Landsting förbjuder Facebook

Landstinget i Jämtland förbjuder sina anställda att använda Facebook på jobbet. Anledningen är risken för att datorerna infekteras med maskar och trojaner.

FOTO: colourbox.com

Facebook är ett av världens största sociala nätverk på internet. Varje dag kommunicerar hundratusentals svenskar med varandra på sajten.

Men för anställda inom vården i Jämtland är det nu slut med internet-umgänge på arbetstid. Risken för att landstingets datorer "smittas" med maskar eller trojaner anses för stor.

– Vi har blockerat sajten eftersom vi vet att det sprids skadlig kod den vägen, vilket i sin tur kan leda till störningar i sjukvårdens dator- och journalsystem, säger Lars Christersson, it-säkerhetsansvarig på landstinget i Jämtland till SvD.se.

Förutom risken att datorerna infekteras bedöms Facebook som en av de största källorna till spam-mail, då användare ofta publicerar sina kontaktuppgifter och emailadresser direkt på sajten.

– På Facebook finns länkar till andra sidor vars innehåll inte är lämpligt och som landstinget inte förfogar över. Det är en generell riskbedömning som gör att vi måste göra så här.

För facebook-flitiga landstingspolitikern Marianne Larm-Svensson (C) blir det nu till att kommunicera med medborgarna via andra kanaler. I fortsättningen meddelar hon vänner kollegor och väljare om sin status via mikroblogg-sajten Twitter.

– När skälet är säkerhetsaspekten, kan jag acceptera det. Däremot tror jag på sikt att vi måste hitta ett sätt att använda de sociala medierna även inom landstingets nät, säger Marianne Larm-Svensson.

Men åtgärden får tummen ner av Symantecs it-säkerhetsexpert Per Hellqvist.

– Är det maskar och trojaner man är ute efter att hindra är det bättre att stänga ner mejlen. Vad vi har sett är det inte så mycket elaka saker på Facebook.

Samtidigt bekräftar han trenden att maskar och trojaner allt oftare sprids via de sociala nätverken. Värst är Myspace, men även på Twitter ska åtta maskar ha upptäckts bara den senaste tiden.

Det är hittills bara sajten Facebook som blockerats av Jämtlands landsting, men man fortsätter att bevaka utvecklingen och Christersson utesluter inte att det kan bli aktuellt att spärra fler sajter.

Sedan tidigare har tillgång till nätcommunityn även stoppats i bland annat Värmlands och Västernorrlands landsting. I januari drabbades landstinget i Skåne av masken Downandup vilket bland annat slog hårt mot hjärtövervakningsmaskiner.

– I Skåne hade man Windows 2000. Problemet på landstingen är att de har gamla datorer med så gamla operativsystem att de inte uppdateras längre, säger Per Hellqvist.

Mer i ämnet

  • Kopiera sidans adress

Facebook är ett socialt nätverk på internet med cirka 200 miljoner medlemmar världen över.

Virus, trojan eller mask?

Virus infekterar program på din dator och sprids via filer eller program.

Trojan är att jämföra med en verktygslåda. De göms i ett spel eller ett program som man hoppas att någon laddar ner. Trojaner öppnar bakdörrar i datorn och underlättar för hackare att ta över information. Trojaner sprider sig inte vidare.

Maskar sprider sig automatiskt, och tar sig in genom att utnyttja säkerhetshål i operativsystem, men lägger sig också gärna på USB-minnen. Maskar har beskrivits som "det närmaste konstgjord intelligens som man kan komma".

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Just nu: Trubbigt våld dödade åttaåringen

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Karlskrona.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittaren

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."