Löfven gav S ett rejält lyft

På tre veckor med ny partiledare har Socialdemokraterna dragit till sig nästan 280000 nya sympatisörer. I SvD/Sifos februarimätning kan Stefan Löfven glädja sig åt ett rejält uppsving på 4,6 procentenheter där framför allt Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet fått släppa till väljare.

Men fortfarande ligger Socialdemokraterna under senaste valresultatet på drygt 30 procent. Alliansen är fortsatt större än den rödgröna oppositionen, men Kristdemokraterna är nu åter under 4 procent.

Inte oväntat har Socialdemokraterna återhämtat sig efter förra månadens historiskt låga väljarstöd på 24,6 procent. Nu är man uppe på 29,2 procent, men fortfarande nästan 4 procentenheter lägre än Moderaterna. Om det är en Juholt-effekt eller en Löfven-effekt som fått upp siffrorna är omöjligt att veta.

–Förmodligen är det båda delarna. Juholt kommer för alltid att vara förknippad med motgångar och dåliga siffror och när han försvann vågar en del återvända till partiet. Men dessutom drar ofta en ny partiledare till sig sympatisörer och dessutom verkar Stefan Löfven ha ett grundläggande förtroende att luta sig emot, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Uppgången är ovanligt stark, en nästan unik förändring som bara kan jämföras med exempelvis när Socialdemokraterna införde två karensdagar i sjukförsäkringen på 1990-talet. Då tappade man 5 procent på en månad.

Den tidigare Metall-basen har bättrat på stödet bland LO-medlemmarna, från 40 procent i januari till 50 procent. Bland TCO-medlemmarna ligger S kvar på 23 procent. Stödet för S har också repat sig i norra Sverige vilket säkert glädjer Undromsbon Stefan Löfven.

Men i storstäderna har opinionen inte rört på sig. I Stockholmsområdet är Miljöpartiet signifikant större än Socialdemokraterna medan det är ganska lika i både Göteborg och Malmö.

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har statistiskt säkra tillbakagångar med över 2 procentenheter vardera. Och förlusterna har gått till Socialdemokraterna, enligt Sifo.

Att SD tappar är en direkt spegel av S uppgång i LO-kollektivet. SD har förhållandevis många arbetarväljare och är starka bland LO-medlemmarna, men har nu förlorat en hel del stöd i den gruppen.

För V-ledaren Jonas Sjöstedt blev det nu ett snabbt uppvaknade efter förra månadens starka resultat där man tog väljare från Socialdemokraterna.

Inom alliansens fyra partier är rörelserna mycket små. Moderaterna och Fredrik Reinfeldt ligger kvar på en nivå en bra bit över valresultatet 2010 medan de tre andra borgerliga partierna gått kräftgång. Efter maktkampen inom Kristdemokraterna är partiet återigen under 4-procentsspärren till riksdagen och därmed är KD:s utsatta läge alltjämt det största hotet mot alliansen.

Alliansen är aningen större än de tre rödgröna partierna, 48,3 mot 46,4 procent. Det skiljer 120000 väljare, men det räcker med att 60000 byter block från höger till vänster för att det ska bli helt jämnt. Det är något att hålla i minnet så här 31 månader före nästa val.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

IS-krigare vid en vägspärr utanför Mosul. Brännpunkt

”Margot Wallström
bör ta initiativ i FN”

”FN måste besluta om marktrupp mot Islamiska staten.”

IS till simultan attack mot 15 mål

CNN

Offensiv trots USA:s flygattacker i Irak och Syrien.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Flera företag riskerar att bli vrakspillror

”Många är dåliga på att anta digital utmaning.”

Fiala bakom ny HV-seger

HV71:s superlöfte Kevin Fiala, 18, tog ingen plats i NHL den här säsongen.

Löfte om 5000 nya jobb i äldreomsorgen

2 extra miljarder

”De äldre har blivit fler”.

Prestigefylld lista: Hetaste städer 2015

missa inte

Lonely Planet rankar tio i topp.

Webb-tv

Halloweenkostym
möts av kritikstorm

Eboladräkt

”Är aktuell och väldigt trendig.”

Passagerare i Volvos självkörande bil

Fröberg

”Vi åker i 70 kilometer i timmen.”

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.