Landsting förbjuder Facebook

Landstinget i Jämtland förbjuder sina anställda att använda Facebook på jobbet. Anledningen är risken för att datorerna infekteras med maskar och trojaner.

FOTO: colourbox.com

Facebook är ett av världens största sociala nätverk på internet. Varje dag kommunicerar hundratusentals svenskar med varandra på sajten.

Men för anställda inom vården i Jämtland är det nu slut med internet-umgänge på arbetstid. Risken för att landstingets datorer "smittas" med maskar eller trojaner anses för stor.

– Vi har blockerat sajten eftersom vi vet att det sprids skadlig kod den vägen, vilket i sin tur kan leda till störningar i sjukvårdens dator- och journalsystem, säger Lars Christersson, it-säkerhetsansvarig på landstinget i Jämtland till SvD.se.

Förutom risken att datorerna infekteras bedöms Facebook som en av de största källorna till spam-mail, då användare ofta publicerar sina kontaktuppgifter och emailadresser direkt på sajten.

– På Facebook finns länkar till andra sidor vars innehåll inte är lämpligt och som landstinget inte förfogar över. Det är en generell riskbedömning som gör att vi måste göra så här.

För facebook-flitiga landstingspolitikern Marianne Larm-Svensson (C) blir det nu till att kommunicera med medborgarna via andra kanaler. I fortsättningen meddelar hon vänner kollegor och väljare om sin status via mikroblogg-sajten Twitter.

– När skälet är säkerhetsaspekten, kan jag acceptera det. Däremot tror jag på sikt att vi måste hitta ett sätt att använda de sociala medierna även inom landstingets nät, säger Marianne Larm-Svensson.

Men åtgärden får tummen ner av Symantecs it-säkerhetsexpert Per Hellqvist.

– Är det maskar och trojaner man är ute efter att hindra är det bättre att stänga ner mejlen. Vad vi har sett är det inte så mycket elaka saker på Facebook.

Samtidigt bekräftar han trenden att maskar och trojaner allt oftare sprids via de sociala nätverken. Värst är Myspace, men även på Twitter ska åtta maskar ha upptäckts bara den senaste tiden.

Det är hittills bara sajten Facebook som blockerats av Jämtlands landsting, men man fortsätter att bevaka utvecklingen och Christersson utesluter inte att det kan bli aktuellt att spärra fler sajter.

Sedan tidigare har tillgång till nätcommunityn även stoppats i bland annat Värmlands och Västernorrlands landsting. I januari drabbades landstinget i Skåne av masken Downandup vilket bland annat slog hårt mot hjärtövervakningsmaskiner.

– I Skåne hade man Windows 2000. Problemet på landstingen är att de har gamla datorer med så gamla operativsystem att de inte uppdateras längre, säger Per Hellqvist.

Mer i ämnet

  • Kopiera sidans adress

Facebook är ett socialt nätverk på internet med cirka 200 miljoner medlemmar världen över.

Virus, trojan eller mask?

Virus infekterar program på din dator och sprids via filer eller program.

Trojan är att jämföra med en verktygslåda. De göms i ett spel eller ett program som man hoppas att någon laddar ner. Trojaner öppnar bakdörrar i datorn och underlättar för hackare att ta över information. Trojaner sprider sig inte vidare.

Maskar sprider sig automatiskt, och tar sig in genom att utnyttja säkerhetshål i operativsystem, men lägger sig också gärna på USB-minnen. Maskar har beskrivits som "det närmaste konstgjord intelligens som man kan komma".

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

”Tigrarna” växer –
nu vässar de klorna

Sydostasien

Ledarna samlas för toppmöte.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

Gisslan i Syrien sedan 2013 – har nu återförenats med sina familjer.

”Ett av de hatiska mejlen stack ut”

Karén

Vill inte ha sin sköra värld förstörd.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

Sorgesång över den engelska överklassen

Kritikessä

"En av de mest kompletta romaner som skrivits".

”En av världens bästa tv-serier”

Bildspecial

Se bilder från inspelningen av ”Brideshead”.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Vinbranschen borde snegla på Coca cola

Mölstad

Lösningen på ett miljöproblem.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB