Ny Ica-butik i köttskandal

Köttfusket inom Ica fortsätter. På tisdagen polisanmäldes en Ica-butik i Uppsala där handlaren misstänks för att ha märkt om gammal färs.

Ett tips om att allt inte gick rätt till på Ica Samköp i Uppsala ledde till att miljökontoret på tisdagen gjorde en oanmäld inspektion. I butiken upptäcktes en rad olika brister i rutinerna som gjorde att inspektörerna fattade misstankar om att det pågick fusk med märkningen av köttfärs, uppger TV 4:s Nyheterna. Bland annat hittades öppna köttförpackningar utan innehåll på disken där köttet hanteras. Handlaren kunde inte förklara var köttfärsen fanns, något som han är skyldig att kunna redovisa vid en inspektion.

– Det var ganska många tomma förpackningar. Vår misstanke är att köttet ligger ute hos konsumenterna. Därför har vi tagit beslut om ett förbud att packa och märka varor i butik, säger Helena Lindblad, miljödirektör i Uppsala kommun.

Inspektörerna tog med sig prover från köttet som fanns ute i butiken för att kunna göra analyser. Ica Sverige skickade i går kväll sin egen personal till butiken för att intervjua handlaren och ta reda på vad som hänt.

– Eftersom det finns en stark misstanke så vill vi klarlägga om det är riktigt, säger Mats Ovegård, kvalitetschef på Ica Sverige.

Uppsala kommun anmälde i går Ica-butiken och en förundersökning inleddes under kvällen. Mats Ovegård tycker att det är beklagligt att köttfusket har kunnat upprepas igen, trots all information som Ica gått ut med. Förutom en revision av samtliga butiker i landet så ska Ica göra 3 000 oanmälda besök nästa år.

– Det övergår mitt förstånd att den här butiken har missat det här. Vi har tillsatt en revision och en centrerad utbildning, men tydligen har det inte gått fram till alla. Man blir bestört när man hör det här, säger han.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Sovjetiska marinfartyg grupperade sig vid den svenska territorialvattengränsen. Jägarsoldater, fartyg och flyg sattes in i den svenska bevakningen av ubåten. Bildlista

Svenska ubåtsjakter som gått till historien

Pågående jakt på Östersjön väcker minnen av kränkningar.

”Ryssland har starkaste motiven”

Chatt

Försvarsforskare om ryska strategin i Östersjön.

”Ny M-ledare bör vara socialkonservativ”

DEBATT

Vilka egenskaper bör M-ledaren ha? Så tycker SvD.se-läsarna.

Andersson: Banker kan bidra till skolan

Ministern ser möjlighet till skatteinkomster.

Starka familjeband
leder till isolering

Förlorad generation

"Utbrett fenomen".

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

Budgivning stressar kvinnor mer än män

Bostad

”Behöver inte vara en nackdel.”

Eli tar stora steg
mot pophimlen

Veckans skivor

”Vassa stråk av r&b.”

Expressen säger upp alla sina fotografer

Över 60 tjänster försvinner i sparpaket.

”Är du vältränad – eller övertränad?”

Träning

Allt fler anammar elittänkandet.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.