En trevlig populist som känner åt vilket håll opinionsvindarna blåser men som saknar uthållighet. Så beskrivs årets Robinson, socialdemokraten Jan Emanuel Johansson, av sina politiska meningsmotståndare.

- Det politiska livet i Norrtälje har han inte tillfört någonting. Men han är ganska populistisk, märker han att det finns en opinion i någon riktning, så kör han det spåret, säger Karl-Axel Öst, gruppledare för folkpartiet i Norrtälje.
Den uppfattning om Jan Emanuel Johansson delar flera av Bengt Ericssons borgerliga kollegor i kommunstyrelsen. Jan Emanuel Johansson är sedan förra valet ledamot i Norrtäljes fullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen för socialdemokraterna.
Centerpartisten Bengt Ericsson känner Jan Emanuel Johansson väl. De bor i samma samhälle, Estuna, utanför Norrtälje, och Bengt Ericsson menar att det finns likheter mellan den Jan Emanuel som synts i rutan och den som står i fullmäktiges talarstol.
- En person som varken förargar eller upphetsar, som flyter med och inte tar konfrontation.
Christer Candal, moderat kommunalråd, tycker inte att Jan Emanuel Johansson utmärker sig i "det politiska gnetgörat precis".
- Men kopplingen mellan Robinsontävlingen och politiken den har Jan Emanuel gjort. Och det är ju en skicklig innovation.
Betydligt mer positiv till Jan Emanuel Johanssons politiska insats är partikollega Håkan Jonsson, oppositionsråd i Norrtälje.
- Han har varit aktiv i Norrtälje i många år, lagt ett flertal motioner. Han är aktivast i min fullmäktigegrupp. Han är duktig på att driva kampanj och att driva på frågor. Det är precis sådana politiker vi behöver.
Enligt Håkan Jonsson, ligger Jan Emanuel Johansson bland annat bakom antidrogkampanjer som kommunen genomfört.
Att Jan Emanuel Johansson är en duktig kampanjmakare fick Håkan Jonsson själv smaka på i samband med förra valet, då han petades ned av Jan Emanuel och hans många personröster.

Lena Hennel