Nykterhetsrörelsen kritisk till Hamiltons förslag

Riksdagsledamot Carl B Hamilton (FP) vill att Systembolaget självt ska kunna bestämma vilka tider dess butiker ska ha öppet. Han vill dessutom att alkohol ska kunna köpas på nätet och levereras hem till dörren. Men nykterhetsorganisationer som SvD har varit i kontakt med gillar inte förslagen.

Webb-tv

Riksdagsmannen Carl B Hamilton (fp) vill att Systembolaget ska få bedriva e-handel och hemkörning. Att Systembolaget ska leverera alkohol direkt till dörren är ett förslag som får blandade reaktioner.

Vi vet att närmare 400 000 barn lever i familjer där alkohol används som riskbruk. Det kommer inte att bli mindre.

Ingalill Söderberg, styrelseledamot i Blåbandsförbundet.

Riksdagsledamoten Carl B Hamilton (FP), sitter med i Systembolagets styrelse. Men det är som politiker han säger sig vilja reformera Systembolagets försäljning. I en debattartikel i Dagens Nyheter avslöjar han hur han vill att alkoholmonopolet ska förändras. Det ska bli lättare att köpa alkohol.

Systembolagets hela sortiment med drygt 14 000 produkter ska finnas tillgängligt på internet. Den som vill ska kunna sitta hemma och klicka för vilka produkter man vill ha. Inom 2 till 4 dagar ska varorna levereras hem till dörren.

En av Sveriges nykterhetsföreningar, Blåbandsförbundet med cirka 9 000 medlemmar, gillar inte förslaget med nätförsäljning.

– Det ökar tillgängligheten. Det blir ytterligare ett sätt att få tag i alkohol. Jag tror dessutom att ungdomar får lättare att få tag på alkohol om de till exempel har en äldre kompis som kan beställa hem. Jag ser inte meningen med att öka den här servicen om man jämför med andra varor, varför skulle det behöva vara så lätt att få tag på alkohol, säger Ingalill Söderberg, styrelseledamot i Blåbandsförbundet.

Sveriges största nykterhetsförening, IOGT-NTO med över 30 000 medlemmar, är försiktiga i sitt uttalande kring nätförsäljning.

– Det här kräver en riktigt ordentlig analys av läget. Vi har nyligen haft en gårdsförsäljningsutredning som har sagt nej. Jag tror att det är bra. Varje ny åtgärd kan ha en stor effekt på vilka skador det ger, säger Kjell-Ove Oscarsson, vice förbundsordförande.

Vad tycker ni om förslaget att Systembolaget själv ska få bestämma sina öppettider?
– Jag tror ändå att det finns en poäng med att riksdagen har ett inflytande över alkoholpolitiken. Vi vill ha kontroll på försäljningen. En framtida ledning för Systembolaget kan få idéer om att vilja sälja mycket mer och sätta öppettider efter det. Med hänsyn till att Systembolaget har en begränsande roll kan det vara bra att öppettider ligger på politisk nivå, säger Kjell-Ove Oscarsson.

Blåbandsförbundet hittar inget positivt i något av förslagen utan befarar svåra konsekvenser för samhället.

– Generellt blir det ett tillåtande samhälle, att man inte längre ser alkoholen som en speciell vara. Det får oerhörda konsekvenser för samhället. Vi vet att närmare 400 000 barn lever i familjer där alkohol används som riskbruk. Det kommer inte att bli mindre, alkoholen kostar samhället 150 miljarder kronor om året. Sedan har vi det mänskliga lidandet när det gäller våldet kopplat till alkoholen, säger Ingalill Söderberg.

  • Kopiera sidans adress

Det gäller saken

Riksdagsledamoten Carl B Hamilton (FP), som också sitter i Systembolagets styrelse, har flera förslag för hur alkoholpolitiken bör förändras.

1. Riksdagen måste släppa sin beslutade reglering kring Systembolagets öppettider. Öppettiderna bör bestämmas av bolagets styrelse och företagsledning utifrån lokala förutsättningar.

2. Regeringen bör ge ägardirektiv så att Systembolaget kan starta e-handel med leverans till dörr (ta mellan 2-4 dagar). Vid överlämnandet av alkoholen kan legitimation krävas.

Hemleverantörer ska upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling.

3. Hemleverans löser även frågan om gårdsförsäljning då man ska kunna beställa på plats med leverans hem till sin dörr. Skillnaden blir en fördröjning, det går inte att få med sig produkten direkt från tillverkaren.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Sovjetiska marinfartyg grupperade sig vid den svenska territorialvattengränsen. Jägarsoldater, fartyg och flyg sattes in i den svenska bevakningen av ubåten. Bildlista

Svenska ubåtsjakter som gått till historien

Pågående jakt på Östersjön väcker minnen av kränkningar.

”Ryssland har starkaste motiven”

Chatt

Försvarsforskare om ryska strategin i Östersjön.

”Ny M-ledare bör vara socialkonservativ”

DEBATT

Vilka egenskaper bör M-ledaren ha? Så tycker SvD.se-läsarna.

Andersson: Banker kan bidra till skolan

Ministern ser möjlighet till skatteinkomster.

Starka familjeband
leder till isolering

Förlorad generation

"Utbrett fenomen".

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

Budgivning stressar kvinnor mer än män

Bostad

”Behöver inte vara en nackdel.”

Eli tar stora steg
mot pophimlen

Veckans skivor

”Vassa stråk av r&b.”

Expressen säger upp alla sina fotografer

Över 60 tjänster försvinner i sparpaket.

”Är du vältränad – eller övertränad?”

Träning

Allt fler anammar elittänkandet.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.