”Kvinnor har en lugnande effekt”

Minst 40 procent av soldaterna i Sveriges utlandsstyrka ska vara kvinnor. Det föreslår en grupp inom kristdemokraterna, som anser att en bättre könsbalans skulle underlätta det fredsbevarande arbetet.

Just nu deltar 827 svenska militärer i fredsfrämjande operationer utomlands; de flesta befinner sig i Kosovo eller Afghanistan. Sammanlagt 74 av soldaterna är kvinnor, enligt Försvarsmakten.

Det är alldeles för få, anser Ella Bohlin, ordförande i kristdemokratiska ungdomsförbundet. Hon leder en arbetsgrupp i partiet som ska ta fram en ny jämställdhetspolitik inför valet 2010.

– Vi vill att det ska vara 40 procent kvinnor i de internationella operationerna. Det är långt ifrån där man ligger idag, säger Ella Bohlin.

Förslaget om en uttalad kvinnokvot finns med i den slutrapport som presenteras för partistyrelsen i slutet av februari. Kd:s kvinnoförbund har tidigare ställt sig bakom samma krav, med motiveringen att ”forskning visar att då andelen kvinnor i fredsbevarande trupper är 30 procent eller mer, så har de en lugnande effekt på konflikter”.

En bättre könsbalans skulle ha flera fördelar, förklarar Ella Bohlin.

– De soldater som är i tjänst har inte bara ett operativt ansvar, utan träffar också lokalbefolkningen. Ofta har kvinnor i krigshärjade områden utsatts för övergrepp av just män i uniformer, och vågar inte berätta för en man i uniform vad de varit med om. Kvinnorna kan lättare identifiera sig med en kvinna, och känna förtroende.

Birgitta Ohlsson (fp), utrikespolitisk talesperson och ordförande i kvinnoförbundet, tycker ”självklart” att det är viktigt med fler kvinnor ute på fältet.

– 40 procent är ett behjärtansvärt mål, men jag tror att det är ganska orealistiskt idag. Det finns för få kvinnor inom det militära att välja mellan, det är bättre att börja med att införa könsneutral värnplikt.

För att öka jämställdheten på det internationella området föreslår kristdemokraternas arbetsgrupp också att Sverige ska driva på för att EU ska inrätta en särskild kommissionär med ansvar för jämställdhet. Frågan hanteras idag av Vladimir Spidla från Tjeckien, som också är ansvarig för sysselsättning och socialpolitik.

– Vi vill att jämställdhetsfrågorna ska ha en egen kommissionär. Det handlar om prioritet och politisk vilja, säger Ella Bohlin.

  • Kopiera sidans adress

Kvinnlig värnplikt 2006

Armen 259

Marinen 67

Flygvapnet 44

Försvarsmakten gemensamt 12

Utbildningsreserven 12

Regeringen vill ha 2 000 män och kvinnor i utlandstjänst.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Norwegian riskerar att åka på att betala mångmiljonbelopp tillbaka till sina svenska kunder. skadestånd

Över tusen resenärer kräver jätteersättning

Optimistisk jurist – men Norwegian skickar andra signaler.

EU-parlamentet sade ja till kommissionen

SvD:s Teresa Küchler direktrapporterade.

Sju ryska ubåtar
som just nu är i bruk

Uppges ha kostat flera miljarder att utveckla.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

3 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Trängselskatten kvar i Göteborg

västsvenska paketet

Anneli Hulthén: ”Avtalet gäller”.

Finansministern
KU-anmäls av M

”tomma lador”

Uttalandet kritiseras hårt.

Andersson: Kritiken är felriktad

Anser att den tidigare regeringens politik ligger bakom.

Politiker misstänks för dödsfall

Vållande till annans död. Båtolycka där andra föraren avled.

”Arbetsgivare ska inte utse ombud”

Brännpunkt

LO kritiserar sin motpart.

National Geographics
bästa fotografier

Bildspel

Väljer själva klassiska bilder i ny bok.

Firad amerikansk chefredaktör död

washington

Avled sent på tisdagen.

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.