”Ondskan” bästa svenska film 2003

Det blev faktiskt en del överraskningar bland Guldbaggevinnarna. Den åttafaldigt nominerade ”Om jag vänder mig om” belönades med fyra baggar, men bästa film blev litet oväntat ”Ondskan”, förra årets mest sedda svenska film och Sveriges Oscarsbidrag. Om den kommer med i tävlingen avgörs i dag.


Bästa kvinnliga huvudroll: Ann Petrén i "Om jag vänder mig om".

Trots alla förtjänster är det svårt att se ”Ondskan” som förra årets bästa svenska film. Regissören Mikael Håfström har gjort ett habilt jobb och de unga skådespelarna klarar precis av sina typiserade roller. Men Jan Guillou borde bli glad. Detta är ju en bekräftelse på att han även går hem i ”de fina salongerna”.

Det såg ut som om Björn Runges ”Om jag vänder mig om” skulle kamma hem alla de tunga priserna - det var åtminstone vad jag tippade. Men att olika filmer vinner ”bästa regi” och ”bästa film” är inte ovanligt. Nu fick Björn Runge gå hem med två baggar, en för bästa regi och en för bästa manus, vilket är välförtjänt. Som om inte det räckte vann han redan i förrgår Göteborgs stora filmpris på 50000 kronor, framröstat bland de Guldbaggenominerade filmerna av publiken, och Svenska filmkritikerförbundets Greta. Så nog blev han vederbörligt prisad.


Som tippat vann Ann Petrén baggen för bästa kvinnliga huvudroll för sin storartade prestation och Ingvar Hirdwall (bilden) baggen för bästa manliga biroll i ”Om jag vänder mig om.” Hirdwall gör ännu en av dessa kluriga gubbar som han är expert på. Senast han belönades var för bästa manliga huvudroll i ”Barnens ö” 1981.

Bästa manliga huvudroll gick denna gång till Jonas Karlsson för hans roll som självdestruktiv författare i ”Detaljer”, hans första men definitivt inte sista bagge. Bästa kvinnliga biroll gick som vi hade hoppats till Bibi Andersson (bilden nedan) för hennes fina rolltolkning i ”Elina – som om jag inte fanns”. Sist hon fick en bagge var för birollen i ”Det blir aldrig som man tänkt sig” år 2000 och dessförinnan för ”Persona” 1967.


”Ondskan” vann oväntat priset för bästa film och bästa foto av Peter Makrosinski. Jag hade tippat Göran Hellberg, som filmat så väl ”Detaljer” som ”Om jag vänder mig om”. Fotot är mera genomarbetat i dem måste man ändå säga. Hellberg har inte fått någon Guldbagge tidigare, vilket Mokrosinski har.

Årets hedersbagge gick till Erland Josephson. Det är fjärde gången priset delas ut och den tredje Ingmar Bergman-medarbetaren som belönas. Ingmar Bergmans pris gick till regissören av ”Elina – som om jag inte fanns”, Klaus Härö.


Ett särskild prestationspris gick till Anna Asp för scenografin i ”Ondskan” och till Bo Persson och Stefan Ljungberg för ljudet i Kjell Gredes ”Kommer du med mig då”. Sist men inte minst korades ”Timmarna” till årets bästa utländska film.


  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 2 månader helt gratis!

Toppnyheter just nu

Peter Norman (M). val2014

Just nu: Efter Borg
– nu lämnar Norman

Förra finansmarknadsministern slutar med politiken.

Dödsskjutning i centrala Köpenhamn

En dödad, en svårt skadad.

”Vi alla bäddar för
politiska rasismen”

Krönika

Gör rasismen omöjlig som strategi.

”Blocköverskridande regering att vänta”

Odenberg:

Verkligheten kommer alltid i kapp.

Utan Skottland – det förlorar britterna

LISTA

Unionen håller andan. Hur blir flaggan?

Direktörer: Gräv ner stridsyxan S och M

Topparna vill se samarbete mellan blocken.

Hemligheten bakom SD:s stora framgång

Professor: Inte längre starka bland unga män.

Valus teknikansvarige förbryllad

Underskattning

Därför missades mätningarna SD-lyft.

De slåss om att få
bli nya ministrar

Nya regeringen

Juholt utlovad ”uppdrag”.

Här är Stockholms politiska tunnelbana

Se hur din station röstade – linje för linje.

Så blir du av med
Apples U2-plåga

Kultursvep

”Det är pinsamt för Apple”.

M-kommunalråd röstade på MP

Hörby

”Det parti som stämmer bäst överens med det jag står för.”

Moderat bakläxa väntar nästa regering

Ledare

Försöka vinna SD-väljarna tillbaka?

Ewerlöf guidar till de tuffa backarna

Löpning

Sista rycket inför Lidingöloppet.