Minoritetsstyre lockar Löfven

Stefan Löfven utesluter inte att Socialdemokraterna vid en valvinst 2014 kan bilda en minoritetsregering på egen hand. S-ledaren menar att den politiska spelplanen ritades om när alliansen i valet 2010 tappade sitt trumfkort – den egna majoriteten.

 • Intervju med Stefan Löfven.

  Intervju med Stefan Löfven.

  Foto: YVONNE ÅSELL

 • Stefan Löfven var en av få som stod upp för Mona Sahlin när det 2008 blåste som mest kring hennes planerade regeringssamarbete med Miljöpartiet.

  Stefan Löfven var en av få som stod upp för Mona Sahlin när det 2008 blåste som mest kring hennes planerade regeringssamarbete med Miljöpartiet.

  Foto: YVONNE ÅSELL

”Du måste ha med mitten, och sen täcker du ut mot vänsterkanten, då får du ihop dina 45 procent”, löd Göran Perssons strategi inför valet 2002.

S-ledaren Stefan Löfven skrockar lite när han får det klassiska citatet uppläst för sig.

– Ja, det ligger mycket i det. Persson är en klok man i många avseenden, inte minst i den här typen av frågor. Du måste ju naturligtvis ha mitten i politiken, så är det, säger han när SvD intervjuar honom i ett konferensrum kort efter det att han har hållit tal till sina partivänner i Västerbotten.

Socialdemokraternas nye partiordförande har lett partiet i drygt två månader. Han har kritiserats för att ligga alltför lågt, men trots det har han en stark opinionsvind i ryggen och i flera mätningar ser partiet ut att locka väljare både från Moderaterna och Vänsterpartiet – både från höger- och vänsterkanten.

– Vi ska ju attrahera både arbetare och traditionella LO-grupper men också TCO- och Saco-grupper. Är du ingenjör eller företagare och entreprenör så ska ju ett antal av dem också känna att socialdemokratisk politik ger dem möjligheter, förklarar Stefan Löfven.

Den nya S-ledningens fokus är för närvarande att arbeta fram sin ekonomiska vårmotion, partiets svar på regeringens vårbudget. I den kommer de första tydliga signalerna om vilken politik Stefan Löfven och hans ekonomiska talesperson Magdalena Andersson vill föra. Men även om det är över två år till nästa val så aktualiserades frågan om ett rödgrönt regeringssamarbete i helgen av den före detta S-ledaren Göran Persson.

I SVT:s Agenda förespråkade han att Socialdemokraterna ska gå till val på egen hand. Att binda sig för ett regeringssamarbete före valet vore fel, menade Persson.

Stefan Löfven var en av få som stod upp för Mona Sahlin när det 2008 blåste som mest kring hennes planerade regeringssamarbete med Miljöpartiet.

– Jag tyckte att det var rätt som Mona gjorde då att ta med Miljöpartiet. Just därför att vi aldrig får misstänkas för att inte klara ekonomin. Det var de som vid det tillfället var tydliga med att ta ansvar för ekonomin, vänstern var inte det då.

Att Vänsterpartiet trots allt togs med i ett senare skede ser han som oundvikligt i det läge som uppstod, det vill säga när de interna S-protesterna blev för starka. Men det var olyckligt, menar han.

– Vi blev inte tillräckligt trovärdiga då, det regeringsalternativet. Det blev hot om Ohly som finansminister och det ena med det femte.

Och igår kväll i SVT:s program Min sanning förklarade Mona Sahlin att hon ångrar att hon inte satte hårt mot hårt och krävde av partiet att få slippa ta med V.

– Det har jag tänkt på många, många, många gånger och det kommer jag säkert fortsätta göra tills jag dör.

Men inför valet 2010 satt de rödgröna i en svår sits. Oppositionen skulle mätas mot en borgerlig majoritetsregering vars statsråd hade hållit ihop under en hel mandatperiod. Pressen var stor på S, V och MP.

– Man ska komma ihåg att då hade vi en majoritetsregering. Frågan kom ju hela tiden – hur får ni till en majoritet i parlamentet?

Idag är scenen en annan, påpekar Stefan Löfven.

– Nu sitter de på samma problem som vi. Nu vet vi att även den här regeringen får regera i minoritet. Och då är spelplanen annorlunda.

Hur då?

– Då kan du ha en minoritetsregering också. Du kan ha en minoritetsregering bara du ser till att fixa majoritet i parlamentet.

Stefan Löfven utesluter därför inte en sådan lösning.

– Det är ett av alternativen. Men vi får återkomma till hur det ska se ut. Man måste titta på alla alternativ. Därför gäller det att ha det öppet i början. Nu tänker vi ta oss tid att konsultera vårt eget parti.

 • Kopiera sidans adress

•Olof Palme (S) 1973 –1976
Lotteririksdagen. De två blocken var exakt lika stora och lotten fick avgöra när det saknades majoritet.
•Ola Ullsten (FP) 1978–1979
Den borgerliga majoritetsregeringen, ledd av Thorbjörn Fälldin (C) sprack på kärnkraftsfrågan.
•Thorbjörn Fälldin (C) med FP 1981–1982
M lämnade regeringen efter ”Den underbara natten”, uppgörelse om marginalskatter med S.
•Olof Palme (S) 1982–1986
Under de första tre åren klarade sig S med passivt stöd från VPK, efter valet 1985 krävdes dock ett aktivt stöd.
•Ingvar Carlsson (S) 1986–1991
1989 gjorde S och FP upp om en gemensam skattepolitik. Året efter tvingades Carlsson avgå efter misslyckandet med lönestoppet, återkom dock som statsminister.
•Carl Bildt (M) med FP, C och KDS 1991–1994
Ny demokrati, som var tungan på vågen, släppte igenom merparten av de borgerliga förslagen.
•Ingvar Carlsson (S) 1994–1996
•Göran Persson (S) 1996–2006
Fick igenom sin ekonomiska politik med C och V. Efter valet 1998 ett mer formaliserat samarbete med V och MP.
•Fredrik Reinfeldt (M) med FP, C och KD 2010–
Sverigedemokraterna sitter som tungan på vågen och regeringen har förlorat ett antal voteringar. Statsministern har valt att inte lägga fram ett femte jobbskatteavdrag.
Källor: Wikipedia och SvD
33,7
procent var Socialdemokraternas notering i SvD/Sifos väljarbarometer i mars. Sedan januari har partiet ökat med nästan 10 procentenheter.
M
Tror de att man bara byter parti ledare och kör på som om inget hänt? Då kommer det att sluta i katastrof.
Mona Sahlin om hur hon upplevde det när Håkan Juholt tog över.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker har inte lyckats med sitt första uppdrag, skriver artikelförfattarna. Brännpunkt

”Därför röstar vi nej
till EU-kommissionen”

MP: Icke jämställd, sviker miljöpolitiken, jävsproblem.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Villaägare kan förlora tusenlappar på dyr el

el

Straffar sig att inte göra något aktivt val.

Storbrand kämpades ned i Gamla stan

50 brandmän

”Hela området ett riskobjekt.”

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.