Nato lovar inget ingripande

Gravid eller inte? För Sveriges samarbete med Nato finns inget mellanting mellan att vara med eller inte med i alliansen. Ett Sverige utanför Nato kan inte räkna med att få hjälp vid ett angrepp.

Anders Fogh Rasmussen talade i Sälen på måndagen.

Anders Fogh Rasmussen talade i Sälen på måndagen.

FOTO: Scanpix

Det slog Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen entydigt fast när han framträdde inför Folk och försvars rikskon- ferens i Sälen. Frågorna till Nato-chefen präglades av den senaste tidens debatt om Sveriges ”en-veckas-försvar”. Den startade sedan ÖB Sverker Göranson i en SvD-intervju vid nyår sade att försvaret endast klarar att möta ett begränsat angrepp i en vecka och därefter måste få hjälp utifrån.

SvD-artikeln har också lästs av Fogh Rasmussen, men han ville inte uttala sig om svensk försvarsplanering. Att Sverige skulle angripas såg han först som hypotetiskt (som tidigare dansk statsminister sade han skämtsamt att angreppet i så fall skulle komma från Danmark). Därefter sade Fogh Rasmussen allvarligt att de allierade ”mycket ingående skulle diskutera” en begäran om hjälp men att Nato inte kan lova någonting.

–Men man kan inte vara utanför Nato och samtidigt ha allt som Nato ger, sade Natochefen.

Vad är fördelen att gå med i Nato?

–Det är ytterst att ingå i det kollektiva försvaret enligt Nato-stadgans artikel 5. Den omedelbara fördelen är att man har en plats vid det bord där besluten fattas, det vill säga i Natorådet som ju möts permanent, svarar Natochefen SvD.

Estlands utrikesminister Urmas Paet sade att Sverige och Finland genom sitt nära samarbete med alliansen redan är ”de facto-medlemmar” av Nato. Men den beskrivningen vände sig Fogh Rasmussen emot:

–Antingen är man med eller inte. Med Sveriges förhållande till Nato är det som med en kvinna: antingen är hon gravid eller så är hon det inte.

Natochefen sade att Sverige (och Finland) mycket snabbt skulle beviljas inträde i alliansen om de ansöker. Men den frågan får svenskarna klara ut på egen hand: ”det blandar vi oss inte i”.

I sitt tal inför konferensen gjorde Natochefen klart att det numera endast är USA som kan försvara sig på egen hand, inte ens Storbritannien och Frankrike klarar detta numera.

Han betonade hur både Sverige och Nato är hängivna anhängare till FN och att alliansens fredsinsatser, som i Libyen och Afghanistan, sker på uppdrag av FN. Men med minskade försvars- anslag och reträtten från Afghanistan ökar behovet av militära övningar. Sverige inbjöds av Natochefen att öva i snabb- insatsstyrkan Nato Response Force (NRF).

–I ljuset av att de stora freds- insatserna tar slut kommer det bli viktigare att delta. Det här är intressant och absolut värt att överväga, säger försvarsminister Karin Enström (M).

Regeringen ville redan för några år sedan gå med i NRF, men då sade Socialdemokraterna nej. Nu låter det annorlunda:

–Vi avvisar inte detta utan väntar på en skarp förfrågan från regeringen. Jag noterar att Finland är med i NRF. Vi anser det och principiellt viktigt att Sverige och Finland samordnar sina ställningstagande, säger Socialdemokraternas försvarspolitiker Peter Hultqvist.

På återresan till Bryssel åt Natochefen middag i Stockholm med statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt.


Populära quiz om stridsplan

Vad kan du om stridsflygplan?
Har du koll på svenska stridsflyg?
Vilket land kommer flygbolaget ifrån?
  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

I en SvD-intervju den 2 februari sade över- befälhavaren Sverker Göranson:
–Vi kan försvara oss mot ett angrepp mot ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka.
Hjälpen skulle komma från nordiska grannar, i klartext från Nato. Försvarsminister Karin Enström (M) sade där- efter att detta var en rimlig målsättning för Sveriges försvar.
I SvD den 13 januari framgick att allt fler Natoländer är kritiska till att Sverige vill vara med i nästan allt Nato gör, men inte vill ta ansvar genom att bli medlem.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Perspektiv

”Andersson skickar
ett dystert budskap”

Andreas Cervenka om finansministerns första budget.

Så påverkas du av nya budgeten

Ekonomin

Följderna för familjer och höginkomsttagare.

Är det någon som gör något för tiggarna?

Brännpunkt

Öppen fråga till Europaparlamentarikerna.

Se unika bilder inifrån Nordkorea

Fotograf reste på nordkoreanska landsbygden.

Regeringen lägger ner tre kulturinstitut

Kulturbudget

Förvånande nyhet insmugen.

Löfven om sorgen: Jag saknar honom

Göteborgs starke man Göran Johansson död.

Försvaret jagade ryskt spionflygplan

MOT SVERIGE

Planet kränkte Estlands luftrum.

Persbrandt låter karisman glittra

Maximteatern

Fröjd att se i ”Dödsdansen”.

Eniro och bankerna
överens om respit

kris

Ner 20 procent innan handelsstopp.

”Känner mig som
en trappistmunk”

Berglins

Om svenska mäns sexualvanor.

”Rysk James Bond infiltrerar Sverige?”

Ubåtsjakten

Spionromantik i utländsk media.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?