”Ondskan” bästa svenska film 2003

Det blev faktiskt en del överraskningar bland Guldbaggevinnarna. Den åttafaldigt nominerade ”Om jag vänder mig om” belönades med fyra baggar, men bästa film blev litet oväntat ”Ondskan”, förra årets mest sedda svenska film och Sveriges Oscarsbidrag. Om den kommer med i tävlingen avgörs i dag.


Bästa kvinnliga huvudroll: Ann Petrén i "Om jag vänder mig om".

Trots alla förtjänster är det svårt att se ”Ondskan” som förra årets bästa svenska film. Regissören Mikael Håfström har gjort ett habilt jobb och de unga skådespelarna klarar precis av sina typiserade roller. Men Jan Guillou borde bli glad. Detta är ju en bekräftelse på att han även går hem i ”de fina salongerna”.

Det såg ut som om Björn Runges ”Om jag vänder mig om” skulle kamma hem alla de tunga priserna - det var åtminstone vad jag tippade. Men att olika filmer vinner ”bästa regi” och ”bästa film” är inte ovanligt. Nu fick Björn Runge gå hem med två baggar, en för bästa regi och en för bästa manus, vilket är välförtjänt. Som om inte det räckte vann han redan i förrgår Göteborgs stora filmpris på 50000 kronor, framröstat bland de Guldbaggenominerade filmerna av publiken, och Svenska filmkritikerförbundets Greta. Så nog blev han vederbörligt prisad.


Som tippat vann Ann Petrén baggen för bästa kvinnliga huvudroll för sin storartade prestation och Ingvar Hirdwall (bilden) baggen för bästa manliga biroll i ”Om jag vänder mig om.” Hirdwall gör ännu en av dessa kluriga gubbar som han är expert på. Senast han belönades var för bästa manliga huvudroll i ”Barnens ö” 1981.

Bästa manliga huvudroll gick denna gång till Jonas Karlsson för hans roll som självdestruktiv författare i ”Detaljer”, hans första men definitivt inte sista bagge. Bästa kvinnliga biroll gick som vi hade hoppats till Bibi Andersson (bilden nedan) för hennes fina rolltolkning i ”Elina – som om jag inte fanns”. Sist hon fick en bagge var för birollen i ”Det blir aldrig som man tänkt sig” år 2000 och dessförinnan för ”Persona” 1967.


”Ondskan” vann oväntat priset för bästa film och bästa foto av Peter Makrosinski. Jag hade tippat Göran Hellberg, som filmat så väl ”Detaljer” som ”Om jag vänder mig om”. Fotot är mera genomarbetat i dem måste man ändå säga. Hellberg har inte fått någon Guldbagge tidigare, vilket Mokrosinski har.

Årets hedersbagge gick till Erland Josephson. Det är fjärde gången priset delas ut och den tredje Ingmar Bergman-medarbetaren som belönas. Ingmar Bergmans pris gick till regissören av ”Elina – som om jag inte fanns”, Klaus Härö.


Ett särskild prestationspris gick till Anna Asp för scenografin i ”Ondskan” och till Bo Persson och Stefan Ljungberg för ljudet i Kjell Gredes ”Kommer du med mig då”. Sist men inte minst korades ”Timmarna” till årets bästa utländska film.


  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

KD:s partiledare Göran Hägglund. LÄSARDEBATT

”Leder ingenstans att försöka härma SD”

Läsare om vad som krävs av en ny KD-ledare.

Hägglunds artiklar på Brännpunkt

special

Relationslinjen och verklighetens folk.

Det blir presidentens
nya Air Force One

Bildspel

Så ska världens mäktigaste flyga.

Så gick det för
nazi-förbrytarna

Historia

Goebbels dödade sina sex barn.

Insåg sanningen vid 12 års ålder

Intervju

Rainer Höss är barnbarn till nazistisk tyrann.

Malaysia: MH370- kraschen en olycka

Uttalandet öppnar för ersättning till anhöriga.

Kritiken växer mot
Jan Björklund

Reaktioner

FP-röster höjs för partiledarbyte.

”Integrationstester förbjudna”

svd i bryssel

Tung EU-jurist: Tvinga invandrare göra prov olagligt.

Webb-tv

Succévisan om snopp
och snippa översätts

Har visats över 4,7 miljoner gånger på nätet.

Han avslöjade flygens dolda rabattbiljetter

svd i usa

23-årigt snille byggde succésajt.

”Kylan kopplar grepp över hela Sverige”

Omslag

SMHI: Kan handla om 25 cm snö.

Bilder som inte visats
från 1:a världskriget

Englunds nya bok

Har tidigare inte visats.

”En oändlig vandring i lera”

Ny bok

Första världskriget verkar ha varit tråkigt.

Bildresa
<b>1935 </b>
Dagens Slussen invigs. Den klöverbladsformade anläggningen är resultatet av 40 års diskussioner, utredningar och förslag om Slussenområdet. Även för 100 år sedan var Slussenfrågan en svår nöt att knäcka.
Flera av tidens stora arkitekter ritade förslag som ratades. Till slut blev det en klöverbladsformad trafikkarusell, signerad Tage William Olsson. Klöverbladet är del av en funkismiljö, tillsammans med Katarinahissen och KF-huset.

Slussen – hur kunde det gå så snett?

Ödestimmen närmar sig. Hur gick det så fel?

FOTO: TT arkiv

Hon torterades av Gestapo – röjde inget

Hemligt

6 spionaffärer med dödlig utgång.

Ex-spion strålades till döds via te

Litvinenko kan ha mördats av politiker.

Gav sig in i politiken redan som 15-åring

Utbränd

Se Jimmie Åkessons karriär i bilder.