Löfven gav S ett rejält lyft

På tre veckor med ny partiledare har Socialdemokraterna dragit till sig nästan 280000 nya sympatisörer. I SvD/Sifos februarimätning kan Stefan Löfven glädja sig åt ett rejält uppsving på 4,6 procentenheter där framför allt Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet fått släppa till väljare.

Men fortfarande ligger Socialdemokraterna under senaste valresultatet på drygt 30 procent. Alliansen är fortsatt större än den rödgröna oppositionen, men Kristdemokraterna är nu åter under 4 procent.

Inte oväntat har Socialdemokraterna återhämtat sig efter förra månadens historiskt låga väljarstöd på 24,6 procent. Nu är man uppe på 29,2 procent, men fortfarande nästan 4 procentenheter lägre än Moderaterna. Om det är en Juholt-effekt eller en Löfven-effekt som fått upp siffrorna är omöjligt att veta.

–Förmodligen är det båda delarna. Juholt kommer för alltid att vara förknippad med motgångar och dåliga siffror och när han försvann vågar en del återvända till partiet. Men dessutom drar ofta en ny partiledare till sig sympatisörer och dessutom verkar Stefan Löfven ha ett grundläggande förtroende att luta sig emot, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Uppgången är ovanligt stark, en nästan unik förändring som bara kan jämföras med exempelvis när Socialdemokraterna införde två karensdagar i sjukförsäkringen på 1990-talet. Då tappade man 5 procent på en månad.

Den tidigare Metall-basen har bättrat på stödet bland LO-medlemmarna, från 40 procent i januari till 50 procent. Bland TCO-medlemmarna ligger S kvar på 23 procent. Stödet för S har också repat sig i norra Sverige vilket säkert glädjer Undromsbon Stefan Löfven.

Men i storstäderna har opinionen inte rört på sig. I Stockholmsområdet är Miljöpartiet signifikant större än Socialdemokraterna medan det är ganska lika i både Göteborg och Malmö.

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har statistiskt säkra tillbakagångar med över 2 procentenheter vardera. Och förlusterna har gått till Socialdemokraterna, enligt Sifo.

Att SD tappar är en direkt spegel av S uppgång i LO-kollektivet. SD har förhållandevis många arbetarväljare och är starka bland LO-medlemmarna, men har nu förlorat en hel del stöd i den gruppen.

För V-ledaren Jonas Sjöstedt blev det nu ett snabbt uppvaknade efter förra månadens starka resultat där man tog väljare från Socialdemokraterna.

Inom alliansens fyra partier är rörelserna mycket små. Moderaterna och Fredrik Reinfeldt ligger kvar på en nivå en bra bit över valresultatet 2010 medan de tre andra borgerliga partierna gått kräftgång. Efter maktkampen inom Kristdemokraterna är partiet återigen under 4-procentsspärren till riksdagen och därmed är KD:s utsatta läge alltjämt det största hotet mot alliansen.

Alliansen är aningen större än de tre rödgröna partierna, 48,3 mot 46,4 procent. Det skiljer 120000 väljare, men det räcker med att 60000 byter block från höger till vänster för att det ska bli helt jämnt. Det är något att hålla i minnet så här 31 månader före nästa val.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Chatt

”Bolånekunder kan drabbas av ny skatt”

SvD:s expert svarade på plånboksfrågor.

Lista: Här är skatterna som höjs

23 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

”Åttaåringen utsattes för massivt våld”

mord

Åtal väckt mot Karlskronaparet.

Så mycket tjänar Tele2 på mobilsurf

Vill inte hamna i priskrig med konkurrenterna.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Hit reser svenskarna helst på semestern

trender

Gammal favorit på väg tillbaka.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."