MP vill ha hårdare regler för friskolor

Vinstsyftet ska bort från friskolorna, men det blir inget totalförbud för de privata skolkoncernerna att dela ut en eventuell vinst. Det blev beslutet när Miljöpartiets omkring 200 ombud avgjorde den heta interna frågan om vinster i friskolorna på lördagen.

Partistyrelsen vann på eftermiddagen voteringen med röstsiffrorna 108–86. Beslutet innebär att Miljöpartiet ska verka för att friskoleföretag i sin bolagsordning skriver in att syftet med verksamheten inte ska vara att ge vinst utan att man ska bedriva utbildning.

Men om det ändå skulle uppstå en vinst ska företaget kunna dela ut den till aktieägarna - om vinsten är skälig. Och det är Skolinspektionen som ska avgöra vad som är skäligt, anser de gröna.

– Så blir det, men samtidigt täpper vi också till en del luckor som gör att de stora koncernerna inte ska kunna göra amorteringar på lån eller andra finansiella överflyttningar av pengar för att kunna använda en eventuell vinst. Med det här beslutet blir det i praktiken svårt att plocka ut någon vinst för ägarna, sade språkröret Åsa Romson efter beslutet.

Men många ombud hade velat se en skarpare partilinje och ett verkligt vinstutdelningsförbud. Men det sade alltså kongressen nej till efter en längre tids ganska tuff intern debatt. Några har också påpekat att partiet som hela tiden stått bakom friskolereformen varit för naivt när man inte i tid insett att marknadskrafterna tagit för stor plats i skolbranschen, särskilt på gymnasienivån. Att skattereglerna missbrukas.

Bland oppositionspartierna intar nu Miljöpartiet i stort sett samma linje som Socialdemokraterna som vill ha begränsningar men inget totalförbud. Det vill däremot både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ha.

Samtidigt pågår just nu en parlamentarisk utredning om regler och villkor för fristående friskolor. Kommittén leds av förre FP-ledaren Lars Leijonborg och ska redovisa sina förslag senast i november.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

IS-krigare vid en vägspärr utanför Mosul. Brännpunkt

”Margot Wallström
bör ta initiativ i FN”

”FN måste besluta om marktrupp mot Islamiska staten.”

IS till simultan attack mot 15 mål

CNN

Offensiv trots USA:s flygattacker i Irak och Syrien.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Flera företag riskerar att bli vrakspillror

”Många är dåliga på att anta digital utmaning.”

Fiala bakom ny HV-seger

HV71:s superlöfte Kevin Fiala, 18, tog ingen plats i NHL den här säsongen.

Löfte om 5000 nya jobb i äldreomsorgen

2 extra miljarder

”De äldre har blivit fler”.

Prestigefylld lista: Hetaste städer 2015

missa inte

Lonely Planet rankar tio i topp.

Webb-tv

Halloweenkostym
möts av kritikstorm

Eboladräkt

”Är aktuell och väldigt trendig.”

Passagerare i Volvos självkörande bil

Fröberg

”Vi åker i 70 kilometer i timmen.”

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.