M vill att färre väljer estetiska studier

Arbetslinjen En förändrad lagstiftning och höjda krav på konstnärlig förmåga för den som vill läsa en estetisk gymnasieutbildning. Så vill Moderaterna minska risken för att gymnasieelever går ut i arbetslöshet. SvD har tagit del av partiets kommande förslag.

Moderaterna vill att det ska bli hårdare krav för att få söka till estetisk linje.

Moderaterna vill att det ska bli hårdare krav för att få söka till estetisk linje.

FOTO: lars pehrson

De läser dans och ”kan inte tänka sig något annat”. Sistaårseleverna på Stockholms estetiska gymnasium övar både hel- och åttondelsnoter då SvD är på besök. Målet för flera av dem är att i framtiden bli musikalartister.

–Jag vill stå på scen. Gärna synas lite grann, säger Sofia Byström-Borg.

Hon hör till de 8 procent av gymnasieeleverna som valt att gå estetiskt program. En för stor andel, menar Moderaterna, som vid årsskiftet kommer att lägga fram ett förslag som syftar till att anpassa gymnasieprogrammens storlek efter läget på arbetsmarknaden.

–Väldigt många läser utbildningar där efterfrågan inte är tillräckligt stor då de avslutat sina studier. Vi har ett problem med dimensioneringen av hela utbildningssystemet, säger Tomas Tobé, skolpolitiske talesperson för M och ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Statistiska centralbyrån (SCB) talar om att vara ”etablerad på arbetsmarknaden”. Enligt den senaste statistiken från myndigheten är det särskilt tufft för elever som gått just estetiska programmet. Tre år efter avslutad utbildning är bara 22 procent etablerade på arbetsmarknaden. 24 procent har en svag eller osäker ställning, medan 51 procent gått vidare till fortsatta studier. Tre av hundra står utanför arbetsmarknaden.

–Tillvaron är osäker för många unga som läst estetiska ämnen. Utbildningarna måste kopplas bättre till arbetslinjen, säger Tobé.

I dag blir 92 procent av eleverna antagna till den utbildning de helst vill gå. För att komma till rätta med dilemmat menar Moderaterna att förstahandsvalet bör väga lättare.

Bland de åtgärder partiet överväger finns en översyn av lagstiftningen samt högre krav för de som vill komma in på estetiska programmet. Moderaterna jämför med idrottsgymnasier som kräver ”potential att nå nationell elit” och menar att man på liknande vis kan ha ”höjda krav på estetisk förmåga” för vissa inriktningar.

Enligt Tomas Tobé kan det bli aktuellt att dra ned antalet utbildningsplatser.

–Så skulle det kunna bli. Vi kan se att efterfrågan av elever från vård- och omsorgsprogrammet är stort. Då gäller det att se till att de utbildningarna är attraktiva och är bättre dimensionerade.

Tobé framhåller också vikten av att ge eleverna god information om arbetsmarknaden.

–De måste känna till hur möjligheterna är att få ett jobb efter utbildningen, säger han.

Moderaterna hoppas naturligtvis få med sig övriga allianspartier då förslaget läggs fram. Folkpartiets skolpolitiska talesperson, Tina Acketoft, vill inte uttala sig förrän arbetet avslutats, men säger att beslutet om utbildning alltid måste vara elevernas eget:

–Den stora knuten är att vi behöver bättre studie- och yrkesvägledning. Jag vet hur svårt det kan vara att göra sitt val.

Ibrahim Baylan (S), vice ordförande i utbildningsutskottet, menar att förslagen verkar vara ett slag i luften:

–Ingenting hindrar en fristående skola att starta de här utbildningarna. Moderaterna har en viktig poäng i att vi måste ha en gymnasieskola som bättre svarar mot hur arbetsmarknaden ser ut. Men vill man verkligen göra något bör man reformera de yrkesinriktade utbildningarna. De inriktningar som lättare ger jobb måste bli mer attraktiva.

Varken Baylan eller Rossana Dinamarca, utbildningspolitisk talesperson för V, tror på att tvinga unga att läsa något de egentligen inte vill:

–Motivationen är viktig. Samtidigt får programmen inte vara så smala att de låser fast eleverna i ett fack, säger Dinamarca och framhåller att man ska kunna läsa estetiska programmet och ändå studera till ingenjör efteråt.

–Det handlar inte om att alla ska bli akademiker. Men alla ska få med sig en fullvärdig utbildning som inte kräver omvägar senare i livet.

Inte heller eleverna vid Stockholms estetiska gymnasium uppskattar Moderaternas kommande förslag.

–Jag blir lite sur på att alla inte ska få gå det de helst vill. Om det inte finns jobb när man går ut så får man väl skapa det själv, säger Sofia Byström-Borg.

Klasskompisen Marcus Elander tror att hela kulturlivet kan bli lidande om man skär ned de estetiska utbildningarna:

–Det är redan litet som det är. Om färre satsar helhjärtat kommer det att krympa ytterligare.


  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se

Toppnyheter just nu

Nationalmuseum i Stockholm. SvD avslöjar

Nationalmuseum ska ”stärka BMW:s image”

Jurister: Avtal med bilföretaget kan bryta mot grundlagen.

Så blir din ekonomi
med de nya skatterna

De här aktiviteterna kommer att ta mer ur plånboken snart.

Orutinerad spelar från start i kväll

startelvan

Gör sin första tävlingslandskamp.

Allt annat än seger är ett fiasko

em-kval

Lindblad inför Moldavien-matchen.

Kliniken dementerar behandling av Lubitz

Telegraph: Behandlad, men ej för depression.

Tvingade ner flyg utanför Tokyo

exempel

Tidigare flygolyckor där pilotens misstänks.

KD vill höja priset för SL-kortet varje år

landstinget

"Bättre än stor engångshöjning”.

Glädjande toner för finansministern

Budget

Så mycket plus gick staten i februari.

Fröna som är mer än bara topping

LISTA

De 7 nyttigaste fröna du kan äta.

10 livsmedel som gör dig gladare

Lista

Inte bara choklad som höjer humöret.

Här är tio oväntade strandparadis

Bilder

"Det kan vara dags att tänka om".

Grafikspecial

Flight 9525 i flyghistoriens sken

10 värsta krascherna • Färre olyckor • Bolag med flest döda • Där sker olyckorna

”Affärer är livsluft, kan bara inte sluta”

Affärsbragd

Gunilla von Platen har 15 bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.