Nej i brittiska HD för Assange

Brittiska Högsta domstolen tar inte upp Assangefallet på nytt. Därmed ska han överlämnas till Sverige. Enligt HD:s enhälliga beslut får Assange inte lämnas ut från Storbritannien förrän efter 14 dagar.

Det är på tiden att någon med erfarenhet från verkligheten slår näven i bordet och säger som det är: Sverige är ingen rättsstat, skriver Per E Samuelson, Julian Assange svenska ombud.

Det är på tiden att någon med erfarenhet från verkligheten slår näven i bordet och säger som det är: Sverige är ingen rättsstat, skriver Per E Samuelson, Julian Assange svenska ombud.

FOTO: Lefteris Pitarakis/AP

Den 30 maj beslutade brittiska HD om en överlämning av Julian Assange till Sverige. Beslutet överklagades den 12 juni av Julian Assanges advokater. Under torsdagen beslutade domstolen i Storbritannien att inte ta upp fallet på nytt.

Julians Assanges svenska försvarsadvokat, Per E Samuelsson, säger till SvD.se att "nu är det över".

– Som advokat får man rätta sig efter hur det går. Vi har hela tiden förberett oss på att försvara honom i Sverige mot de brottsmisstankar som riktas mot honom här, vi ligger i startgroparna och brinner av iver att få visa omvärlden att han inte har gjort sig skyldig till något brott, säger Per E Samuelsson.

Vad säger din klient?

– Han är upprörd, kränkt, och kan inte begripa hur falska beskyllningar kan få förstöra hans liv och position som har skett under nästan två år. Han tycker att det är förskräckligt att det har fått gå så här långt, säger Per E Samuelsson.

Advokat Claes Borgström säger att han utgår från att åklagaren Marianne Ny väcker åtal.

– Min förhoppning är att de kvinnor jag företräder kommer att få upprättelse, och det sker via rättegång och en fällande dom. Hur sannolikt det är svårt att uttala sig om, men det är övervägande sannolikt, säger Claes Borgström till SvD.se.

Assanges enda återstående utväg är att överklaga till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg, som kommer att besvara hans yrkanden inom 14 dagar, skriver brittiska åklagarmyndigheten på sin hemsida.

Om däremot Europadomstolen vill pröva fallet kan den ålägga brittiska myndigheter att inte överlämna honom medan frågan avgörs. Det är den brittiska regeringen som ska föra talan i fallet där, varken den brittiska eller svenska åklagarmyndigheten. Om hans sak prövas kommer han att vara kvar i husarrest i Storbritannien tills man fattat ett beslut i Strasbourg.

Om han får avslag där är saken slutligt avgjord. Storbritannien får då tio dagar på sig att överlämna Julian Assange till Sverige. Eftersom Assange är häktad i sin frånvaro, kommer han att gripas så fort han landar på svensk mark och föras vidare till ett häkte.

Enligt åklagarmyndighetens hemsida kommer Julian Assange få titta på tv och läsa tidningar under tiden han är häktad. Därefter har åklagaren fyra dagar på sig att inleda en häktningsförhandling. Om Stockholms tingsrätt bedömer att Julian Assange ska vara fortsatt häktad, har åklagaren Marianne Ny ytterligare två veckor på sig att åtala Julian Assange, enligt Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten. Marianne Ny vill inte ge några intervjuer förrän åtal har väckts.

– Så har det varit i ett och ett halvt år, och så kommer det att vara under den fortsatta perioden, säger Karin Rosander.

Under hela den utdragna rättsprocessen har Assange suttit i husarrest. Glansen kring hans person har gradvis falnat. Flera av de redaktioner han tidigare samarbetat med har tagit avstånd från honom. Wikileaks har sargats av inre konflikter och flera stora betalningsförmedlare har blockerat donationer till verksamheten.

Assange har motiverat sitt motstånd mot överlämning med att han tror att Sverige skulle kunna lämna honom vidare till USA, något som experter betecknar som uteslutet.

Per E Samuelsson menar att Julian Assange löper en större risk att utlämnas till USA från Sverige än från Storbritannien.

– Enligt de informationer jag har fått. Jag kan inte gå in på det, jag väljer att inte föra den debatten i offentlighetens ljus, säger Per E Samuelsson.

Men den risken bedöms som närmast obefintlig av flera experter.

- Sverige är bundet av något som heter specialitetsprincipen och kan inte lämna honom vidare till USA utan tillstånd från Storbritannien, har Karin Påle-Bartes, rådman i Södertörns tingsrätt tidigare sagt till TT. Hon doktorerade på en avhandling om utlämning för brott.

- Den är så sträng så att åklagaren inte ens får ändra moment i gärningsbeskrivningen utan att fråga avsändarlandet om lov, säger Påle Bartes.

Mer om turerna kring Assange

Detta har hänt i fallet Assange

"Svenska fängelser värst i Europa"

Assange: Sverige har inte motsatt sig USA

Debattartiklar om fallet Assange:

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

”En förfärlig situation – och vi fruktar värre”

Flykten från IS

UNHCR om att panikslagna flyktingar sitter fast i stekande hetta.

Dublin firar redan ja-seger

Irland ser ut att gå mot ja till samkönade äktenskap.

”Kvinnor och män ser lika på könsroller”

brännpunkt

Forskare: Större skillnader sett till utbildning och härkomst.

Bråk om klockor nära lösning

Bittert gräl efter att byn för första gången fick uppleva tystnad.

”Färre irländare lyssnar på prästerna”

PERSPEKTIV

Kyrkskandalerna kan ha spelat roll för valresultatet.

Kreugers stjärnaktie
defensiv och köpvärd

Aktietips

Skattebasen en riktig guldgås.

Så mycket tjänar du på att flytta pengarna

spara

Här är bästa sparräntan för dig just nu.

Expert: 9 missar att undvika på bröllop

Pinsamt

Vett- och etikettexpert listar värsta felstegen i bröllopstider.

Världens mest ikoniska bröllop

Historiska Bilder

Se de historiska bröllopsfotografierna.

B52:a med kärnvapen störtade på Grönland

Bilder

Bombflygplanets dramatiska historia.

USA:s superbombare över Sverige

Övningar

Militär chef: ”Vill skicka en signal”.

”NKS bör ses som en
chans för Stockholm”

BRÄNNPUNKT

Sjukvårdsföretag: Landstinget har visat politiskt mod.

svd story – för dig som prenumerant

Fördjupa dig med SvD Story

Journalistik på ett helt nytt sätt – med SvD Story

Blir största hotellet världen skådat

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.