MP och V backar om datalagring

Datalagringsdirektivet splittrar inte bara den borgerliga alliansen. Också på den rödgröna sidan råder helt olika uppfattningar om direktivet. Nu backar både Miljöpartiet och Vänsterpartiet från tidigare uttalanden om att införa direktivet i Sverige.

När Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i mitten av februari höll gemensam presskonferens om datalagringsdirektivet lät reaktionerna inte vänta på sig. Beskedet då från både V och MP var att kritiken mot direktivet kvarstår, men att Sverige är tvingat att införa datalagringen.

Kritiken blev massiv mot framförallt Miljöpartiet, som anklagades för att ha lagt sig platt för Socialdemokraterna och Thomas Bodström, som under tiden som justitieminister var pådrivande på EU-nivå för ett direktiv.

Den miljöpartistiske europaparlamentarikern Carl Schlyter kallade på sin blogg det egna partiets överenskommelse för "vettlös" och i en debattartikel anklagade debattören Isobel Hadley-Kamptz partiet för att vara ryggradslöst.

Men efter den tyska författningsdomstolens beslut igår att ogiltigförklara implementeringen av direktivet i Tyskland har scenen helt förändras på den rödgröna sidan. I dag tillbakavisar MP:s språkrör Peter Eriksson att det någonsin funnits en överenskommelse med S och V.

– Det presenterades så av Bodström, men jag tycker det var en felaktig beskrivning. Det finns ingen överenskommelse om att införa datalagringsdirektivet om vi vinner valet i höst, säger Peter Eriksson till SvD.se.

Finns det någon risk att ni blir överkörda av S och tvingas införa det mot er vilja?

– Vi blir inte överkörda. Det är inte möjligt. Ska vi lägga en proposition om det här måste vi vara överens, och de kan inte köra över oss mer än vi kan köra över dem. Som det ser nu kommer vi inte införa direktivet, även om det inte går att utesluta att vi till syvende och sist blir tvungna att göra det. Men då beror det på EU, inte på Bodström.

Beatrice Ask säger att det inte går att vänta på EU-kommissionens översyn, vad säger du om det?

– Det låter helt galet. När man vet att kommissionens ska göra en översyn så förstår jag inte varför man ska införa det nu. Det låter helt fel.

Peter Erikssons bedömning är att den tyska domen gör det lättare att riva upp direktivet på EU-nivå. Den åsikten delas av Vänsterpartiets Alice Åström. Även hon backar nu från tidigare uttalanden om en rödgrön överenskommelse om att införa datalagringsdirektivet.

Beskedet från V är nu istället att det tyska beslutet och uttalanden från EU-kommissionären Cecilia Malmström om en översyn av direktivet ändrar på allt.

– Vi kan inte införa en lagstiftning som det största EU-landets författningsdomstol säger inte går att införa. Då är det inte rimligt att vi i Sverige säger att vi ska implementera det, utan nu måste det hanteras på EU-nivå.

Så överenskommelsen från februari gäller inte längre?

– Nej, den gäller inte längre.

Däremot kvarhåller Alice Åström att det faktiskt fanns en rödgrön överenskommelse om att införa direktivet i februari.

– Vi var tvungna att förhålla oss till direktivet, och därför kom vi fram till den överenskommelse som presenterades då. Men nu har saken hamnat i ett annat läge, säger hon.

Thomas Bodström tror dock inte att de nya beskeden från V och MP kommer att påverka en svensk implementering av direktivet. Beskedet är att Sverige är tvingat att införa det och att det är bättre med en reglerad datalagring än en oreglerad.

– Datalagring har vi redan. Det här är en fråga om vi vill reglera den eller inte, och det tror jag att de andra partierna vill, säger han till SvD.se.

Diskussionerna fortsätter därför mellan partierna, säger Bodström och utlovar framtida kompromisser. "Jag har förslag på gång som jag ska diskutera med dem först", säger han.

Dessutom tror han inte att den översyn som Cecilia Malmström utlovat kommer att förändra något.

– Jag har svårt att se att kommissionen kommer att riva upp direktivet när nästan alla länder redan infört det, säger han.

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89545 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Supportrar till premiärminister Recep Tayyip Erdoğan vid valmöte i Istanbul i mars 2014. Brännpunkt

”Markera mot allt mer auktoritärt Turkiet”

Fredrik Malm (FP): Sveriges hållning måste uppdateras.

Gyllene vår för Skånes rapsfält

Mild vinter och en strålande vår har gett rapsen på Skånes åkrar en sällan skådad start.

Svenska påsklamm
får aldrig beta ute

Vårlammens levnadsvillkor sämre.

Därför äter vi ägg under påsk

högtidsmat

Historisk guide till påskrätterna.

Vittne: Flicka fördes bort i bil

JÄRFÄLLA

En person såg hur en flicka blev indragen i en bil.

Bankpalats i city står inför stor förändring

Vasakronan vill rusta upp vid Sergels torg.

Räcker 7 000 till ett
boende i Stockholm?

Aktuellt

Mårder: ”Låt oss göra en kalkyl.”

Kapten på olycksfärja ber om ursäkt

SYDKOREA

Drygt 280 personer saknas.

”En utställning som ingen bör missa”

Konst

Carl Johan De Geer på Färgfabrikien.