Nordiska samarbeten kan bli hot mot alliansfriheten

Ett utökat nordiskt försvarssamarbete skriver Carl Bildt och Karin Enström om i en debattartikel idag. Samarbetet kan dock bli på felaktiga grunder om inte hänsyn tas till Sveriges alliansfrihet. Det menar Peter Hultqvist (S) som kritiserar att frågan inte ens nämns.

2012 genomförde svenska försvaret 62 övningar, av dem skedde 44 ihop med olika Natoländer.

2012 genomförde svenska försvaret 62 övningar, av dem skedde 44 ihop med olika Natoländer.

FOTO: Yvonne Åsell

Ett utvecklat försvarssamarbete mellan de nordiska länderna. Det skriver utrikes- samt försvarsministern om idag i en debattartikel. Men Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet är kritisk och förvånad över att inget nämns om vikten av att ta hänsyn till Sveriges alliansfrihet.

– Det är anmärkningsvärt att det perspektivet inte finns med, säger han.

Både Sverige och Finland är alliansfria och medan Island, Norge och Danmark är medlemmar i Nato.

– Alla samarbeten länderna emellan måste utgå från det. Det är grunden man måste bygga ifrån, utan den kan det bli väldigt fel.

I artikeln på DN debatt skriver utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Karin Enström (M) om en vilja till ett utökat nordiskt samarbete. Att utveckla gemensamt ägande av försvarsmateriel och utnyttjande av militära resurser och förmågor är några av punkterna.

Peter Hultqvist ser positivt på förslaget men ser också att Sverige måste vara försiktiga med alliansfriheten så att inte samarbetet sker på felaktiga grunder.

– Vi är i grunden positiva men vi måste hitta en modell som fungerar för alla, säger han och pekar på flygövervakningen på Island som ett bra exempel på gemensamma försvarsinsatser med bibehållen respekt för alliansfriheten.

Socialdemokraterna lade under förra året en motion om att utöka det nordiska samarbetet i just försvarsfrågor och är positiva till både för Norden gemensamma övningar och utbildning, gemensamt materiel och utveckling av nytt försvarsmateriel men även för internationella operationer.

– Det är bra att regeringen kommer med en markering om vart de vill i de här frågorna, nu får de lägga korten på bordet för hur de vill gå vidare. Det krävs att frågan prioriteras om det faktiskt ska få praktiska konsekvenser, säger Peter Hultqvist.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Just nu: Trubbigt våld dödade åttaåringen

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Karlskrona.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittaren

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."