Miljöministern kräver system för lampåtervinning

Miljöminister Lena Ek (C) förväntar sig att branschen tar fram ett system som gör det lika enkelt att återvinna lågenergilampor som batterier. Om kraven inte uppfylls kan det bli aktuellt med lagstiftning. I dag går tiden ut för producenterna att presentera en lösning på problemet.

FOTO: lars pehrson

I dag träffar miljöminister Lena Ek (C) flera aktörer som tillsammans bär ansvaret för att lågenergilamporna inte samlas in som de ska. SvD uppmärksammade i november förra året stora brister i systemet. Varje år slängs 200 000 lågenergilampor i glasreturen, något som fick miljöministern att agera och sammankalla samtliga parter till ett möte.

– Jag förväntar mig att de har tittat på informationen till människor om var man ska slänga sina lampor, men också att man gör det lättare att återvinna lamporna. Det ska vara lika enkelt som att återvinna batterier, säger hon till SvD inför mötet.

Enligt det undantag som gäller för lågenergilampor, som innehåller det förbjudna ämnet kvicksilver, ska den här typen av lampa vara en tillfällig lösning mellan glödlampan och andra alternativ som inte innehåller kvicksilver.

– Jag tror att vi kommer att gå över till LED-lampor, säger Ek.

Men är det inte meningen att det faktiskt ska bli så?

– Jo, det ska det ju, men det hanteras egentligen av en annan lagstiftning på EU-nivå. Just nu så har vi lågenergilamporna och där finns ju ett kvicksilverproblem, och folk frågar ofta hur man kunde ta ett så idiotiskt beslut. Det handlar ju om att om man för belysning kan dra ner energiåtgången 90-95 procent så betyder det väldigt mycket naturligtvis. Men kvicksilver är farligt och det ska inte finnas i cirkulationen.

Så när kan vi fasa ut kvicksilverlamporna?

– Det som pågår med LED-lampan är att man försöker hitta lampor av bra kvalitet med rätt varma ljus. Där har jag sett att det finns rätt bra resultat. Det är klart att vi ska gå över till den tekniken så fort vi ser att den fungerar. Jag har många LED-lampor hemma själv, och det tror jag att många går över till.

SvD har tagit del av förslagen på förbättringar av återvinningssystemet från de olika parterna inför mötet. Avfall Sverige har tillsammans med producenterna El-kretsen skickat ut en enkät till kommunerna där man för första gången tar redan på hur insamlingen av elavfall går till. Svaren från den ska sedan ligga till grund för vidare förbättringar. Enligt enkäten har 40 procent av kommunerna planer på att förbättra sin insamling av elavfall. Det kan ske bland annat genom insamling i butiker.

Cirka 1 200 000 hushåll har möjlighet att använda så kallad fastighetsnära insamling som sker via kommuner eller entreprenörer. Omkring 1 500 butiker har egen insamling.

Avfall Sverige och Elkretsen planerar också en reklamkampanj som ska rikta sig till medborgare mellan 15 och 29 år.

SvD:s Sifoundersökning som gjordes i november visade att drygt var femte svensk, 22 procent, inte vet var de ska slänga sina lågenergilampor där de bor. Mätningen visade att det var just bland yngre som osäkerheten var som störst.

Svensk glasåtervinning, som får ta emot de lampor som människor felaktigt slänger i glasreturen, planerar att göra en ny plockanalys av glas under hösten 2012. Svensk glasåtervinning tycker inte att det är tillräckligt med de mellan 600 och 700 återvinningscentraler för lampor som finns i dag.

Antalet insamlingsplatser för glas är 7 000, alltså tio gånger vanligare. Energimyndigheten planerar en teknikupphandling för LED-belysning och Kemikalieinspektionen har skickat ut information till alla miljö- och hälsoskyddskontor i Sverige så att kommunerna kan ge konsumenterna råd om hur de ska göra om en lågenergilampa går sönder.

– Jag tycker att det är jättebra att ni har belyst den här problemtiken med de här 200 000 lågenergilamporna som slängs. Det är naturligtvis oacceptabelt att det är så och det är oroväckande. Det var därför jag bjöd in branschen i höstas och jag vill att de ska ta i det här problemet, säger Lena Ek.

  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

SvD:s granskning visade att återvinningen av lågenergilamporna med kvicksilver brister i flera led och att ingen har kontroll över systemet. Svensk glasåtervinning får varje år in 200 000 lågenergilampor i sin glasretur och oroades för de anställdas hälsa.

Efter SvD:s granskning kallade miljöminister Lena Ek (C) situationen "akut" och kallade de ansvariga parterna till ett möte.

Idag ska de redovisa vilka åtgärder som gjorts för att förbättra systemet och undvika att kvicksilver läcker rakt ut i naturen.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Längst till vänster . Galina (43), fyrbarnsmor och hemmamamma. I mitten Jana (31), lagerarbetare. Till höger separatistsoldaten Valentin med Evelina i famnen parlamentsval

”De har lovat att tala om hur vi ska rösta”

Många i Ukraina lever som flyktingar i eget land.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Sju nödvändiga tips före du går i pension

Så lindrar du den privatekonomiska chocken.

Flera företag riskerar att bli vrakspillror

”Många är dåliga på att anta digital utmaning.”

Firad amerikansk chefredaktör död

washington

Avled sent på tisdagen.

”Margot Wallström
bör ta initiativ i FN”

”FN måste besluta om marktrupp mot IS.”

Vapenleverans hamnade hos IS

syrien

Plockar fram handgranater och projektiler ur lådor från USA.

FN: IS begår folkmordsbrott

”Bevisen tyder starkt på försök att begå folkmord”.

Löfte om 5000 nya jobb i äldreomsorgen

2 extra miljarder

”De äldre har blivit fler”.

Prestigefylld lista: Hetaste städer 2015

missa inte

Lonely Planet rankar tio i topp.

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.