Muf uppmanar till lagbrott

Det nya regeringsförslaget till "Ipred-lag" gör att det i praktiken räcker med att ladda ner en upphovsrättsskyddad film eller annan skyddad datafil för att den som äger upphovsrätten ska ha rätt att få ut namnet bakom en IP-adress.

Moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman lade snabbt ut sina argument emot lagen på Youtube.

- Det är ett tråkigt beslut. Man ska kriminalisera och jaga en hel ungdomsgeneration. Politiker av den äldre generationen har aldrig gått så här långt tidigare, sade han och uppmanade till protester.

Men har tror inte att politikerna lyckas stoppa ungdomarna.

- Vi får hitta nya sätt som politikerna inte kan stoppa, sade han.

Mediedistributören Viasats vd Hans Skarplöth välkomnar den nya lagen, men mer som en markering.

- Det viktiga nu är att vi fokuserar på att leverera riktigt bra legala mediatjänster. Att tro att lagen i sig löser några problem är naivt, säger han till TT.

Om branschen skapar bra alternativ, kommer lagen att få mycket liten betydelse, tror Skarplöth.

- Jag är fast övertygad om att om man ställer legala och illegala tjänster av samma kvalitet sida vid sida, så kommer människor att välja det legala. Vi har ett eget ansvar att utveckla tjänster som gör den illegala verksamheten ointressant, säger han.

Det är bara när det är fråga om enbart nedladdning som man kan komma undan med ett fåtal verk. Så fort det sker en uppladdning, så kommer upphovsrättsinnehavarna få rätt att få ut namnet bakom en IP-adress.

Det innebär i praktiken att det räcker med att ladda ned en enstaka film för att domstolen ska lämna ut namnet. Anledningen är att den teknik som i dag används, innebär att vid varje nedladdning sker också automatiskt en uppladdning av filen.

- Ja, i princip kan det vara så, men det är en bedömning som måste göras i domstol, säger justitieminister Beatrice Ask till TT.

Anledningen är enligt justitiedepartementet att lagen annars inte skulle få avsedd effekt. En uppladdning innebär en stor skada för upphovsrättsinnehavaren, eftersom verket då sprids till många människor.

Frågan är om det då inte är en ren chimär när justitiedepartementet hävdar att det måste vara en viss omfattning på nedladdningen för att domstol ska kunna lämna ut namnen bakom IP-adresser.

- Nej, det är inte en chimär för det är den vanligaste tekniken just nu, men det finns också alternativ. Det är ju något som pirater ofta hävdar, att det går alltid att hitta nya vägar. Det här är en dynamisk teknik som utvecklas hela tiden där man använder olika modeller. Vi har försökt att vara teknikneutrala för att berätta vad som är rätt och vad som är fel, säger Beatrice Ask.

För enbart nedladdningar ska inte namnen bakom IP-adresser kunna lämnas ut om det bara rör sig om "få verk". Frågan är om det gäller per vecka, månad eller år?

- Det är en bedömning som domstolen får göra av vad som ska krävas, lagstiftaren kan inte gå in på alla detaljer.

De nya möjligheterna ska inte gälla fildelning som skett fram till den 1 april, då lagen träder i kraft. Betyder det att det är riskfritt att fildela fram till dess?

- Nej, det är fortfarande olagligt och det finns ju redan regler för hur man ska arbeta med det, men det har ju inte varit särskilt många ärenden som har prövats, säger Beatrice Ask.

På frågan om tingsrätterna är rustade för att klara uppgiften svarade Ask:

- Ja, det utgår jag ifrån.

Piratpartiet protesterar mot lagförslaget, mot att det ger "upphovsrättslobbyn polisbefogenheter" och mot att ingen hänsyn tagits till "den massiva folkopinionen".

- Det är genomkorrupt att privatisera rättsväsendet på det här sättet och ett hån mot allt vad rättssäkerhet heter, skriver partiledaren Rick Falkvinge i ett pressmeddelande.

Han hänvisar till bland annat till Danmark, som genomfört lagen.

Där har, uppger Piratpartiet, vanliga privatpersoner fått kravbrev från skiv-och filmlobbyn på tiotusentals, ibland hundratusentals kronor.

Omedelbart kommer en utvärdering att inledas för att se om bestämmelserna används mot intrång som sker i större omfattning eller inte.

Enligt skadeståndsbestämmelserna ska ersättningen motsvara den faktiska skadan men inte mer.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

LÄSARDEBATT

”Visar att vi inte kan göra något åt intrång”

Vad ska Sverige göra? Så svarade läsarna.

Så påverkas börsen av ubåtspådraget

Analytikern: Aktierna som du ska satsa på.

För Apple räcker det med att vara bäst

Men brottas med tvivel kring innovationskraft.

Hon har nya metoder för jämställdhet

Strandhäll (S) vill ha bort jämställdhetsbonus.

Gustafsson och Rheborg i comeback

Kultursvepet

Spelar mor och son.

Arlanda-man inte ebolasmittad

landstinget bekräftar

Kom till Arlanda med misstänkta symptom.

Unga japaner isolerar
sig i föräldrahemmet

Tyst epidemi

Får hjälp av "hyrsyskon".

Webb-tv

Man byggde vägtull för att slippa omväg

kort restid

Jordskred förstörde huvudleden.

”Kalla kriget-scener utspelas i Stockholm”

Utländsk media

Skapar rubriker världen över.

”Inkräktare kan trycka på botten”

Unika uppgifter till SvD: Nödsamtal gick från Kanholmfjärden till Ryssland.

”Värst är att vi har
svikit våra grannar”

BRÄNNPUNKT

Professor om svenska försvaret.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

Kamera fångar havets jättar

Bildspecial

Unika ögonblick frysta från ovan.

”Jag gick tyvärr ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.