Bröstförstoring utan operation blir allt vanligare bland unga kvinnor som inte vill lägga in silikonimplantat. Macrolane används för att korrigera och fylla ut delar av kroppen, som exempelvis vader, men är vanligast som bröstförstoring. Behandlingen marknadsförs som en ”naturlig bröstförstoring” med löften om att inte ge stora ärr eller kräva någon narkos. Medlet sprutas in i brösten och ska enligt tillverkaren brytas ner av kroppen inom några år.

Nu uppmärksammar Läkemedelsverket ett tidigare misstänkt samband mellan Macrolane och försvårad mammografi. Macrolane, som till skillnad från silikon är röntgentätt, maskerar vävnaden vid rötgen och kan därför skymma eventuella tumörer och knutor i bröstet, visar en ny rapport.

– Det här medför stora svårigheter för oss eftersom vi inte kan ge patienterna ett trovärdigt resultat. Om de här kvinnorna skulle ha cancer kan vi inte se det, säger Edward Azavedo, överläkare på mammografiavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset.

Rapporten visar att Macrolane stör mammografin och bedömningen av bröstvävnaden i 95 procent av fallen. Medlet kan ligga kvar länge i vävnaden och det kan bildas knölar som leder till onödig utredning. På Danderyds sjukhus har ultraljud använts för att försöka göra en bättre bedömning, men inte heller det anses säkert. I två av de tio fall där ultraljud användes gick det ändå inte att göra någon bedömning utifrån bilden på grund av implantaten.

Problemen blev tydliga när kvinnor i 40-årsåldern i Stockholm började kallas in för hälsokontroller och mammografi. Medel som Macrolane är inte lika vanliga i äldre åldersgrupper.

Läkemedelsverket har nu begärt in ett svar från tillverkaren Q-Med för att sedan ta ställning till om de inrapporterade resultaten från läkarna är acceptabla eller inte. Först när alla delar av utredningen är klar kommer Läkemedelsverket göra några uttalanden eller ge några rekommendationer. Senast den 16 april ska företaget ha svarat.

Företaget Q-Med skriver på sin hemsida att Macrolane kan försvåra mammografibedömningen och att de därför rekommenderar att personer med Macrolane får en ultraljudsundersökning vid mammografi.