Nu ger president Obama själv svar på de misstankar som luftats om hans härkomst.

Ja, jag är född på Hawaii

Barack Obama, USA:s president

– Ja, jag är född på Hawaii, säger Barack Obama.

– Normalt brukar jag inte kommentera en sån här sak. Men för två veckor sedan under budgetdiskussionerna var inte de i fokus utan mitt födelsebevis.

Tvivlen på att Barack Obama var född i USA grodde redan under valrörelsen 2008 och det räckte inte med att kampanjen släppte det dokument som är giltigt som födelsebevis i Hawaii för att tysta den grupp som kom att kallas för ”birthers”.

De senaste veckorna har hela frågan upphöjts i och med den plötsliga populariteten kring fastighetsmagnaten Donald Trump, som även aspirerar på att bli republikansk presidentkandidat.

Trump är aktiv ”birther” och hävdar att folk han skickat ut till Hawaii grävt upp nya graverande uppgifter. CNN sände till och med en reporter till Honolulu för att kolla upp det hela men träffade ingen som hört av någon från Trump-lägret.

Trump kommenterade triumferande att han fått Obama att träda fram och att det var på tiden.

”Presidenten trodde att diskussionen om hans födelsebevis kunde vara till skada för landet”, skriver Vita husets talesperson Dan Pfeiffer i ett uttalande som en förklaring till varför frågan alls tas upp.

– Vi har inte tid för de här dumheterna nu. Vi har helt andra saker att göra. Jag har helt andra saker att göra, säger Barack Obama i sitt framträdande.

Nu släpper Vita Huset även det längre födelsebevis som har förvarats i ett valv på Hawaii sedan hans födelse i augusti 1961. Normalt lämnar myndigheterna på Hawaii inte ut just detta dokument från arkiven men ett undantag gjordes.

Det visar att Barack Hussein Obama II föddes 4 augusti 1961 på Kapiolani Maternity and Gynecological Hospital i Honolulu.

25

procent av de som deltog i amerikanska opinionsmätningar trodde att Obama inte var född i USA

För att bli vald till president i USA måste man vara född där. Frågan aktualiserades i förra valet, eftersom den republikanske kandidaten John McCain föddes i den då amerikanskkontrollerade kanalzonen i Panama.

Färska opinionsmätningar visar att 25 procent inte tror att Obama föddes i USA. Bland republikaner är siffran 45 procent. I andra enkäter framkommer att ungefär lika många tror att han är muslim.