Läkemedel inslagna i rosa budskap

Reklamen för värktabletter har fällts 35 gånger av branschens egen kontrollinstans – och i år är det rekord. Ingen sänder en signal om att detta är farligt, säger Annika Sandberg som anmält flera kampanjer sedan hennes dotter dog av en överdos.

 • Reklam för Alvedon i Stockholms tunnelbana. Enligt Läkemedelsverket hade reklamen med en chihuahua i rosa handväska troligen fällts som barnreklam om den publicerats i en tidning som tydligt är inriktad på unga flickor. Samma annons har varit införd i Apotekets tidning.

  Reklam för Alvedon i Stockholms tunnelbana. Enligt Läkemedelsverket hade reklamen med en chihuahua i rosa handväska troligen fällts som barnreklam om den publicerats i en tidning som tydligt är inriktad på unga flickor. Samma annons har varit införd i Apotekets tidning.

  Foto: KARIN NILSSON

 • Annika Sandberg hade en dotter som tog livet av sig genom en överdos av alvedon. I pärmar har hon sparat gamla teckningar som hennes dotter har målat. En annan pärm är full av anmälningar av vården och hanteranden av läkemedel. 


  Annika Sandberg hade en dotter som tog livet av sig genom en överdos av alvedon. I pärmar har hon sparat gamla teckningar som hennes dotter har målat. En annan pärm är full av anmälningar av vården och hanteranden av läkemedel. 


  Foto: DANIEL NILSSON/BILDBYRÅN

 • Barn och djur förekommer ofta i reklam, men reklamen fälls ändå sällan för att vara riktad till barn.

  Barn och djur förekommer ofta i reklam, men reklamen fälls ändå sällan för att vara riktad till barn.

  Foto: KARIN NILSSON

 • Ordet snäll syftar bara på magen och förbiser andra biverkningar. Efter fällningar används nu ordet skonsam.

  Ordet snäll syftar bara på magen och förbiser andra biverkningar. Efter fällningar används nu ordet skonsam.

  Foto: KARIN NILSSON

 • Ordet snäll syftar bara på magen och förbiser andra biverkningar. Efter fällningar används nu ordet skonsam.

  Ordet snäll syftar bara på magen och förbiser andra biverkningar. Efter fällningar används nu ordet skonsam.

  Foto: KARIN NILSSON

När Annika Sandbergs 15-åriga dotter till slut kom till sjukhuset var det för sent. Dottern, som vårdades på ett behandlingshem, hade tagit ut 500 kronor ur en bankomat och köpt flera askar Alvedon på Apoteket.

En kväll tog hon en överdos och på sjukhusakuten i Hässleholm dröjde det flera timmar innan motmedel sattes in. Hennes lever var då så svårt skadad att hon efter fyra dygn avled på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Det är alldeles för lätt för unga flickor att köpa värktabletter. De säljs som vanliga varor och det finns ingen gräns för hur många askar man får köpa, säger Annika Sandberg.

Handeln skenar hos de nya återförsäljarna sedan marknaden öppnades. Vissa månader säljs nästan vart tredje värkpiller i varuhus, bensinmackar eller kiosker, visar SvD:s genomgång.

Totalt handlar vi i år receptfri värkmedicin för mer än 1,3 miljarder kronor i Sverige, rekord igen och en ökning med drygt 300 miljoner på bara fyra år.

De senaste åren har hundratals miljoner satsats på reklam. Även 2009, då finanskrisen lade en våt filt över annonseringen, spenderades 195 miljoner kronor på reklam för receptfria värktabletter. Det var tre gånger mer än år 2000. I år passerades fjolårssiffrorna redan under hösten.

Annika Sandberg har sedan hennes flicka tog sin överdos för fem år sedan använt sorgen till att ta fajten mot det hon kallar oetisk försäljning. Hon har flera gånger vänt sig till läkemedelsindustrins ansvarsnämnd, NBL, vilket lett till både fällningar och frianden.

Det är förbjudet att rikta läkemedelsreklam till barn. SvD har gått igenom samtliga 44 ärenden som avgjorts inom ramen för läkemedelsbranschens egenkontroll när det gäller de fem vanligaste receptfria värktabletterna Alvedon, Ipren, Treo, Panodil och Ibumetin. Granskningen visar att 35 kampanjer har fällts för olika övertramp sedan 1986 varav 29 under de senaste tio åren. Hittills i år har 7 kampanjer fällts, vilket är fler än något år tidigare.

Samtidigt har exempelvis reklam som lockat med svartvinbärssmak och pussogram friats. Visserligen tramsigt, ansåg nämnden - men inte solklart riktat till barn.

I de senaste årens reklamfilmer för Alvedon återkommer ofta gravida kvinnor, spädbarn, flickor och unga urbana kvinnor som blir undsatta av hundar och hästar.

Använder ni hundar och hästar för att attrahera unga tjejer?

– Alvedon används i alla åldergrupper, vår uttalade målgrupp är 25 plus. Vi skulle aldrig göra reklam i Vecko-Revyn, säger Johanna Blom som är produktansvarig på Glaxosmithkline.

Alvedon är marknadsetta och tillsammans med fyran Panodil ger det företaget en receptfri försäljning på 450 miljoner kronor förra året. Båda har paracetamol som aktiv substans.

Johanna Blom säger att felanvändning av läkemedel varken gynnar företaget eller de som felanvänder och hon betonar att företaget noga rättar sig efter de etiska branschregler som man anslutit sig till.

– Jag vill självklart öka försäljningen av Alvedon och jag vill göra marknadsföring som berör. Men får vi en signal om att vi gått för långt så anpassar vi oss direkt

Ragnhild Johnsson är utredare på Läkemedelsverket. Hennes spontana reaktion är att reklamen med hundar och hästar riktar sig till unga kvinnor. Men något formellt regelbrott har inte begåtts.

– Om reklamen med chihuahuan i en rosa handväska hade funnits i en tidning riktad till 15-åringar så hade bedömningen säkert blivit en annan, säger hon.

För att reklam ska fällas krävs ofta även ett barnsligt tilltal, som Ipren-reklamens generator för barnvisor eller när sexåringar på nätet fick träna sig att stava till "Ibuprofen".

– Vissa företag testar gränserna, inte minst en del nytillkomna återförsäljare, säger Ragnhild Johnsson. Man marknadsför läkemedel som vanliga varor, men syftet med avregleringen var inte att ge detaljhandeln en ny inkomstkälla utan att göra läkemedel mer tillgängliga och minska behovet av att lagra medicin i badrumsskåpet.

 • Kopiera sidans adress

Fem reklamkampanjer som har anmälts:

2010:

Alvedon (Glaxo Smith Kline). "Är man stark måste man vara snäll". "Stark" syftar inte på effekten utan på att Alvedon är marknadsledande. "Snäll" syftar endast på magen.

2010:

Ipren (Mc Neil). "Visgenerator" Otillåten barnreklam. Viktig säkerhetsinformation och dokumentation kring påstådda effekter saknas.

2010:

Ibumetin (Nycomed). "Bli gravid så slipper du mensvärk."

Olämplig humor och otydligt budskap för ett läkemedel som myndigheterna avråder ifrån under stora delar av graviditeten.

2008:

Treo (Mc Neil) Bytte ut varumärket på tuben mot ordet "Fest". Fälls samma år för påståenden om att lindra särskilt snabbt och om att motverka annan värk än huvudvärk.

2007:

Panodil (Glaxo Smith Kline). Framställde konkurrenter som overkligt stora, svåra att svälja och avbildade med stora kaktusliknande taggar.

Läkemedelsreklam kan anmälas till:

• Läkemedelsverket

• Informations-granskningsmannen, IGM som är tillsatt av läkemedelsbranschen.

• Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation. Branschorgan som tar upp överklagade IGM-beslut.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se

Toppnyheter just nu

Den sydafrikanska lönnmördaren Eugene de Kock. Sydafrika

Dömd till 212 år – nu frias lönnmördaren

Ledde hemlig avdelning under apartheidregimen.

”Vi dumpade latrin
centralt på 80-talet”

stockholm

SvD synar "snuskets" historia.

Strandvägens bajs – rakt ut i viken

förvånar

Fastighet har spolat ut avloppsvatten i 85 år.

Avskedad rektor får skadestånd

luleå

Avskedades för att han var med i sexgrupper på Facebook.

Massiv IS-offensiv mot viktig oljestad

Kirkuk

Visar hur oförutsägbara IS är.

Helt nytt lag i KD:s partistyrelse

just nu

Statsvetare: Ger mandat till en förnyelse för partiet.

Experter: Kan bli Slussen-renovering

”Inväntar med spänning expertgruppens utlåtande.”

Slussen – hur gick det så snett?

Bildresa

Ödestimmen närmar sig. Hur gick det så fel?

”Problem att de inte diskuterar volym”

Debatt

Läsarna om förslag till ny flyktingpolitik.

C: Ersätt kommunerna fullt ut

Brännpunkt

C: Ersätt kommuner fullt ut.

Förlorade en miljard dollar på kursfallet

Alibaba

Jack Ma är inte längre rikast i Kina.

Här är fem positiva
nyheter om kultur

Fem positiva nyheter om kultur.

Sex bra ekologiska vinerna just nu

Lista

Vitt chablis får toppbetyg.

Trafikverket: Stanna hemma om du kan

Snö

Trafikproblem i stora delar av Sverige.

USA: Bilderna på barnsoldaterna äkta

Boko Haram släpper bilder på beväpnade barn.

Skrek terrorister åt barn som sålde kakor

Hotfull

Välgörenhetsprojekt fick abrupt slut.

I sommar blir hela EU passfritt för svenskar

Snart kan du glömma passet hemma.

Englunds nya bok

Så gick det för
nazi-förbrytarna

Historia

Hess dog ensam i fängelset.

Insåg sanningen vid 12 års ålder

Intervju

Rainer Höss är barnbarn till nazistisk tyrann.

Hon torterades av Gestapo – röjde inget

Hemligt

6 spionaffärer med dödlig utgång.

Ex-spion strålades till döds via te

Litvinenko kan ha mördats av politiker.