Miljöministern oroad:
”Situationen är akut”

Miljöminister Lena Ek (C) kallar situationen akut och är beredd att skärpa lagen efter SvD:s avslöjande att 200 000 lågenergilampor varje år hamnar i glasreturen. Jan-Olof Eriksson, vd för El-kretsen, som ansvarar för insamlingen, vill nu att personalen ska testas.
Lågenergilamporna innehåller farligt kvicksilver och innebär en hälsorisk så fort de krossas – ändå fungerar inte insamlingen.

Lena Ek.

Lena Ek.

FOTO: Scanpix

Bara i glasåtervinningen hamnar 200 000 lågenergilampor helt felaktigt, kan SvD avslöja i dag. Hur många lampor som slängs i hushållssoporna kan ingen svara på. Det får miljöminister Lena Ek (C) att reagera.

– Det här är akut. Det är inte acceptabelt. Den ansvarige konsumenten ska mötas av ett samhälle där det är lätt att vara miljövänlig. Jag har själv gått och letat efter var de ska slängas, säger Ek till TT.

Hon kommer att kalla till möte snarast för att reda ut frågan, säger hon till SvD.

– Att vi skulle byta ut de gamla energislösande lamporna har varit känt i flera år, så jag är besviken över att återvinningsansvaret inte fungerar. Jag kommer att kalla till mig branschen för informella samtal kring de här frågorna så får vi klart hur de kommer att hantera de här mängderna. Mötet ska ske innan jul. Det här ska inte dras i långbänk.

Hon är beredd att se över lagen.

– Om det är så att det krävs att vi även tittar på producentansvaret för elavfall så är jag fullt beredd att skärpa lagstiftningen. Då får vi gå igenom frågan med miljödepartementets experter, säger hon.

Efter SvD:s avslöjande kräver nu Naturskyddsföreningen att det införs pant på lågenergilampor. Ett förslag som tidigare varit uppe på förslag men som aldrig blev verklighet.

– En återgång till den ineffektiva och daterade glödlampan bara för att vi inte lyckades klara av återvinningen av lågenergilamporna vore ett steg tillbaka för miljön, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

I Sverige finns ett så kallat producentansvar för elavfall, där lamporna ingår. Tillverkarna har organiserat sig i sammanslutningen El-kretsen vars vd Jan-Olof Eriksson medger brister efter SvD:s granskning.

– Vi har talat om det här i allmänna ordalag tidigare, nu vet vi att det är ett substantiellt problem. 200 000 lampor med kvicksilver som hamnar fel är klart för många.

Varför har ni inte själva bett om en sammanställning?

– Ni är nog duktigare på att ställa frågor, vi har haft frågan uppe, men kommer naturligtvis att ta kontakt med SGÅ nu. Vi vill inte att en enda lampa ska läggas bland glas, det är fel fel fel.

I mars förra året var Jan-Olof Eriksson med på ett möte med bland annat SGÅ, Svensk glasåtervinning, där de felsorterade farliga lamporna hamnar. Redan då enades man om att situationen var allvarlig.

– Vi har vidtagit ett antal åtgärder sedan dess, menar Jan-Olof Eriksson.

– Bland annat har vi initierat ett projekt med flera kommuner om att ta fram en mer finmaskig insamlingsstruktur. Det kan bli lämningar vid köpcentrum och systembolag.

Hur ska ni agera nu då?

– Vi kommer att sätta oss ned och titta på det här. Ett första rimligt steg är att kontrollera dem som arbetar med glaset. Man måste börja kolla om någon har farit illa.

Men även de lampor som slängs rätt riskerar att leda till miljöproblem. SvD:s granskning visar att lamporna ofta slängs i behållare helt utan skydd från att gå sönder. På Hagby återvinningscentral utanför Stockholm blandas glödlampor och krossade lågenergilampor i en låda med texten "ljuskällor". En trasig lågenergilampa som hettas upp en solig dag på en återvinningstipp kan börja släppa ifrån sig kvicksilver i gasform. Det oroar Kemikalieinspektionen som är kritisk.

– Kvicksilvret kan spridas hur långt som helst. Vi har reagerat på att ingen har undersökt om den här hanteringen borde förbättras. Det här kan möjligen öka exponeringen för kvicksilver och också vara ett problem för dem som hanterar lamporna, säger Bert-Ove Lund, miljötoxikolog på Kemikalieinspektionen vars råd är att lämna rummet när en varm lampa går sönder.

Kristina Jakobsson, överläkare och verksamhetschef på institutionen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, är kritisk till den lättsamma inställningen till kvicksilver i återvinningsprocessen.

– Vid enskilda personers hantering av de här lamporna är det oerhört långtgående råd och oerhört hög försiktighet. Samtidigt ser hanteringen helt annorlunda ut bland dem som har lamporna i sin arbetsmiljö. Här finns det en ocean som skiljer.

Hon har i sitt arbete stött på personer som drabbats av problem efter att ha hanterat främst lysrör på återvinningsstationer. Kristina Jakobsson tror att en orsak till att problemen med kvicksilver inte uppmärksammas är att personalen inte är tillräckligt utbildad, samt att det förekommer inhyrd personal som inte har rätt kunskap.

– Det gäller även arbetsledningen. Grundproblemet är ändå att processen inte är tillräckligt bra. Man lägger inte ner tillräcklig möda på att göra en bra process eftersom det förmodligen är kostnadskrävande. Det måste finnas en medvetenhet hela tiden om att krossar man lamporna så kommer det ut kvicksilver som man får i sig både genom damm och ånga.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se

Toppnyheter just nu

”En förfärlig situation – och vi fruktar värre”

Flykten från IS

UNHCR om att panikslagna flyktingar sitter fast i stekande hetta.

Dublin firar redan ja-seger

Irland ser ut att gå mot ja till samkönade äktenskap.

”Kvinnor och män ser lika på könsroller”

brännpunkt

Forskare: Större skillnader sett till utbildning och härkomst.

Bråk om klockor nära lösning

Bittert gräl efter att byn för första gången fick uppleva tystnad.

”Färre irländare lyssnar på prästerna”

PERSPEKTIV

Kyrkskandalerna kan ha spelat roll för valresultatet.

Kreugers stjärnaktie
defensiv och köpvärd

Aktietips

Skattebasen en riktig guldgås.

Så mycket tjänar du på att flytta pengarna

spara

Här är bästa sparräntan för dig just nu.

Expert: 9 missar att undvika på bröllop

Pinsamt

Vett- och etikettexpert listar värsta felstegen i bröllopstider.

Världens mest ikoniska bröllop

Historiska Bilder

Se de historiska bröllopsfotografierna.

B52:a med kärnvapen störtade på Grönland

Bilder

Bombflygplanets dramatiska historia.

USA:s superbombare över Sverige

Övningar

Militär chef: ”Vill skicka en signal”.

”NKS bör ses som en
chans för Stockholm”

BRÄNNPUNKT

Sjukvårdsföretag: Landstinget har visat politiskt mod.

svd story – för dig som prenumerant

Fördjupa dig med SvD Story

Journalistik på ett helt nytt sätt – med SvD Story

Blir största hotellet världen skådat

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.