Myndigheter och nya förband hotas

Försvaret vill skrota Pliktverket, ta över anläggningar från Fortifikationsverket och skära ner försvarsforskningen.
Av förbanden blir de tidigare hotade F 21 i Luleå och K 3 i Karlsborg kvar. Istället läggs nu F 17 i Ronneby och Markstridsskolan i Kvarn ner.

FOTO: LARS PEHRSON

Detta är nya uppgifter om de sparförslag som ÖB Håkan Syrén lämnar till försvarsminister Sten Tolgfors (m) på torsdag. SvD-källor i högkvarteret beskriver det som "tuffa besked".

Chefer för olika civila försvarsmyndigheter som ligger under regeringen fick under måndagen kväll en försmak. Håkan Syrén informerade då om hur deras myndigheter påverkas av försvarets sparförslag.

Pliktverket, som mönstrar och skriver in alla värnpliktiga, fick beskedet att de i praktiken kan läggas ner. Försvaret vill ha "totalansvar för personalen".

– Det är så få värnpliktiga nu. Vi kan ta över personalförsörjningen eftersom värnplikten ändå är på väg att avskaffas, säger en källa i högkvarteret till SvD.

– Det är försvarsmaktens förslag att de vill ha totalansvar för personal, det får stå för ÖB. Men vad tycker regeringen och riksdagen? frågar tillförordnade generaldirektören Birgitta Ågren.

Hon påpekar att värnpliktens hela framtid nu utreds av pliktutredningen. Pliktverket har rationaliserats och sparat pengar medan några kalkyler på vad Försvarsmakten sparar på att ta över Pliktverkets arbete inte lagts fram.

– Jag tror inte man gör några vinster på detta. Frågan har varit uppe tidigare och man fann då att vi hade ett mycket konkurrenskraftigt pris på våra tjänster, säger Birgitta Ågren.

Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI forskade år 2007 för försvarets räkning för 735 miljoner kronor. ÖB vill minska FOI:s forskning med 30 procent, alltså med en kvarts miljard kronor per år. Generaldirektör Madelene Sandström vill inte uttala sig om sitt möte med ÖB utan hänvisar till kommunikationsdirektör Johan Axell:

– Vi kommenterar detta först när vi ser det färdiga underlaget på torsdag. Är det som SvD säger får vi åter ta en diskussion med försvaret vad det är för kompetens man inte vill ha kvar. Vi har tidigare minskat FOI med 300-400 personer, säger Johan Axell.

Försvaret vill ta tillbaka skötseln av alla hemliga anläggningar, exempelvis ledningscentraler. De förvaltas i dag av Fortifikationsverket för 400 miljoner kronor per år. Men några kalkyler på vad försvaret kan spara att ta över anläggningar har inte presenterats.

– Jag tror inte att de kan tjäna pengar på det här. Tvärtom blir det dyrare, det är min uppfattning, säger Sören Häggroth, generaldirektör för Fortifikationsverket.

SvD:s avslöjade den 23 april listan med orter som kan drabbas av förbandsnedläggningar. Sedan dess har locket lagts på, men vid ett slutet möte måste försvarsmaktsledningen under måndagen informera landets alla förbandschefer.

Under mötet framkom att F 21 i Luleå räddas från nedläggning medan det nu istället är F 17 i Ronneby som läggs ner. Av arméns förband är P 7 i Revinge utanför Lund åter hotat, framtiden "övervägs". Markstridskolan i Kvarn läggs ned medan K 3 i Karlsborg kan bli kvar.

Dessutom flyttas Skyddscentrum i Umeå till Skövde och ingenjörsförbanden i Eksjö till Halmstad. Även sjöstridskompanierna i Göteborg och på Muskö läggs ned.

– Men listan ändras hela tiden, den är färskvara. På torsdag kommer ÖB endast att nämna Arvidsjaur, de slutliga beskeden kommer först i september, understryker en av SvD:s källor i Högkvarteret.

Vid mötet med förbandscheferna bekräftades också SvD:s nyhet om en insatsorganisation i armén med endast åtta-nio stridande bataljoner.

  • Kopiera sidans adress

Hotade myndigheter:

Pliktverket är en civil myndighet som mönstrar unga män och antagningsprövar unga kvinnor. Verket har huvudkontor i Karlstad och har regionkontor i Stockholm, Göteborg och Kristianstad.

Regionkontoren mönstrar de totalförsvarspliktiga. Verket har 240 anställda. Förutom försvaret bistår verket polisen, tullen och kriminalvården med att välja ut lämplig personal.

Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) bedriver forskning från vapenteknik till säkerhetspolitik. Det hette tidigare Försvarets Forskningsanstalt (FOA). FOI har 1000 anställda, varav 800 forskare. FOI finns i Kista i Stockholm, i Ursvik söder om Stockholm, i Umeå och Linköping. FOI forskar på uppdrag och tog 2007 emot forskningsuppdrag för 930 miljoner kronor. Förutom försvaret som köpte forskning för 734 miljoner anlitades FOI av Försvarets Materielverk som lade ut uppdrag för 190 miljoner kronor 2007. Regeringskansliet och andra myndigheter utnyttjar också FOI:s kompetens.

Fortifikationsverket är en av Sveriges största fastighetsägare. FortV förvaltar både försvarets hemliga anläggningar och dess fastigheter. Totalt rör det sig om 8 400 byggnader, 7 900 befästningar 11 flygfält och 381 000 hektar mark. Verket har minskat sin personal från 930 till 680 anställda.

Visa mer fakta
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89543 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Svenska påsklamm
får aldrig beta ute

Vårlammens levnadsvillkor sämre än höstlammens.

Därför äter vi ägg under påsk

högtidsmat

Historisk guide till påskrätterna.

Drabbad av hatbrott överfallen på nytt

Misshandlade Håkan: Rädslan finns hela tiden.

Hatet stoppar inte deras kärlek

kinna

Utsatta för våld – kyrkoherden vägrade viga dem.

Polis sköt vådaskott under toalettbesök

ANMÄLT

Kula gick genom vägg och korridor.

Webb-tv

Biljättarna tar upp kampen med Tesla

webb-tv

Nyheter från bilmässan i New York.

”En utställning som ingen bör missa”

Konst

Carl Johan De Geer på Färgfabrikien.

”Pensionerna faller överraskande fort”

Kraftig nedgång i relation till inkomsten.

”Vilka andra ärenden går Reinfeldt förbi?”

KU-förhöret

SvD:s valpanel om Nuon-köpet.

Brev väckte minnen av glömda svek

Psykologen

”Njut av nuet i stället”