Om några dagar inleds rättegången med Anders Behring Breivik. Men i stället för att ta vanliga porträttfotografier har hans advokater låtit sig fotograferas på ett uppställt manér, vilket många har reagerat på. En av dem är medieexperten Paul Ronge.

– Jag förstår inte tanken. Norge verkar ha stått enad om att Breivik inte ska få någon extra uppmärksamhet. Varför har advokaterna då dessa bilder? Det sticker i ögonen, säger han.

Han tycker att bilderna slår undan förtroendet för advokaterna, som fram till nu har gett ett väldigt professionellt intryck, enligt Paul Ronge.

– Det är precis som om de har fått 15 minutes of fame. Nu måste vi utnyttja det.

Varför har de låtit sig fotograferas på detta sätt, tror du?

– Jag har ingen aning, men det verkar som om de har haft en väldigt dålig pr-byrå. Det är otroligt osmakligt.

Den svenska advokaten Leif Silbersky tycker att det är lite konstigt att fokusera kring person, som advokaterna gör med dessa bilder, men samtidigt säger han till SVT att advokater är lika fåfänga som alla andra människor.

Hans danske kollega advokaten Bjørn Elmquist är däremot hårdare i sin kritik i en artikel i Berlingske Tidende. Liksom Paul Ronge tycker han att bilderna är osmakliga.

Advokaten Geir Lippestad, som är en av Breiviks fyra advokater, tycker däremot inte att bilderna är opassande.

– Precis som när jag ställer upp för andra medier har jag överlåtit allt helt till fotograferna. Jag har inte ställt några krav på hur bilderna ska tas, men vi har varit angelägna om att inte le och se ordentliga ut, säger han till tidningen Aftenposten.

Mest sedda klippen om Breivik:

Webb-tv

Svenska Axel minns explosionen i Oslo

Anders Behring Breivik lämnar domstolsbyggnaden i en polisbil i Oslo den 25 juli. Webb-tv

Breivik: "Isoleringen är en tortyrmetod"

Webb-tv

Breivik vill bringa klarhet i detaljerna

Webb-tv

Pappan: "Han borde ha tagit sitt eget liv"

Webb-tv

Breiviks förklaring till massmordet

Webb-tv

Vittne från Utöya: "Han sköt efter mig"