”Närvaro och mötesdisciplin är föredömlig och är ett resultat av den förre fältjägarofficeren Sven-Olof Sällströms pedagogiska ledning”, berättar före detta SD-riksdagsmannen Stellan Bojerud på sin blogg under rubriken ”Sverigedemokraternas riksdagsgrupp från insidan”.

Om gruppledaren Björn Söder heter det att han har ”en extrem simultankapacitet” och ”personifierar navet i Sverigedemokraternas rörelseenergi”. Enligt Bojerud är gruppmötena effektiva och målinriktade. ”De som tror att det sjungs kampsånger och hetsas mot invandrare, har blivit djupt lurade av gammelmedia.”

Partiledaren Jimmie Åkesson håller, till skillnad från Söder, en låg profil. Han sitter inte med vid sammanträdesbordet utan på en stol vid väggen. Men när det uppstår meningsskiljaktigheter är det, enligt Bojerud, Åkesson som fäller avgörandet. ”Från sitt avlägsna hörn i sammanträdesrummet dömer han av frågan och alla accepterar hans beslut. Han förstår hur man är chef”, skriver Bojerud, som vikarierade i riksdagen under ett halvår.

Partikamraten Erik Almqvist menar att det har varit oerhört viktigt för SD att riksdagsgruppen inte har dragit åt olika håll.

– Som vågmästare måste man navigera och då måste man hålla samman. Där tycker jag att vi har lyckats bra.

Partisekreteraren och grupp-ledaren Björn Söder skrattar lite när blogginlägget kommer på tal. Men det är en bild han är nöjd med.

– Det är nog många som hade förväntat sig att det skulle bli lite lekstuga och lite Ny demokrati över det hela. Men jag tycker att vi har levt upp till att vi är ansvarstagande.

Just att framstå som ett parti som är ”berett att ta ansvar för Sverige” var en viktig beståndsdel i Sverigedemokraternas strategi när de klev in i riksdagshuset efter valet.

Björn Söder kallar själv riksdagsgruppen för ett gäng ”gröngölingar”. Det visade sig inte minst vid voteringarna, där det hände att det blev fel. För att undvika misstag upprättas nu körscheman inför varje beslutsomgång för att alla ska trycka på rätt knapp.

Men när SD:s partisekreterare nu summerar det första året anser han att partiet faktiskt har lyckats påverka politiken i Sveriges riksdag.

Att en riksdagsmajoritet ställde sig bakom riktlinjer för bemanning i demensvården, en fråga som både SD och V motionerade om, ser Björn Söder som partiets största framgång. På pluskontot hamnar också förändringar i arbetsmarknadspolitiken, stoppet för att sälja statliga bolag och också besparingarna på regeringskansliet. Samtliga frågor där de rödgröna och SD hamnade på samma linje.

–Så jag är inte alls missnöjd efter det här första året. Det har nog gått över förväntan.

SD har dock inte lyckats få igenom ett enda av sina förslag när det gäller sin restriktivare syn på flyktingar och invandrare.

Är inte det ett misslyckande?

– Den kanske största påverkan är att vi har kunnat föra en debatt i Sveriges riksdag. Sedan har vi inte fått igenom något konkret, men jag tror ändå att det har blivit en indirekt påverkan, säger Björn Söder.