Nej till långärmat på McDonalds

Slöja och långärmade kläder – det är en viktig del av 19-åriga Rita Hayatlahs tro. Men när hon sökte jobb på McDonalds blev det nej. Skälet: för långa ärmar är en fara för hygienen säger restaurangchefen. Nu utreder ombudsmannen mot etnisk diskriminering ärendet.

FOTO: PRIVAT & COLOURBOX | MONTAGE: SVD

Hamburgerrestaurangen McDonalds i Göteborgsförorten Angered behövde anställa ny personal i november förra året. Rita Hayatlah fick tipset från en kompis som redan jobbade där och blev kallad till intervju.

Anställningsintervjun varade i över en timme och gick enligt Rita Hayatlah bra.

– Hon som intervjuade mig sade att jag var perfekt för jobbet, men att det fanns ett problem, säger Rita Hayatlah till SvD.se.

Problemet var att McDonalds kräver att deras anställda har kortärmade tröjor eller skjortor på sig när de hanterar mat – något som går emot Rita Hayatlahs tro. Hon är muslim och täcker sina armar.

Men det kan McDonalds inte ta hänsyn till, meddelar företaget.

– Det är jättetråkigt för Rita, men våra regler om matsäkerhet gör att vi inte kan anställa någon som inte kan ha kortärmat på sig, säger Claes Eliasson, presschef på McDonalds.

Som en kompromiss föreslog Rita Hayatlah därför att hon skulle bära en åtsittande tröja som täcker tre fjärdedelar av armarna under McDonalds-uniformen.

Svaret blev dock nej – och nu har hon tagit fallet vidare till ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO). Utredningen pågår och innan den är klar kan myndigheten inte kommentera detaljerna i ärendet.

En fråga är vilka regler som ska gälla – i lagen står det att arbetsgivare inte får tillämpa bestämmelser som missgynnar personer med "en viss etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning". Undantaget är om bestämmelsen kan motiveras för att uppnå ett "berättigat mål".

Samtidigt finns regler och riktlinjer från svenska myndigheter om hygienen inom en rad områden, som till exempel sjukvården och restaurangnäringen.

– Frågan om vad som ska gälla har aldrig prövats i domstol. Men vi är emot fyrkantiga regler som stänger ute vissa grupper, säger Ola Sundström, jurist på DO.

På Livsmedelsverket uppger man att reglerna inte säger något om att armarna måste vara täckta. Enligt myndigheten finns inget i föreskriftern som säger att en restaurang inte kan anställa personer som vill täcka sina armar – så länge den anställda har god personlig hygien.

Och även om DO inte drivit något fall till domstol finns det liknande ärenden. I ett fall med en anställd inom tandvården lyckades myndigheten komma fram till en kompromiss om klädvalet sedan den anställda ville täcka sina armar.

– Vi nådde en överenskommelse, där både arbetsgivaren och den anställda kompromissade, säger Ola Sundström.

På McDonalds i Angered försvarar man dock det inträffade med hänvisning just till svenska myndigheters regler.

– Hon måste kunna tvätta händerna och underarmen minst en gång i timmen. Då kan hon inte ha en tröja med långa ärmar på sig, säger restaurangchefen Sardar Ahmad.

Kan hon inte dra upp ärmarna när hon tvättar sig?

– Det kan finnas bakterier på tröjan när hon arbetar. Hon kan ju inte tvätta tröjan en gång i timmen.

Rita Hayatlah har dock svårt att förstå argumenten.

– Varför skulle jag inte kunna tvätta mina händer och armar? Det finns toaletter precis där man jobbar som jag kan gå in på, säger hon till SvD.se.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Vladimir Putin, till höger, och Polens före detta utrikesminister Radoslaw Sikorski till vänster. sökte uppgörelse med polen

Fd minister: Putin ville dela Ukraina med oss

Ville åt Ukraina redan 2008, enligt Polens fd utrikesminister.

Klusterbomber använda i Ukraina

Kan har använts av båda sidor – civila drabbas hårt.

Pistorius får fem års fängelse

Just nu

Den sydafrikanska löparstjärnan sköt ihjäl sin flickvän.

De här 13 fonderna
är helt gratis just nu

"Lockbete"

Så används taktiken av bankerna.

”Hur länge håller den här bankfesten i sig?”

Cervenka

Skyhög vinst – kapade kostnader.

Börslyft efter stark rapport

Överträffar förväntningarna – men 800 ska bort.

Utmaningar väntar efter jubel i Djakarta

Förste demokratiskt valde presidenten.

När du föds påverkar temperamentet

Forskning

Glättig, lättirriterad eller deppig?

IS anfaller ”på alla fronter”

syrien

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

”En ironisk ton i de ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.