M: Alla sexåringar bör mognadstestas

Alla sexåringar ska göra ett mognadstest inför skolstarten för att upptäcka dem som behöver extra stöd i första klass. Det föreslår Moderaternas nya skolpolitiske talesperson, Tomas Tobé. Han vill även att gymnasieutbudet bättre ska spegla arbetsmarknadens behov.

Tomas Tobé (M).

Med ett test kan man lättare hitta de elever som har svårigheter.

Tomas Tobé (M)

Tomas Tobé som nyligen tagit plats som dels ordförande i riksdagens utbildningsutskott, dels ordförande i Moderaternas interna arbetsgrupp för skolfrågor tänker försöka vässa partiets skolpolitik. Och han startar med att vilja införa ett speciellt test av sexåringarna inför skolstarten. På det viset ska man tidigt upptäcka elever som behöver extra stöd.

– På många håll fungerar det här redan, på andra ställen fungerar det inte alls. Men den nya skollagen ger eleverna rätt till stöd på ett annat sätt än tidigare och för att kunna leva upp till det måste skolorna få en bättre vägledning när de bedömer vilka som ska få stöd. Med ett test kan man lättare hitta de elever som har svårigheter, säger Tomas Tobé.

HELA LISTAN: Här är skolorna med sämst resultat

Men Tina Acketoft, gruppledare för Folkpartiet i utbildningsutskottet och ordförande i FP:s skolprogramgrupp gillar inte förslaget.

– Bedömningarna måste kunna göras i sexårsverksamheten utan några tester. Överlämnandet av information fungerar överlag bra men den nya skollagen om extrastöd behöver få tid att sätta sig ordentligt, säger hon.

Bland oppositionspartierna är det också tvärt nej.

– Problemet är ju att det inte finns några pengar till att ge stöd till alla elever som behöver det och då är det ju inget värde med testerna, säger Ibrahim Baylan (S).

Tomas Tobé vill också öka trycket på kommunpolitikerna att dimensionera gymnasieutbildningarna så att de är kopplade till arbetsmarknadens behov.

– Utbildningen måste vara en del av arbetslinjen. Valfriheten för eleverna ska förstås finnas kvar men det är ingen dålig information för dem att också få reda på var jobben finns, säger han.

Men Tina Acketoft (FP) anser att det viktigaste är att eleverna får välja program, det ger den bästa studiemotivationen.

– Sedan är det väl jättebra att de också får en bild av var jobben finns, men att strypa utbildningarna är ingen jättebra idé.

Rossana Dinamarca (V) tror att Tomas Tobés förslag är en beställning från Svenskt näringsliv.

– Vi ska ha stor bredd på gymnasiet och stora möjligheter att ändra sig många gånger senare i livet. Nu är möjligheterna väldigt små och många är tyvärr låsta vid val som görs i 15-16-årsåldern, säger hon.

Tomas Tobé vill även se fler satsningar på de bästa lärarna i skolorna med exempelvis fler karriärsteg. Och de måste också lockas till skolor som har problem. Enligt en undersökning från riksdagens utredningstjänst, RUT, finns det 39 skolor i landet där minst 40 procent av eleverna inte är behöriga till gymnasiet.

– Vi kan inte acceptera det. Vi måste lyfta de skolor som inte håller måttet och satsa mer på kontroll men också riktade insatser från såväl rektor, kommun som staten, säger Tomas Tobé.


HELA LISTAN: Här är skolorna med sämst resultat

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

perspektiv

”Ursäkta, kan vi få tillbaka 34 miljarder?”

Cervenka: Läge för bankerna att ge tillbaka till svenskarna.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

3 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Politiker nobbar kungens inbjudan

Många i ny regering skeptiska till monarkin.

Här är Kungens liv i bilder

Bildspecial

Så har du aldrig sett Carl XVI Gustaf.

Extra protein – behövs det verkligen?

Träning

Gudiol om det trendiga proteinet.

Sju ryska ubåtar
som just nu är i bruk

Uppges ha kostat flera miljarder att utveckla.

”EU bör inte släppa in
Lukasjenko i värmen”

BRÄNNPUNKT

Människorättsaktivister: Ett svek.

EU-parlamentet sade ja till kommissionen

SvD:s Teresa Küchler direktrapporterade.

Dreamlinern strular för fler än Norwegian

flyg

Bolag har rapporterat 318 fel på två år.

Trängselskatten kvar i Göteborg

västsvenska paketet

Anneli Hulthén: ”Avtalet gäller”.

National Geographics
bästa fotografier

Bildspel

Väljer själva klassiska bilder i ny bok.

Trots löftet – staden ratar Hillfons hem

unik konstnärsmiljö

”För höga kostnader”.

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.