Läkarstudenter larmar om mutor

SVD GRANSKAR
Nästan var tredje svensk läkarstudent pluggar utomlands. Nu slår studenter i Rumänien larm om allvarliga brister som fusk och korruption på utbildningarna. ”Det handlar ändå om liv och död”, säger en av dem.

CLUJ NAPOCA

På tio år har antalet svenskar på läkarutbildningar utomlands blivit nästan fem gånger fler, från 600 studenter till förra läsårets minst 2900 studenter. Det innebär att nästan var tredje svensk läkarstudent nu läser utanför Sverige. Social- styrelsen pekar på den ökande andelen utlandsutbildande svenskar som en resurs för svensk vård och enligt deras undersökningar vill en klar majoritet återvända efter studierna.

Tidigare var Danmark det överlägset vanligaste alternativet för svenskar, en utbildning som till stor del liknar den svenska. Så ser det inte ut längre. Nya EU-länder som Rumänien blir allt populärare.

Studenter på det rumänska universitet där flest svenskar går, UMF Iuliu Hatieganu i Cluj Napoca, larmar nu om att det förekommer fusk och mutor på utbildningen.

– Jag blir mörkrädd när jag tänker på att vissa skulle kunna börja jobba inom vården i Sverige, säger en student som SvD träffar i Rumänien.

Många studenter har aktivt försökt stoppa fusket. Den lokala avdelningen av MSF, Medicinska studentföreningen, har tagit upp det på möten med skolledningen och andra anmäler själva när de ser kursare som fuskar.

– Det har hänt att jag har gått till läraren men oftast händer ingenting. Det fuskas så klart inte på hela utbildningen, det är vissa ämnen det gäller. Men det ska ändå inte vara så, speciellt inte när man ska bli läkare. Det handlar ändå om liv och död, säger en annan svensk student.

483

procent har andelen svenska läkarstudenter utomlands ökat med på tio år.

Bekymrade studenter har även hört av sig till Högskoleverket för att klaga.

– Vi har fått in synpunkter på medicinutbildningen i Cluj Napoca. I ett brev var det en student som menade att lärarna tog betalt under bordet för att godkänna tentor. Andra har hört av sig och tyckt att utbildningen inte motsvarar den i Sverige, säger Ragnar Sjögren, utredare på Högskoleverkets avdelning för bedömning av utländsk utbildning.

Tentafusket har skolledningen tagit tag i, enligt rektorn på Iuliu Hatieganu, Constantin Ciuce, som pekar på att flera studenter stängts av för fusk. Några mutor har han däremot aldrig hört talas om, vare sig via studenter eller svenska myndigheter.

– Jag har inte blivit informerad om någon korruption.

De flesta medicinstudenter läser inom EU och här är reglerna tydliga. Att få jobba som läkare i Sverige ska inte vara några problem så länge du har blivit formellt godkänd att jobba i landet där du studerat. På fyra veckor hinner Socialstyrelsen utfärda en svensk läkarlegitimation.

– Har du alla korrekta intyg så erkänner vi per automatik, säger Pernilla Ek, enhetschef.

Jag har gått till läraren men oftast händer ingenting.

Svensk student som anmält kursare som fuskat.

När de nyexaminerade kommer till Sverige har många mindre praktisk erfarenhet än de som läst i Sverige eftersom de sällan har gjort någon motsvarighet till den minst 18 månader långa allmäntjänstgöring, AT, som alla svenska studenter gör innan de får sin legitimation. Detta ser både studenter och arbetsgivare som ett problem.

– Kommer man med en legitimation från ett europeiskt land så vet vi att den enligt överenskommelser ska godkännas i Sverige. Det innebär att man kan gå rakt in i specialistutbildning trots att man kanske inte alls har den praktiska nivån och kompetensen som de som är utbildade i Sverige har, säger Stefan Lindgren, professor i medicin vid Lunds universitet och ordförande i föreningen World federation for medical education, WFME.

Samtliga studenter SvD har träffat i Rumänien vill vara anonyma när de berättar om problem de upplevt under utbildningen. De är rädda både för hur deras kursare och universitetet ska reagera om de pratar öppet. Anledningen till att de trots allt gör det: de vill att utbildningen ska bli bättre.

– Jag hoppas att det förbättrar sig mer och mer för det vore jättetråkigt om det fick ett dåligt rykte när folk sitter här och verkligen sliter ihjäl sig. Det finns stora möjligheter att lära sig men ansvaret ligger på en själv. Det som är dåligt är att det finns personer som verkligen inte borde vara här och som går klart utbildningen. Jag hoppas bara att antingen jobbar de inte sedan eller så blir de av med sin licens.

ÖPPET FUSK: Läs SvD-reporterns egna upplevelser i Rumänien

GRAFIK: Här är länderna med flesta svenska läkarstudenter


  • Kopiera sidans adress

De tio mest populära utländska utbildningarna för svenskar:

1 Gdański Uniwersytet Medyczny, Gdansk, Polen. 401 personer.

2 Københavns Univer- sitet, Köpenhamn, Danmark. 242 personer.

3 Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu, Cluj Napoca, Rumänien. 201 personer.

4 Wroclaw Medical University, Wroclaw, Polen. 186 personer.

5 Syddansk Universitet, Odense, Danmark. 130 personer.

6 Semmelweis University, Budapest, Ungern. 122 personer.

7 Aarhus Universitet, Århus, Danmark. 119 personer.

8 Universitatea de Medicină și Farmacie, Tîrgu Mureș, Targu Mures, Rumänien. 98 personer.

9 University of Debrecen Medical School, Deb-recen, Ungern. 91 personer.

10 Rīgas Stradiņa universitāte, Riga, Lettland. 85 personer.

Fotnot: Siffrorna gäller inskrivna svenskar med studiemedel från CSN, andra halvåret 2011.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

De två svenska män som har frigivits efter att ha hållits som gisslan i Syrien sedan vintern 2013 har återförenats med sina familjer.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

Alesso fick kungligt mottagande i Globen

”Slungas rakt in i arena-housens hjärta”.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB