Oenighet om vingklippt LO-ordförande

Meningarna går isär bland landets ledarskribenter om huruvida det var rätt av LO-styrelsen att låta Wanja Lundby-Wedin sitta kvar.

Mer om skandalen

Enigheten är dock stor om att såväl LO som Socialdemokraterna går vingklippta ur turerna kring AMF Pension.

Socialdemokratiska Dala-Demokraten hade velat se Lundby-Wedin avgå. Hon är "så pass belastad att hon inte får det lätt att verka mot ekonomiska klyftor och orättvisor i samhället i en tid när sådan kritik verkligen behövs från vänsterblockpartiernas och arbetarrörelsens sida", skriver tidningen.

Widar Andersson i likaledes socialdemokratiska Folkbladet tycker däremot att LO-styrelsen ska ha heder för beslutet.

"De stod pall när det krävdes som mest. Genom egna misstag och genom den borgerliga regeringens strategi att indirekt slå på S genom att slå på fackets a-kassor, är LO redan kraftigt försvagat. Skadan skulle ha förvärrats om man nu kastat ut sin ordförande med maktstrider och annat elände som följd."

Flera ledarskribenter tror att de senaste turerna innebär slutet på symbiosen mellan LO och Socialdemokraterna.

Sydsvenskan, oberoende liberal, menar att relationen är skadlig för båda parter.

"I och med att LO-ordföranden än i dag sitter i Socialdemokraternas mäktiga verkställande utskott blir ett havererat förtroende för LO-basen en fråga också för partiet. Båda parters självständighet och trovärdighet kan ifrågasättas".

Aftonbladet, oberoende socialdemokratisk, hoppas i stället att AMF-affären ska innebära en ny bättre arbetsfördelning mellan parti och fack, men befarar att det skulle kunna påverka grunden för samarbetet.

"Resultatet skulle kunna göra att det svenska politiska landskapet blev mer likt det i många av våra grannländer."

Även Expressen, oberoende liberal, konstaterar att ett oskrivet kontrakt kan vara brutet. "LO får kritisera facket om man verkligen anser det nödvändigt, men partiet ska inte lägga sig i LO:s inre affärer."

Liberala Eskilstuna-kuriren menar att Socialdemokraternas största problem med AMF-affären inte är "kortsiktiga opinionstapp utan förlusten av ytterligare en strategisk höjd. Moderaterna har numera en större trovärdighet i sin kritik mot girighet i näringslivet än det gamla arbetarpartiet. Även utan Wanja Lundby-Wedin som LO:s ordförande hade Socialdemokraterna fått svårt att återta den höjden. Med henne kvar blir uppgiften omöjlig."

En rad ledarsidor ifrågasätter dock att pensionsskandalen är orsaken till opinionsraset för S och pekar i stället på samarbetet med Vänsterpartiet.

"En blandning av socialdemokratisk pragmatism och Miljöpartiets syn på småföretagande och nya lösningar vore spännande. Men i stället för nytänkande fick Sahlin en fotboja kopplad till ett ankare i form av Vänsterpartiet", skriver moderata Norrköpings tidningar.

Oberoende liberala Dagens Nyheter påpekar att LO-ordförandens avhopp från diverse styrelser innebär en lönesänkning på runt 40 procent, något ingen LO-medlem skulle godta. "Det kan dämpa medlemsilska, men gör henne fortfarande till god valarbetare - för alliansen."

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker har inte lyckats med sitt första uppdrag, skriver artikelförfattarna. Brännpunkt

”Därför röstar vi nej
till EU-kommissionen”

MP: Icke jämställd, sviker miljöpolitiken, jävsproblem.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Villaägare kan förlora tusenlappar på dyr el

el

Straffar sig att inte göra något aktivt val.

Modeskaparen Oscar de la Renta är död

stor i branschen

Blev 82 år gammal.

Storbrand kämpades ned i Gamla stan

50 brandmän

”Hela området ett riskobjekt.”

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.