Lärarvarsel i var tredje kommun

Lågkonjunkturen drabbar nu också skolorna. I var tredje kommun har lärare varslats om uppsägning - och fler varsel är att vänta.

- Detta är bara en västanvind av vad vi kommer att se 2010, säger Andreas Mörck vid Lärarnas Riksförbund (LR)

Den senaste tiden har lokala medier rapporterat om lärare som varslas. Hur omfattande varslen är framgår av en ny rapport från LR, som TT tagit del av.

Drygt 1 000 lärare i landet har varslats om uppsägning. Var tredje kommun berörs, och de största varslen har lagts i Boden, Luleå, Gävle, Piteå och Alvesta. Ytterligare närmare 500 lärare kommer sannolikt att varslas, enligt kartläggningen.

Av de redan varslade har drygt 300 hunnit sägas upp. Till detta kan läggas ett par hundra tjänster som inte återbesätts.

Siffrorna, som är inrapporterade från LR:s kommunombud, gäller för februari men är redan inaktuella.

- På några veckor har det hänt massor, det har lagts nya och - som i Luleå - stora varsel, säger Andreas Mörck som är LR:s utbildningspolitiske chef.

Enligt honom har LR aldrig sett något liknande. Varslen kommer tätare och i större omfattning än vid inledningen på 90-talets krisår.

Hur stor andel av varslen som kommer att leda till uppsägningar återstår att se. Men det faktum att 300 lärare redan sagts upp är ett illavarslande tecken, enligt Andreas Mörck.

- Tidigare har det nästan alltid löst sig, men nu ser vi att varslen leder till uppsägningar. Det är ett tydligt trendbrott. Skolan är inte längre skyddad, säger han.

Varslen beror till viss del på vikande elevunderlag. Men det är framför allt lågkonjunkturen som nu får kommunerna att agera, enligt LR.

- Det märks en väldigt stor nervositet och oro i kommunerna för att inte klara den ekonomiska krisen. Jag är rädd för att man vidtar varsel och uppsägningar för att man inte anser sig ha råd att driva den skolverksamhet man ska ha, säger förbundsordförande Metta Fjelkner.

Både hon och Andreas Mörck varnar för ännu fler neddragningar i skolan nästa år, som en följd av minskade skatteintäkter. Samtidigt ska en rad stora skolreformer genomföras, vilket kräver lärarnas tid och kraft.

I slutänden är det eleverna som drabbas, säger Metta Fjelkner.

- De som fått betala för 90-talskrisen är de ungar som började skolan då. De har nyligen gått ut nian, och det är nu vi ser de lägsta resultaten hittills - nästan tolv procent har inte behörighet till gymnasiet, säger hon.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Just nu: Arlanda-man var inte ebolasmittad

Ankom till Arlanda med misstänkta ebolasymptom.

<b>Norska NRK</b> I Norge är "jakten" i Stockholms skärgård en stor nyhet. NRK citerar även Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, som säger att även han "fått meldinger om at det er aktivitet i farvannet utenfor Stockholm". Natos generalsekreterare vill dock inte kommentera mer än så till NRK.
Man berättar också med dramatik att Aftonbladets fotograf Urban Andersson som gav sig ut i båt i sökområdet "ble bordet av militæret", alltså att militären gick ombord på fotografens båt för kontroll. reaktioner

Utländsk media: Kalla kriget-scener utspelas

Jakten i Stockholms skärgård skapar rubriker världen över.

”Inkräktare kan trycka på botten”

Unika uppgifter till SvD: Nödsamtal gick från Kanholmfjärden till Ryssland.

Så påverkas börsen av ubåtspådraget

Analytikern: Aktierna som du ska satsa på.

Hon har nya metoder för jämställdhet

Strandhäll (S) vill ha bort jämställdhetsbonus.

Cybaero får inte sälja helikopter till Kina

Har stoppats av den svenska myndigheten.

Webb-tv

Man byggde vägtull för att slippa omväg

kort restid

Jordskred förstörde huvudleden.

Fotograf kallade elev för ”bög”

Under skolfotografering. ”Bög nummer ett, du kan ställa dig här”.

”Utställningen är marknadens triumf”

Koons-bråket

Replik Clemens Poellinger.

”Värst är att vi har
svikit våra grannar”

BRÄNNPUNKT

Professor Hedlund om svenska försvaret.

”Wikileaks gjorde
en enorm tjänst”

Michael Moore: Tyvärr har det glömts bort.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

Kamera fångar havets jättar

Bildspecial

Unika ögonblick frysta från ovan.

”Jag gick tyvärr ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.