Män bättre än kvinnor på multitasking – ibland

Tror du att män är sämre än kvinnor på att göra flera saker samtidigt? Då är det dags att tänka om – den ofta vedertagna "sanningen" ifrågasätts nu av ny forskning vid Stockholms universitet. "Män är bättre än kvinnor på multitasking", säger professor Timo Mäntylä.

Bilden är en genrebild och personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
Den gängse bilden brukar vara att kvinnor är bättre än män på att göra flera saker samtidigt. På arbetsplatsen, i hemmet och på fritiden är män helt enkelt sämre på så kallade multitasking. Men stämmer verkligen det? Den frågan har nu Timo Mäntylä, professor vid Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet försökt svara på. Och slutsatsen går alltså emot tidigare "sanningar".

– Vardagliga observationer kan bidra till påståenden som ibland betraktas som vetenskapliga sanningar och fakta. Som kvinnors förmåga att hantera flera uppgifter samtidigt medan män fokuserar på en uppgift i taget. I motsats till denna uppfattning visade resultatet av vår studie att män är bättre på multitasking än kvinnor, säger Timo Mäntylä i ett pressmeddelande.

I studien deltog 160 män och kvinnor mellan 20 och 43 år. Försökspersonerna fick hålla reda på tre digitala räkneverk med löpande sifferserier, räkneverk som gick i olika hastigheter och var dolda av färgade fält på datorskärmen. Deltagarna skulle markera när vissa sifferserier visades och fick titta på räkneverken hur ofta de ville. Samtidigt skulle de också hålla reda på vanliga svenska namn som dök upp ovanför räkneverken ett i taget. När samma namn återkom efter fyra steg skulle försökspersonen trycka på en musknapp.

Resultaten visade en klar skillnad i multitasking mellan män och kvinnor i ovulationsfasen medan denna effekt eliminerades för kvinnor i menstruationsfasen.

Professor Timo Mäntylä

Forskningen visade att både manliga och kvinnliga deltagare med ett effektivt arbetsminne också är bra på multitasking. Men individuella skillnader hos försökspersonerna kunde dock inte förklara resultatet som visade att män är bra på att göra flera saker samtidigt.

Resultatet presenteras i den vetenskapliga tidskriften Psychological Science. Enligt pressmeddelandet från Stockholms universitet beror förmågan till multitasking på skillnader i spatial förmåga Är du bra på att hantera rumsliga relationer är du också bra på göra flera saker samtidigt. Och, visar studien, en kvinnans menstruationscykel påverkar förmågan att göra flera saker samtidigt.

– Tidigare studier visar att kvinnors spatiala förmåga varierar över menstruationscykeln med hög kapacitet kring menstruationen och betydligt lägre kring ovulationen (då östrogennivån är hög). Med detta som utgångspunkt visar studien att könsskillnaden i multitasking samvarierar med den kvinnliga menstruationscykeln. Resultaten visade en klar skillnad i multitasking mellan män och kvinnor i ovulationsfasen medan denna effekt eliminerades för kvinnor i menstruationsfasen, säger Timo Mäntylä i pressmeddelandet.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för?

V 39 | Vad heter den omstridda boken?

V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Hedule sitter på ovanvåningen och prater med sitt barnbarn Mahmoud. 
 Logga in och läs

Vann över IS – nu kan de återvända hem

SvD i Kobane | Mustafa Can om att återvända till ruiner.

Webb-tv

”Söndertrasat – och där bor folk”

story

SvD:s team om starka reportageresan till Syrien.

Spanien dragloket
ut ur eurokrisen

SvD Insikt

Nu är eurozonen på väg tillbaka.

Boende evakueras efter bomblarm

Göteborg

Minst 100 personer bussas iväg.

FP: Ingen skola för EU-migrantbarn

15-åring: Jag går hellre i skolan än tigger.

Vårdmiljard ska
öka tillgängligheten

Ersätter

Ny överenskommelse undertecknad.

”Myndighetens
sak att hantera”

svd-intervju

Ministern om bristen på plan.

Brist på Jas kan hindra uppdrag

försvar

Flygvapnet har svårt att klara allt.

Saven stiger och
björken får musöron

Berglins

"Ni vet väl vad man gör då?”

Det hände efter legendariska mötet

Bilder

Se ögonblicket av förbrödring.

Se unika bilder från händelsen

Sovjets och USA:s styrkor omfamnar varandra.

Vin & Mat

Följ med på matresa i rosévinets vagga

Tre härliga recept med vintips.

Sanningen om Henrik
Berggrens dubbelliv

Svanells svep

Om Übermångsysslarna.