gett ut en vägledning om hur dessa ska tolkas – men först i november kommer föreskrifter om hur företagen ska hantera säkerheten kring de lagrade uppgifterna och vilken ersättning som ska utgå.

– Vi befinner oss i ett slags vakuum-läge där företagen inte vet hur informationen ska hanteras och vilka krav som ställs på personalen. Då är det svårt att begära att företagen ska köpa in dyra system för att kunna följa lagen. Jag skulle använda ordet fiasko, säger Nils Weidstam.

Mikael Ek, vd på Svenska stadsnätsföreningen som organiserar runt 170 stadsnät i landet, kallar lagen för en ”teoretisk produkt”. Föreningen har under våren arbetat med att ta fram ett underlag för att hjälpa medlemmarna att förstå reglerna.

– Den lag som stiftades av riksdagen har av oss i branschen inte upplevts som färdig. Då får man ha respekt för att det tar tid för alla inblandade att konkretisera ansvar och vem som gör vad mellan olika aktörer, säger han.

Men trots branschens invändningar anser både justitiedepartementet och PTS att reglerna är tillräckligt tydliga. Lagen är teknikneutral, men de tekniska beskrivningarna finns i regeringens förordning och PTS:s vägledning, menar båda. Något utrymme för att inte följa lagen finns inte, säger Annica Bergman, avdelningschef på PTS nätsäkerhetsavdelning.

– Vi förutsätter att operatörerna har implementerat det här eftersom lagen har trätt i kraft, säger hon.


  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Ett hot mot medborgarnas integritet eller ett verktyg för att bekämpa brottslighet – datalagringsdirektivet har varit omdiskuterat och först efter hot om böter från EU infördes det i Sverige.

2004: Drivs utan framgång

Efter terrorattacken i Madrid i mars 2004 drev flera länder, däribland Sverige, på för en obligatorisk lagring av trafikdata inom EU. Förslaget mötte hårt motstånd.

2005: Terror förändrar läget

Terrorister spränger bomber på tre tunnelbanetåg och en buss i London. Terrorattacken får upp datalagring på den politiska agendan.

15 mars 2006: Förslaget blir verklighet i EU

EU-parlamentet och ministerrådet antar datalagringsdirektivet efter att dåvarande svenske justitieministern Thomas Bodström (S) varit starkt pådrivande. "Hela Europaparlamentet hotade att gå emot, land efter land hoppade av. På morgonen, när vi äntligen hade fått ihop en majoritet, kom den brittiske ministern till mig och sade: ”Vi måste hoppa av, jag klarar inte debatten på hemmaplan längre”. Jag sade: ”Det går inte”. Han och jag hade ett enskilt samtal en halvtimme, och då lyckades jag övertyga honom", berättade Bodström om det dramatiska beslutet för SvD i december 2008.

2009: Trögt politiskt i Sverige

Den 15 mars 2009, sista datum för när hela direktivet ska vara infört, passeras utan att den borgerliga regeringen lagt fram ett lagförslag.

4 februari 2010: EU smäller Sverige på fingrarna

EU:s domstol går på EU-kommissionens linje och dömer Sverige för att inte ha infört direktivet i tid.

9 december 2010: Regeringen lägger fram sin proposition.

Men den 16 mars 2011 driver Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna genom att riksdagens omröstning om lagen skjuts ett år framåt i tiden.

21 mars 2012: Datalagringen blir svensk lag...

Riksdagen röstar med siffrorna 233-41 ja till att införa datalagringen i Sverige. Dagen efter, den 22, utfärdade regeringen en förordning som tydliggör lagen.

1 maj 2012: ...börjar lagen och förordningen att gälla.

Den långa tiden regeringen tog på sig för att införa direktivet kostar Sverige pengar. EU:s domstol bötfällde Sverige för förseningen. Enligt justitiedepartementet är böterna fram till införandet uppe i drygt 70 miljoner kronor. Några pengar har dock inte betalats utan Sverige hoppas kunna få ned summan vid en muntlig förhandling som förmodligen äger rum någon gång i höst.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Finansinspektionens kontor i Stockholm. ekobrott

Nya aktiebluffen lurar småsparare på pengar

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

”Regler gör ladan
låst för Andersson”

BRÄNNPUNKT

Scocco: Rationellt att fuska med överskottsmålet.

Lista: Här är skatterna som höjs

18 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

Fångade ubåt på
film på utflykten

Familj trodde de såg en rysk ubåt i helgen.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

Ryssland utvidgar
sanktioner mot EU

På tisdag stoppas fler livsmedelsprodukter.

”Abort och trafficking kan inte jämföras”

slutreplik

Tydligen ska män hålla tyst, eller?

”Handlar om rätten till sin kropp”

Humanisterna:

Därför hör trafficking och abort ihop.

Gåvan till anställda: 50 miljoner

generös

Diamanthandlare: De har offrat sina familjeliv för företaget.

”Det här är ett kompetent gäng”

stockholm

Wanngård nöjd med borgarråden.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.