Lomma bästa kommunen

Lomma är den bästa kommunen enligt tidningen Fokus årliga kommunrankning. På sista plats kommer Ljusnarsberg.

Förra året hamnade Lomma på andra plats när tidningen Fokus rankade Sveriges kommuner. I år tar de första platsen. Förutom att toppa totalt hamnar Lomma överst i ytterligare två kategorier: bästa kommun att vara ung i och att bo med familj i. Kommunen kommer på tredje plats i kategorin att arbeta i och på plats 133 i att vara gammal i.

– Lomma vann också 2006, första året vi gjorde rankingen , säger Martin Ahlquist, Fokus chefredaktör.

Under tiden som rankingen har gjorts att fler variabler förts till. Och förra året skedde en stor föränding, vilket gjorde undersökningen betydligt större och externa experter har varit en referensgrupp för att kvaliteten skulle bli bättre.

– Mycket fokus har lagts på välfärdsvariabler och mindre tyngd på de ekonomiska. Därför kan man tycka att det är lite intressant att Lomma står som segrare igen. Det är framförallt i variabler som rör skolan som de har förbättrat sig kraftigt i sedan de vann sist, säger Martin Ahlquist.

Totalt använder Fokus 44 variabler för att ranka kommunerna. Bland det man mäter och betygsätter är exempelvis in- och utflyttning, födelseöverskott, skattesats och flyktingmottagande. Det är inte självklart en fördel att alltid hamna i topp i alla variabler som mäts.

– Det är bra med exempelvis med naturskyddade arealer, bra skolor och annat som göra att folk flyttar till kommunen. Men det innebär samtidigt att taxeringsvärdena drivs upp och höga taxeringsvärden allt annat lika ses som negativt , säger Martin Ahlquist.

Han påpekar att rankingen inte är en ranking i hur bra man är på att sköta verksamheten, även om det är en förutsättning att man gör det för att hamna i topp.

– Den är tänkt att helt och hållet ha medborgarperspektivet, säger Martin Ahlquist.

På sista plats i totalrankningen kommer Ljusnarsbergs kommun i Västmanland. Kommunen hamnar också i botten i två underkategorier: att vara gammal i och att ha familj i.

Förra året utsågs Habo i Västergötland till bästa kommun.I år har Habo ramlat ned till plats 11.

  • Kopiera sidans adress

Fem bästa kommunerna, enligt Fokus:

Lomma

Danderyd

Ydre

Vellinge

Lund

...och de fem sämsta:

Ljusnarsberg

Oxelösund

Haparanda

Södertälje

Kramfors

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

De två svenska män som har frigivits efter att ha hållits som gisslan i Syrien sedan vintern 2013 har återförenats med sina familjer.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

Alesso fick kungligt mottagande i Globen

”Slungas rakt in i arena-housens hjärta”.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB